Saopštenje HK Krušik

      32 коментара на Saopštenje HK Krušik

U oružarskom svetu Krušik je već osamdeset i više godina simbol ugleda, znanja, kvaliteta i poverenja. U njemu su oduvek bili sjedinjeni srpska pamet i moderne svetske tehnologije. On je najkompleksnija fabrika odbrambene industrije Srbije i predstavlja motor razvoja valjevskog kraja i celog tog regiona. U viziji naše odbrambene industrije, Krušik je prepoznat kao ključna fabrika koja će pored klasičnog minskog i artiljerijsko-raketnog programa, po kojima je poznat u svetskim okvirima, proizvoditi nova savremena vođena raketna sredstva različitih tipova, što će mu garantovati značajan odskok od sadašnje konkurencije i što će ga upisati na listu malobrojnih svetskih proizvođača ovih sredstava. Krušikovi kupci, kojih ima gotovo na svim kontinentima, uvek moraju dobiti robu vrhunskog kvaliteta.

Sticanje poverenja kupaca je izuzetno težak posao, koji se isključivo realizuje obezbeđenjem kvaliteta robe, poštovanjem ugovora i profesionalnim odnosom prema kupcu, pri čemu je taj posao neprekidan, a svaki poremećaj direktno utiče na poverenje kupca. Teško stečeno poverenje lako može biti izgubljeno, imajući u vidu specifičnosti i tržišne uslove u svetu proizvodnje i prodaje naoružanja i vojne opreme, gde je evidentan dominirajući uticaj najvećih svetskih sila i gde je konkurencija, koja na sve načine želi da ostvari tržišnu prevlast, vrlo jaka.

 Događaji koji su poslednjih nedelja postavili Krušik u sam centar medijske pažnje i koji su dalje eskalirali u funkciji dnevno-političkog polemisanja, nedvosmisleno ukazuju da se preko pojedinih domaćih medija u saradnji sa pojedinim medijima iz susednih zemalja, sprovodi šira organizovana kampanja sa ciljem urušavanja fabrika odbrambene industrije Srbije, među kojima je Krušik najkrupnija i najznačajnija meta.

U nekim novinarskim tekstovima i objavama pojedinaca, selektivno su izneti podaci o određenim poslovima Krušika, uz nedobronamerne zaključke o njihovoj štetnosti kako za samu fabriku, tako i za Republiku Srbiju u celini. Od strane nedovoljno kompetentnih lica se na jednostran i tendenciozan način interpretira poslovanje kompanije, kao proizvođača, na osnovu filtriranih podataka (jedinične cene pojedinih proizvoda, količine i vrste ugovorenih sredstava, zaduženost Krušika, dugovanjima prema Krušiku i drugo), uz navođenje imena pojedinih lica i preduzeća (bilo privatnih bilo državnih), koja se bave izvozom naoružanja i vojne opreme iz Republike Srbije. Takođe, sa idejom „rasvetljavanja uloge američke administracije u organizaciji lanca snabdevanja naoružanjem i vojnom opremom na Bliskom Istoku“, nakon što su izneta iz Krušika, javno su objavljivana dokumenta i slike pasoša zvaničnika i državljanja iz SAD, Saudijske Arabije i UAE.

 Ovakve stvari su nedopustive u ovim poslovima i nanose ogromnu štetu reputaciji kompanije, kao i kompletnoj srpskoj odbrambenoj industriji, jer sve postojeće i nove partnere izlažu riziku koji nije prihvatljiv u ovoj vrsti poslova. Sve ovo je značajno pomoglo Krušikovoj konkurenciji koja je takođe sarađivala sa američkom administracijom na poslovima proizvodnje i trgovine oružjem, ali njihovi interni dokumenti ili nisu bili dostavljeni autoru inicijalnog teksta ili namerno nisu objavljeni u medijima. Ovakvi tekstovi ne mogu biti tretirani kao iskreni istraživački članci, koji bi javnosti na nezavisan i potpuno jasan način prikazali tzv. „zloupotrebe” u Krušiku, jer im nedostaje dublja analiza specifičnosti svetskog tržišta naoružanja i vojne opreme, uslova koji na njemu vladaju, uloge i uticaja svetskih sila, načina na koje se promet obavlja, mogućnosti ulaska i održanja naših fabrika na tom tržištu, stanja konkurencije, tržišnih cena naših i konkurentskih proizvoda, specifičnosti zahteva pojedinih kupaca, bankarskih uslova međunarodnog plaćanja i kretanja kursa američkog dolara (koji je u okvirima trgovine naoružanjem gotovo isključiva platežna valuta) i mnogih drugih činilaca.

