Grad Valjevo uskratio obroke za 35 mališana

Tridesetpetoro dece iz nekompletnih porodica, socijalno ugroženih porodica medju kojima su i deca sa teškoćama u razvoju uskoro bi mogla da ostanu van celodnevnog boravka jer je Grad Valjevo uskratio novac Udruženju Andjeli čuvari za ishranu ove dece.

„Mi smo nekao došli do  kraja ove godine i Udruženje Andjeli čuvari sada duguje skoro 650 000 dinara PU Milica Nožica koja nam je isporučivala obroke za tu decu. Oni su nam zaista toliko pomagali , nijednog trenutka niko nije želeo da ta deca ostanu na ulici , ali kako sada stvari stoje moraćemo da zatvorimo vrata za njih jer sa ovim dugom i našim zaista skromnim mogućnostima ne možemo dalje“, kaže Vesna Lazić predsednica udruženja Andjeli čuvari.

Ovo Udruženje od svog osnivanja medju svojim grupama dece ima i decu čiji se broj godišnje kreće od 35 do 39 u zavisnosti od mogućnosti, koja ne plaćaju obroke. Deca iz osetljivih grupa , nekompletnih porodica , socijalno ugroženih porodica imaju isti tretman kao i sva ostala deca u Udruženju. „Roditelji te dece nama ne plaćaju ništa. Naši vaspitači rade sa njima kao sa ostalom decom i nema nikakve razlike medju njima kao i ona deca što plaćaju. Sve je isto. Oni izmedju sebe ne znaju ko su deca koja ne plaćaju. Oni su nama svi isti . To nisu deca iz MOP-a već mi imamo svoj pravilnik i standarde. O prijemu odlučuje naš Upravni odbor.  Roditelji te dece ili su samohrani roditelji ili nemaju novca da plate redovan boravak u obdaništu. Zato su kod nas“, objašnjava Lazić.

Sada ih je trenutno 35, a za sve ove godine prošlo je kroz ovo Udruženje više od 600 dece iz pomenutih kategorija. Najpre je Udruženje pokušavalo da samo finansira njihove obroke, potom se   Grad Valjevo uključio obezbedjujući popularno nazvanu „šerpicu hrane“ . Prvi problem koji je ubrzo i rešen nastao je 2010. godine kada se promenio zakon i kada Grad nije mogao direktno da te obroke plaća valjevskom obdaništu. Zakonski okvir pronadjen je u projektnom finansiranju pri čemu Udruženje Andjeli čuvari konkuriše za sredstva „Bolja budućnost dece iz osetljivih grupa u našem gradu“, a potom po fakturi Udruženje plaća kuhinji valjevskog obdaništa obroke.

„ Na žalost ove godine nisu obezbedjena dovoljna sredstva  i kako je bilo planirano u projektu. U trenutku kada je raspisan konkurs ja sam na žalost bila u bolici na lečenju i nisam mogla da konkurišem . Nakon toga sam dobila obećanje da će konkurs biti ponovljen. Raspisan je i ja sam se prijavila. Ali umesto 1 046 000 dinara opredeljeno je samo 600 000 dinara. To je u startu bilo manje za 400 000. Predsednik komisije je bila Gorica Božić. Vrlo brzo potom dobila sam obaveštenje iz Gradske uprave da taj iznos od 600 000 moram još da smanjim. Sada su ta sredstva u visini od oko 470 000. Obećavali su , ali ništa , dug raste. Iskreno da sam znala da će biti ovako i da ta deca neće dobiti obroke odmah bih prekinula sve . Ali znate to su deca, nije to tako lako. Bar nama nije lako. A dug je sada već za nas ogroman“, kaže Vesna Lazić.

Vesna Lazić

Na teret Udruženja pali su dugovi i teško saznanje da se novca za dalji boravak dece ne mogu naći. „Mi smo i za tu decu obezbedjivali i rekreativne nastave i boravak svuda, letovanje , paketi, garderoba, gde su išla i deca koja plaćaju išli su i oni. Mogli bi da stalno za njih i za više dece obezbedjujemo humanitarnu pomoć , ali meni je grad oduzeo magacin i nemamo gde da smestimo pomoć kad stigne. MI smo toj deci dali sve besplatno, a grad je trebao taj obrok. Ali taj obrok koji su nam obećavali nisu ispoštovali. To je jedan obrok za tih 35 dece dnevno. Videćemo šta će biti , ali najbliži smo tome da se oprostimo od njih. Svaki dinar smo prebacili obdaništu. Sve je proverivo. Dobijali smo samo obećanja, ali ništa od toga. Ja se u ime Udruženja zahvaljujem obdaništu na svemu , oni su razumeli tu decu i nisu hteli da ih ostave bez hrane. Hvala im  u ime te dece, dug moramo platiti. Kako ćemo videćemo“, objašnjava Lazić.

