Provera informacije o izgradnji mini hidroelektrane na reci Gradac

Povodom nezvaničnih informacija u javnosti da bi u zaštićenom prirodnom dobru reke Gradac moglo doći do gradnje mini hidroelektrane, Stranka moderne Srbije zatražiće informacije od nadležnih u Gradskoj upravi. „Ukoliko se za sada nezvanične informacije pokažu tačnima, Valjevo to shodno iskustvima Srbije sa mini hidroelektranama tu gradnju mora zaustaviti“, izjavila je Snežana Spajić inače i odbornica u Skupštini grada.

S obzirom da su se u javnosti pojavile informacije o prodaji parcela za gradnju objekata , a medju njima i mini hidroelektrane u zaštićenom prirodnom dobru reke Gradac KO Degurić , odbornica Stranke moderne Srbije Snežana Spajić informisala je medije na konferenciji za novinare da je parcela proverom u katastru vlasništvo HT AD „Sloga“.

„S obzirom i da smo upućeni u iskustva Srbije sa gradnjom mini hidroelektrana koja su nažalost svuda završavala devastacijom reka , a služe za pujenje džepova samo investitora, mi smo odlučili da proverimo ove informacije . Zato ćemo službi poverenika za informacije od javnog značaja uputiti sledeća pitanja: Da li je „Sloga“ podnosila zahtev nadležnom organu grada Valjeva, imovinsko pravnoj službi za konverziju prava korišćenja u pravo svojine katastarskih parcela 613/1,2,3,4 , 614/1i 2 i 615/1,2 i 3? Da li je doneto rešenje o konverziji prava korišćenja u pravo svojine sa naknadom ili bez nakanade i koji je iznos „Sloga“ tim povodom uplatila gradu?“, navela je Spajić.

Istovremeno pitanja će biti upućena i službi katastra , najpre na osnovu kog rešenja o konverziji je izvršen upis prava svojine na parcelama 613,614 i 615 u korist preduzeća HTAD „Sloga“ ?

Pitanja će stići i na adresu gradske službe za urbanizam: Da li je podnet zahtev za lokacijske uslove i gradjevisnku dozvolu za izgradnju mii hidroelektrane?

„Imajući u vidu da je Gradac zaštićeno prirodno dobro i da smo skoro prvi grad u Srbiji posle Beograda koji je dobio osvetljenje, da imamo nekoliko hidrocentrala koje su starije od sto godina da bi mogli razviti i neku vrstu industrijskog turizma i na najavljenu izmenu zakona o zaštiti i da se ne grade mini hidroelektrane u zaštićenim dobrima tražimo od grada da ukoliko od strane nekog investitora bude tražena da se izda gradjevinska dozvola za gradnju mini hidroelektrane, istu grad ne izda“, rekla je Spajić.

Ona je novinarima dostavila postojeću  dokumentaciju iz katastra u kojoj se vidi i postojanje gradjevinskog objekta na pomenutim parcelama.  

2 comments on “Provera informacije o izgradnji mini hidroelektrane na reci Gradac

  1. Istina

    Nama prolaze zakoni koje od afera i ne čita javno mnjenje, a koji brutalno regulišu oduzimanje privatne imovine za javno dobro (izgradnju puteva idr.).
    Tuga!

    Reply
  2. LOGIKA

    Popravite postojeću branu i hidroelektranu. Propada ono cime Valjevo treba da se ponosi. Truli prva hidroelektrana u Srbiji po Teslinom principu. U Uzicu isto stara MHE radi li radi. E onda, kad popravite, razvijajte i industriski turizam i ekolosku pricu. Dajte malo konstruktivne POZITIVE.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.