Da sačuvamo park – Protest u nedelju

Nakon što je Skupština grada donela Zaključak o gradnji Biblioteke u prostoru sadašnjeg parka kod stare zelene pijace u Valjevu su Stranka moderne Srbije i Inicijatgiva mladih pokrenuli akciju prikupljanja potpisa. Do sada je prikupljeno oko 2000 potpisa, a za nedelju 15 . decembar Inicijativa mladih najavljuje protestno okupljanje u parku.

Ivan Trbović iz Inicijative mladih, informisao je javnost na konferenciji za novinare o koracima koje je Inicijativa mladih preduzela kako bi se sačuvao park u centru grada. 

„Aktivisti smo koji smo se okupili kako bi gradjanima pojasnili i informisali ih koliko je drveće koje oni žele da sruše, poseku , bitno za ovaj grad. I to se sve dešava u trenutku kada je Valjevo jedan od najzagadjenijih gradova na svetu . Smatramo da je to u najmanju ruku suludo. Zato ćemo organizovati jedan dodgadjaj u nedelju 15. decembra u parku od 12 do 16 h. Pozivamo sve gradjane da nam se pridruže kako bi pokazali šta misle o uništavanju parka, “ rekao je Trbović.

Kako se moglo čuti tog dana u parku će biti održan niz performansa , a gradjani istovremeno mogu potpisati peticiju za ukidanje donetog Zaključka. Prikupljene potpise kako se ranije moglo čuti odbornica Stranke moderne Srbije Snežana Spajić predaće potom nadležnim gradskim organima.

„Gradjani nas podržavaju i reakcije svih na informaciju da će biti posečena 72 stabla su vrlo burne , svi nas podržavaju jer misle da to nije u redu“, prenosi iskustva sa prikupljanja potpisa Trbović. On istovremeno odgovarajući na novinarsko pitanje da li se nešto menja ako se već u postojećem Urbanističkom planu navodi da se biblioteka predvidja na 12 ari , a ne na celoj površini, kaže da je šteta ista i da ta činjenica ništa ne menja. „U ovoj situaciji kada nam je drveće potrebno iseći i 20 ili 30 stabala , a ne svih 72  ne menja ništa jer je šteta nenadoknadiva“, kaže Trbović.

Po informacijama koje su iznete na konferenciji za novinare moguće je da bude organizovana nova javna rasprava o već postojećem Urbanističkom planu. Ipak ovaj plan usvojila je Skupština grada svojevremeno pa je verovatnije da najpre mora doći do poništavanja postojeće odluke , odnosno do izrade novog plana koji će se tek kasnije naći pred gradjanima na uvidu , a značajno kasnije na usvajanju na sednici Skupštine. Ipak, odbornica Spajić je najavila da će najpre na prvoj narednoj sednici zatražiti ukidanje donetog Zaključka.

2 comments on “Da sačuvamo park – Protest u nedelju

 1. NO PASARAN

  Dolazim sa svojom porodicom u nedelju. Vidimo se u našem Parkiću. STOP DRVOSECAMA I KABADAHIJAMA. Hoću dišem čist vazduh. To je moje ljudsko pravo i koje mi Ustav garantuje i svakom našem sugrađaninu. No pasaran

  Reply
 2. Gorica GAZDARICA

  Ako je GAZDARICA resila da tu bude biblioteka mora biti.
  Ona ce to sve organizovati, ne zaboravite da je tri u jedan MULTIPRAKTIK.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.