Ukoliko ovo Udruženje ne nadje najbrže moguće rešenje sve je izvesnije da od naredne godine 35-oro dece neće moći na ovaj način u vrtić.

U situaciji kada grad Valjevo samo za manifestacije izdvaja skoro 30 miliona , kada reprezentacija gradske uprave iznosi 1,4 miliona , kada skoro dva miliona koštaju pokloni koje grad deli , kada grad kupuje 37 tona goriva i nove automobile, kada se plaćaju autobusi za stranačke posete i mitinge, pa da li je moguće da grad Valjevo nema novca za obrok dnevno za 35 mališana?

22 comments on “Grad Valjevo uskratio obroke za 35 mališana

 1. Истеран из муп-а

  Јел би Радоица задужен за социјално угрожене породице и децу? Што није изашао сад да се слика.

  Reply
 2. Deca su ukras sveta

  Sramota. Bajaderice i smirnof su neophodni. Tuga u stva nam je grad pretvoren. Ali, sami smo krivi. Bice sve gore.

  Reply
 3. Vlast

  Vesna je odbornik u Skupštini grada,pa neka okrpi i grad i Radoici iz Tubića ako sme,ili neka napravi konferenciji za medije ona je vlast.Sta kuka sama na sebe

  Reply
 4. Dejan

  Pa nek svoje nezakonske povisice plata u gradskoj skupstinii preusmere na tu decicu.
  Sram ih bilo!
  Pa gde si sad gradonacelniče,!!

  Reply
 5. Biljana

  Bilo bi lepo da je baš sve tako kako gospoja Lazić veli. Veleo bih da se čuje i druga strana, ako je moguće. A zbog njenih zdravstvenih problema zaista mi je žao i nadam se da će brzo ozdraviti.

  Reply
 6. Emilija

  Aha, pukla tikva pa bas preko ugrozene dece. Lazicka,zaposlena u PU,,Milica Nozica“- vlasnik ,,Pinokio“ igraonica, muza zaposlila u dom zdravlja,odbornica u skupstini grada, a ea malo pogledamo istorijat,,Pinokio“ igraonuce. Ima ki malo nelogicnosti. Ni jednom recju nije ucestvovala u raspravi po bilo kom pitanju u zasedanjima. Gle, sada, probudila se vlasnica Pinokija?

  Reply
 7. Goran Markovic

  Sta treba da radi Vesna , da kuka moli za decu , pa ovo je dno dana ovo ni Hitler nije radio ,,ej bre 35 obraka 470..000 dinara a za pevaljku za Tesnajrske 1.790.000 Nova godina 2.000 .000 dinara , bajadere , gorivo jela Ital;ijanska i pice vodi se porodica na proslave { kao cerka gorice Bozic BEMAKO } .Ovo je dno dna ko radi nastetu dece taj je udario u svakog roditelja , a i onih koji nemaju porodicu jer su deca BOGASTVO BAGRO .Kako je moguce da se na Vecu ne raspravlja i dodele sredstava za,, stetu na kuci seoski deo,, 500.000 dinara il je to samo sto je prijatelj gorice Bozic BEMAKO .Proverite da li pisem istinu a deca ..BAGRO LOPOVSKA nemaju za obroke ,bitno je da imate za svoju decu a bumertng se vraca i dzabe sto se nosite brojanice i vise krstici u kolima u kog Boga verujete pogotovu ova gorica Bozic BEMAKO.Kko te nije sramota da sednes i da pijes , jedes po ugostiteljskim objektima i da se vozikas autom , da kupujes stanove , jel tvojoj zadnjici i clanovima porodice lepo ,jel.Zato cete biti kaznjeni na demokratski nacin i dzaba krecite da se neko hapsi kao sto kukumacete i poturate druge kada sam ja u pitanju!Mars..KAD…TAD.P.S Decasu CARSTVO ,ali treba voleti i postovati i drugu decu ne samno za svoje i svoju , al vi mislite ko ih j…e!Pa!!

