Projekat opštine Mionica „Promena perspektive“

Od juna 2019. Opština Mionica realizuje projekat „Promena perspektive“ koji je donatorskim sredstvima podržan od strane norveške ambasade i koji predstavlja deo šireg projekta pod nazivom „Norveška podrška razvoju zapadnog Balkana – Norveška za vas“.

Aktivnosti projekta odnose se na osnaživanje nezaposlenih lica iz ugroženih kategorija kroz stručne obuke i treninge ličnog razvoja.

Putem javnog poziva opštine Mionica odabrane su 24 nezaposlene osobe. Prema njihovim interesovanjima podeljeni su u tri grupe i raspoređeni na tri stručna kursa: kuvarstvo, usluživanje i hotelsko domaćinstvo. Osim stručnog osposobljavanja, učesnici projekta dobili su priliku da unaprede svoj lične veštine kroz pohađanje obuka iz engleskog jezika, informatike, veština komunikacije i profesionalne etike, što ih u budućnosti  kvalifikuje za širi spektar poslova. Nakon završenih obuka, predstavnici Saveta za zapošljavanje opštine Mionica organizovaće razgovore za posao sa lokalnim privrednicima sa ciljem da što veći broj učesnika projekta dobije zaposlenje.

Zahvaljujući ovom projektu pripadnici osetljivih  grupa prvi put osećaju da su deo društva o kome opština brine. Korisnici programa rado i aktivno učestvuju u obukama što doprinosi njihovom ličnom osećaju zadovoljstva i povećanju samopouzdanja.

Predsednik opština Mionica, gospodin Boban Janković poručuje da opština veliki akcenat stavlja na promociju ljudskih prava i jednakih mogućnosti za sve, tako da je ovaj projekat primer snažne podrške naše opštine licima iz marginalizovanih grupa, koja će se nastaviti i nakon završetka projekta kroz podršku njihovom zapošljavanju i nove cikluse stručnih obuka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.