 U tim tekstovima i objavama navode se proizvoljne pretpostavke koliku bi zaradu ostvario Krušik kada bi direktno isporučivao robu krajnjem kupcu, zanemarujući sve ostale faktore poslovanja koji utiču na kupčev izbor Krušikovih proizvoda u moru konkurencije. Bombastične konstatacije o navodnim zloupotrebama, „otkrivenim“ od strane pojedinih istraživačkih medija, nanele su veliku štetu, pre svega za kompaniju Krušik, ali i većem broju njegovih kooperanata iz Srbije, čiji se prvi negativni efekti već osećaju, a čija se kulminacija može očekivati u narednoj godini.

Kao odgovor na spekulacije koje ispunjavaju medije poslednjih nedelja navodimo sledeće:

· Krušik ima potencijal da svojim kvalitetom i kapacitetima udovolji svim korisnicima i svim kupcima, bilo domaćim, bilo stranim, bilo državnim bilo privatnim.

· Krušik ne pravi razliku, ne vrši diskriminaciju, niti favorizuje bilo kog kupca. Svaki kupac koji donosi nove poslove, otvara nova tržišta, poštuje ugovorne obaveze u Krušiku je dobrodošao. Krušik na nedeljnoj bazi šalje veliki broj ponuda različitim klijentima uz nadu da će iz svake date ponude proisteći i novi zaključen ugovor, ali se to s obzirom na jaku konkurenciju na tržištu krajnjeg kupca vrlo često ne realizuje.

 · Prodajna cena pojedinačnog Krušikovog proizvoda nije fiksna i zavisi, između ostalog, od ugovorene količine, tržišta na koje se isporučuje, isporuke drugih artikala kupcu po tom i drugim ugovorima, ukupne vrednosti kompletnog ugovora, trenutnih uposlenosti kapaciteta i drugih konkretnih faktora prilikom svakog pojedinačnog ugovaranja.

 · Kao i kod svakog proizvođača koji nudi široku paletu proizvoda, nema svaki artikal istu marginu profita po jedinici proizvoda i težište Krušika je na prodaji proizvoda sa većom zaradom uz maksimiziranje profita, ali isto tako i maksimalno poštovanje zahteva kupaca manje profitabilnih proizvoda u cilju održanja tržišne pozicije, kao i u cilju obezbeđenja kontinuiteta proizvodnje.

· U javnosti su selektivno objavljene „minimalne“ zarade koje je Krušik po pojedinim ugovorima ostvario za jedan artikal, a izostavljeni su podaci za druge proizvode i modele, prodate u paketu tim istim kupcima po istim ili drugim ugovorima zaključenim u istom periodu, na kojima Krušik ostvaruje značajne zarade.

· Krušik pored programa minobacačkih mina koji obezbeđuje masovnost proizvodnje i uposlenost velikog broja radnika, proizvodi i sredstva iz visokoprofitnog raketnog programa, sa intencijom da ona u bliskoj budućnosti postanu dominantni izvozni proizvod, a da Krušik i po njima postane svetski respektabilna kompanija.

· Svi ugovori koje je Krušik zaključio prethodnih godina su isključivo u interesu preduzeća i u funkciji obezbeđenja uposlenosti kapaciteta, stabilnih poslovnih prihoda, razvoja i profita. Krušik postoji 80 godina i postojaće i dalje kao državna fabrika od strateškog interesa za Republiku Srbiju. Svi napadi pod maskom zaštite narodnih, državnih ili nečijih drugih interesa inicirani bilo od strane konkurencije, bilo od strane nedobronamernih ili izmanipulisanih pojedinaca najveću štetu su naneli i nanose upravo Krušiku i njegovoj reputaciji.

 Dalja medijska tumačenja i negativno spominjanje Krušika u medijskim raspravama koje suštinski nemaju veze sa njim i njegovim poslovanjem, mogu samo naneti još veću i nepopravljivu štetu ovoj kompaniji. Stoga apelujemo na kompletnu javnost i medije da poslovanje i kontrolu poslovanja Krušika prepuste nadležnim organima i institucijama i da ovu fabriku ne koriste za svoje dnevno-političke razmirice i lične promocije, jer ništa od toga ne pomaže rastu, razvoju i napretku Krušika već postiže suprotan efekat.

32 comments on “Saopštenje HK Krušik

  1. pletikosic

    Bravo! Pravo u metu! Pokušavaju da uzdrmaju Krušik ne bi li zaplašili zaposlene pred naredne izbore. Nemaju program, i jedino što rade ovi iz SzS jeste zastrašivanje zaposlenih i pretnja gubitkom posla. Gospodo, vi ste vec od 2000 pa na ovamo ostavili bez posla 800 000 ( osam stotina hiljada ljudi) x 3 člana porodice po zaposlenom, 2,4 miliona ljudi ste ostavili bez hleba. Sram da vas bude! Sram!