  Reply
 8. Vesna vaspitacica

  Jel istina je dete iz vrtica Bambi pobeglo dete staro 4 godine devojcica i da je Snezana majka jednog vacaspitaca dete naslo kod Orahovog hlada. I da je dete nadjeno okop 7:40 25.12.2019 god kod Orahovog hlada.
  ZASTO CUTIS DIREKTORE !!!

  Reply
 9. pacijent

  Ovo je samo licni obracun . Vesna ,odlicno, visoko pozicionirana u SNS, kazu dobijala iz opstine i kapom i sakom . Nikad se ne pobuni i ne iskritikova nesto o cemu sada prica,nije joj do sada nista smetalo . Muz,taksista ,napredovao u Domu zdravlja do sefa ,koji prostacki ,kabadahijskog obracanja,maltretira sve koje moze,zasticen upravo svojom suprugom i direktorkom Brankom Antic. Sta sad bi ,pukla tikva ,krenuli obracuni ,a svi za sve znaju. Povelika grupa kabadahija je to bila,pa se nesto zakacili(naravno oko para i pozicije),i krenulo ofiranje. Kazu i da je Gvodenovic zaratio sa direktorom obdanista Milica Nozica zbog supruge Gorice, a sad Vesna hvali tog direktora .Pa sta bi sa onom Kalat ,zaboravio sam ime,i tu je negde pukla tikva. Luda kuca. Ljulja se SNS, a izgleda posebno Gvozdenovicu, pa bi sad da se pojedini izvuku .Ne zalite nikog,u istu tikvu svi oni duvaju,a mnogo je tu materijala koje tuzilastvo treba da preceslja. Cekaj samo kad krenu da se vade i napadaju ,bice interesantno . Zao Vesni dece? Ma nece biti ,nikad do sad ne rece kada barata takvim podacima u korist te dece. Zao joj kad je njoj nesto uskraceno,pa bi da se dodvori valjevcima preko decice. Svi su oni za ispitivanje,cekaj ,bice i toga,pa da VIDIMO….

  Reply
 10. Bajadera Sity

  @Vesna vaspitacica:
  Jbte, pa kako dete od 4 godine da vam pobegne iz Vrtića???
  Nije to, bre, mače ili kuče…pa nema veze! Alo, breee, to dete je mogao pregaziti auto,
  i, ŠTA ONDA??? Jeli, breee, direktore, DOKTORE NAUKA, šta veliš na sve to???
  Ma, boli njega tuki, on je LETEĆA INTELIGENCIJA, jerbo predaje na nekim privatnim fakultetima,
  u nekim vukojebinama, nivoa njegovog doktorata…
  Nego, Bajo, kraj vam se približava, lažne doktorske dipolme biće poništene, pa se ti na vreme
  vrati svom fotografskom zanatu, jer za bolje i nisi, kad ti mala deca beže iz Obdaništa!!!

  Reply
  1. Emilija

   Onakav ni foto aparat ne zna da drzi,ti majstori fotografije rade. Vrlo napredan. Sa VI stepenom je postavljen na mesto direktora a sada je dr,kazu ekonomije i profesor. Milan Gajic je dipl.ing. Gorica Bozic? Jelena Kalat pre roka,zavrsila studije na Megatrendu. Ovo je nasa realnost. Samo ova gospidja Lazic i onaj Pera anestezija,zaboravila na donacije i uloske na komad,u odredjenim trafikama. O donacijama koje su se nocu razvlacile i prodavale. Sada se setila neke siromasne dece. Boga ima i sve se zna.

   Reply
  2. Анонимни

   Bitno je da grad Valjevo delu oskare rijaliti prevarantima a deca im nisu važna

   Reply
 11. Prijateljica

  Sadati više neprija njihovo društvo.Bobati ovih godina stalno izlazio u susret i samo jednom ne u potpunosti i ti onda udri po njemu.

  Reply
 12. Zoran

  Опис делатности удружења:
  Делатност осталих организација на бази учлањења

  Област остваривања циљева – Опис:
  Област хуманитарне, психосоцијалне и економске подршке деци, женама и породицама из социјално угрожених слојева као и особама са инвалидитетом ( са посебним освртом на децу са инвалидитетом), људских права ( с посебним освртом на дечија и женска права) као и налажење алтернативних видова привређивања и едуковања жена и деце.

  Reply
 13. Јоца

  Увек је била блиска власти, а вртић је приватни и у њега иду деца добростојећих родитеља. Весна користи силне донације, а сирмомашна деца којих ту има врло мало су само параван за то.Него пукла тиква….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.