    Reply
  2. Radnik Krusika

    Samo me interesuje da li ovako misli direktor stvarno,ako misli na neka druga vremena onda je tačno, sada nije,sada je strašno

    Reply
  3. Pera

    „pletikosic“ : Vrlo pametno bote 🙂 Samo ko li ti ovo pisa ???
    jel ti stvarno misliš da je ovaj narod blesav ???

    Reply
    1. pletikosic

      Koliko je ovaj narod blesav govori podatak da vlast koja nas je sahranila sa privatizacijama, Djilas,Tadić, Radulović i ekipa, na svakom narednim izborima ima rezultate na nivou statističke greške, 2-3% i to što dobiju glasova je iz kruga dvojke.

      Reply
  4. slobodan

    Ekonomski strucnjaci i diletanti pissu o prodaji oruzja i trgovini u toj oblasti. U normalnom svetu svi bi pohapseni na duzi vremenski period. Ovaj takozvani uzbunjivac tesko da bi dobio visek posao u bilo kojoj firmi,privatnoj/drzavnoj.Strasno na sta su pojedinci spremni za saku eura.Tuzilastvo treba da se ozbiljno pozabavi ovim slucajem.

    Reply
    1. Pedja Kolubara 2

      Da, tužalištvo treba temeljno da propituje ministra, tatu i ostale SNS lopove. Tu se slažemo.

      Reply
      1. DO DANAS

        Slažem se.ali tušilaštvo da krene od bivšeg direktora Jovana Davidovića do danas.Kakve bi se sve pljačke otkrile,možda i najveće ikada,od IRME,KOVAČKOGA CENTRA,KAPISLANE,NOVE ALATNICE

        Reply
  5. Gradac

    Nije bilo hladne glave od samog početka, tzv. uzbunjivač jeste nešto našao, ali meni kao čoveku sa strane (nisam nikad radio u Krušiku, sada sam penzioner, profesor), dakle meni se čini da je sve trebalo sagledati od početka kao mnogo kompleksnu stvar. Proizvodnja i izvoz naoružanja nisu isto kao tikvice, špenadle, čačkalice, ima tu stvari koje su i poslovno kompleksnije, kao i onih koje zadiru u međunarodni položaj zemlje, čim je tu toliko faktora tipa geostrategija, svetske sile, politika, Ujedinjene nacije i ko zna ko još, ima osim poslovnog aspekta i taj jak mnogo, mnogo širi geostrateški aspekt. Lično imam utisak da Obradović nije bio svestan svih implikacija, on nema, očigledno, bogzna šta da dobije lično, ali ovo saopštenje iz Krušika, bar meni, prilično pomaže da sagledam mnogo širu i mnogo složeniju sliku. Obradović je morao da zna, a sada je, valjda, toga potpuno svestan, da će ga razni Jeremići, Đilasi, Petričići i ko zna ko još iskoristiti za sebe i svoje neke ciljeve. Sve u svemu, Obradović je, za mene, sve ovo uradio bez mnogo razmišljanja, ne shvatajući da će biti marioneta onih koji ne znaju šta će od para, stranih donacija, ali i od onih koji kao Petričić takođe nemaju predstavu o kompleksnosti svega što je vezano za ovu vrstu industrije, nego misle da su otkrili ko zna šta pa uskogrudo istrajavaju u nečem u šta se razumeju ko Marica… Podržavam ovo saopštenje Krušika.

    Reply
    1. Bot

      Profesore,da si se ovako bavio strukom imali bi najbolje obrazovanje u svetu,nije ovo za tebe s ocigledno je jedno,da si plaćeni bot

      Reply
  6. ubeđen

    Vlada Lukić, njegova žena Mileva i kćerka,nose mesečno 5000 evra,a bili članove prvo SPSa.kasnije DS,sada SNSa,tako to Srbi rade,iz ubeđenja prema lovi

    Reply
  7. Neda

    Jel Aleksandar Obradović kriv sto nema sredstava za rad, kasni plata, najava otpustanja, nema htz oprema, losi uslovi rada…..Gde odoše stotine miliona od izvoza kad ni u paketićima za decu nema ni 1000 din. SRAM VAS BILO

    Reply
    1. Obavesteni

      Aleksandar je imao samo SRCE da kaze ono sto i vrapci u Krusiku i okolo znaju, d aje od dolaska Petkovica, Jelicica, /uostalom i sadasnje rukovodstvo je njihov kadar/ sluzio samo za pranje para i zaposlajvanje SNS kadrova. Sindikalci mojraju da cute jer i oni su pravili spiskove, zaposljavali decu, snajke svalerke. Trenutno se jos uvek Pekovic za sve pita. ostavio je svoju desnu /Jelenu/ i levu ruku bivseg vozaca, a sada Rukovodioca sektora bezbednosti, da jos koji dinar izvuku preko nabavki, kamera i drugih stvari. Krusik je uvek bio ogledalo drzave! Ovosto se sada prica je samo deo Ledenog brega!

      Reply
  8. pacijent

    NARAVNO DA JE TAKO „UBEDJENI“. Ovaj Gradac i ovaj Pletikosic BOTOVI koji misle da ce ljudi poverovati njihovim komentarima. Pa hajde ispod teksta recite ,da vas vidimo sa punim imenom i prezimenom. Nije vam kriv Vucic,ni Branko Stefanovic,nasli ste da je opasan Aleksandar Obradovic Koliko vas placaju?

    Reply
  9. Pera

    KO je naneo najveću štetu Krušiku pa i državi ???
    Pa valjda bivši direktor Mladen Petković !!! A njega niko i ne spominje ???
    On je svesno potpisivao sve ove štetne ugovore za Krušik .
    E sad što je on to radio u dosluhu sa ocem ministra i vrhom SNS. to je već druga stvar.

    Reply
  10. Suhoj

    Ljudi dalije uredu da tata ministra policije radi sa minama,dali on bio savetnik ili vlasnik firme..Logično razmišljanje ,sve ostalo ostavite po strani….

    Reply
  11. Predrag Savić-Bleki

    Nedostaje mi samo još objašnjenje zašto ovako uspešna kompanija nema 2,5 (ili bar 1,5) miliona evra za prelazak energane na gas, nego i će nas i dalje trovati ložeći najgori kolubarski lignit.
    Gde je nestao profit?

    Reply
  12. Roditelj..

    Pitanje za Krušikovo rukovostvo,deca iz Tehničke škole kojasu zvršila duralno obrazovanje i bila na praksi u Krušiku dve godine.Kadaću biti primnjena u Krušik ???

    Reply
    1. Početak i kraj

      Započeo Jovan Davidović sa Milijana Obradović. završio Mladen Petković sa Milanom Jelicicem

      Reply
      1. Перица

        …и наравно секретарицом Јеленом која ведри и облачи јер је, како каже, генерални тако рекао, за све оно што јој одговара. Још увек секретарише, али на њену жалост више нема пријема радника, па не може да дода по које име и презиме за неку услугицу…знају сви радници шта је радила и шта ради

        Reply
        1. dipl.hemičar

          i ima 21 grupu kao inženjer, a radila kao NK radnik u kapislani sa 9 grupom

          Reply
        2. Obavesteni

          Tu je i Rukovodilac sektora Bezbednsoti Mijic. Sarajveski Difovac, vlasnik kik boks kluba Arena inace bivsi vozac i obezbedjenje Petkovica!

          Reply
      2. Obavesteni

        Zapoceo Milosevic, sa Seseljom, Tomom Vucicem i ekipom uvodjenjem sankcija. Sada se vratili da dokrajce i napune dzepovie.

        Reply
  13. zaposleni.

    Bravo za Sindikate, koji su danas odbili prvi nalet nadzornog odbora koji je predlagao otkaze za 950 ljudi.

    Reply
  14. мр Предраг М.Вулетић

    Крушикови производи су били и остали појам за квалитет и достојанство српских производа на светској пијаци,где је конкуренција велика и борба за сваки уговор немилосрдна.Арчибалд Рајс је пророчки завапио :*Чујте Срби, чувајте се себе*.Човека који је неовлашћено податке уговора доставио страној држављанки земље која је Србији директан конкурент у извозу наоружања .називају херојем.Саопштење ХК Крушик је одсликало сву драматику и сложеност ситуације као и последице синхронизоване хајке на Крушик али и на целу Наменску индустрију Србије уз апел да се не доприноси свесно или несвесно штети која је нанета и још се наноси Крушику.Уверен сам да је ваљевцима и те како стало до тога .А о крају треба размишљати на почетку.А на почеку сам упозорио на последице,

    Reply
  15. Radnik Krusika

    Druže Vuletiću vi hoćete da radite kao penzioner u Krušiku,koji su nosioci proizvodnje i koji sa penzijom i platom nose 1000 evra mesečno,još ako im radi i žena kao što ih ima,to je i 1500 evra,uglavnom su to penzioneri koji su radili po kancelarijama malo ima majstora,Ti druže ispunjavaš uslove,još član SNS

    Reply
  16. Ваљево

    Како запошљавате? Кога примате? Дајете ли приоритет радном искуству у струци, образовању или мотивацији? Да ли преиспитујете трошкове плаћања превоза онако како налаже ревизорска кућа? Да ли вршите дискриминацију по питању политичке орјентације и територијалне припадности? Да ли радите безбедоносне провере за кадар који примате? …..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.