Lepa Brena za četiri osobe ili sindikat?

Zaposleni u Gradskoj upravi već su proslavili dolazak nove godine . Ako je istina što pojedini zaposleni tvrde da je proslava bila besplatna za njih i da nije plaćena od sredstava sindikata, da li je moguće da su gradjani Valjeva platili proslavu?

film Tesna koža/screenshot/youtube

Dolazak Nove godine i kolektivne proslave nisu novina u Srbiji i možda su jedini oblik „team building“ aktivnosti. Javna preduzeća proslavu mogu platiti i od ostvarene dobiti, ali Gradska uprava ne može imati dobit jer se u potpunosti finansira iz gradskog budžeta.

Ipak zaposleni u sistemu uprave mogu svoje proslave izmiriti preko računa sindikata. Da li je to bio slučaj sa jučerašnjom proslavom zaposlenih iz Gradske uprave grada Valjeva?

Ranijih godina radnici Gradske uprave uglavnom su pred Novu godinu na oglasnoj tabli mogli da uoče ponude restorana , poslednjih godina kako sami kažu, najčešće proslave organizovali su u restoranu Dukat. Ove godine proslave ih takodje očekuju u nekoliko restorana u zavisnosti kako su se organizovali već za naredni vikend. Jučerašnja proslava se po rečima zaposlenih razlikovala. Najpre nije bilo obaveštenja na oglasnoj tabli već su radnike o proslavi obavestili načelnici odeljenja . Ako je proslavu organizovao sindikat, zašto se odlučio da o tome obavesti načelnike , a ne da istakne obaveštenje?

„Uvek nam je proslava odbijana od plate, ali sada je bila besplatna“, navode pojedini zaposleni.

Ako Gradska uprava nije našla sponzora za proslavu, ko je plaća?

Jedno od prvih pitanja svakako jeste da li su zapsoleni u Gradskoj upravi za svoj rad primili mesečnu nadoknadu (platu)? Svi tvrde da je plata redovna. Kako su onda zaposleni u upravi ostvarili suficit iz kog bi mogli da proslavu plate?

Ili je proslava plaćena , odnsono biće plaćena iz budžeta? Gradska uprava ove godine u dva navrata je raspisivala tender za ugostiteljske usluge menjajući uslove u tenderu pri čemu je bilo više nego očigledno da se favorizovao jedan mogući ponudjač. Iz budžeta za ovu namenu opredeljeno je 1,4 miliona dinara.

Svaki grad ili opština ima poziciju reprezentacije i ona je neophodna kako bi se mogao realizovati dostojanstven prijem svih gostiju grada bez obzira o kom je povodu reč. Ipak na jučerašnjoj proslavi nije bilo investitora, nije bilo nijednog predsednika Opštine ili gradonačelnika drugih gradova i opština. Na proslavi nije bilo donatora, nije bilo velikih preduzetnika i predstavnika firmi koje grad revnosno poziva svaki put kada se nešto organizuje kako bi novčano pomogli .

Iako i vrapci znaju da se budžet grada puni isključivo od novca gradjana Valjeva , a ukoliko se ispostavi tačna pretpostavka jednog broja zaposlenih da se proslava finansira iz budžeta , da li to onda znači da su gradjani Valjeva o svom trošku častili zaposlene u Gradskoj upravi?

Koji su bili motivi gradjana Valjeva za tako nešto?

U trenutku kada će svakom na kućnu adresu stići opomena ili tužba za neizmirene račune ili poreze preko 5 000 dinara i kada je poresko odeljenje zatrpano reprogramima i zahtevima za reprogram, sigurno je za svaku pohvalu gest gradjana Valjeva.

U trenutku kada zaposleni u privatnom sektoru Novu godinu dočekuju sa platom od 30 000 dinara u proseku dok su fioke prepune računa koji su odavno trebali biti plaćeni, zaista je vredna pažnje i pomena čast koju su omogućili zaposlenima u Upravi.  

Ipak zaposleni ovu proslavu nisu tražili. Nisu je ni sami organizovali. Oni su tek bili gosti na istoj jer ih je neko pozvao. Odluku o tome morao je doneti neko drugi.  Jedini mogući u ovom slučaju bio je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović .

Ako se ispostavi tačnom informacija da proslavu ne plaća sindikat, ne plaćaju radnici, nije bilo sponzora da li je onda gradonačelnik iz svog džepa platio istu? S obzirom na nezakoniti koeficijent kojim mu je uvećana zarada što tvrdi revizor i izjavu načelnika budžeta da se čeka nalog budžetske inspekcije koja je niža po rangu od revizorske institucije , kako bi se koeficijenti smanjili i plata vratila na ono što je u okvirima zakona, moguće je da je od ostvarenog ličnog  suficita gradonačelnik odlučio da počasti svoje saradnike. Moguće je?

Ili je u pitanju zahvatanje iz džepova gradjana Valjeva kod kojih očito novac „preliva“ na sve strane?

Epilog i odgovor na sva pitanja biće vidljiv kada na adresu u Karadjordjevoj 64 stigne račun.

Do tada, ako su platili sindikati kapa dole, ali ako su platili gradjani Valjeva, šta da rade sa opomenom za neplaćeni porez?  Šta da kažu detetu ukoliko traži novac za novogodišnju žurku? „Izvini ali ove godine smo platili nekom drugom“?

Da ipak sačekamo račun? Do tada izgleda više je nego aktuelno:  

Film Tesna koža/youtube

9 comments on “Lepa Brena za četiri osobe ili sindikat?

 1. Pako

  Ovi su zajebali i Tesnu kozu, samo sto je nas Sojic jos smesniji od ovog sa filma😀😀😀😀😀😀😀😀

  Reply
 2. Gazdarica BEMAKO med. SESTRA

  Strasno dokle bahatost i nepotizam ide.
  Jel istina da je Gazdarica Gorica povela i cerku na proslavu? Ako je tacno treba dovesti N1 televizuju u Valjevo da snimi emisiju VEROVALI ILI NE.
  Da ima bar necim gradonacelnik da se pohvali na kraju mandata posto mu je rezultat 0, doduse tako je i ocenjen od strane rukovodstva iz BG kao i sprovedene ankete.

  Reply
 3. Bajadera Sity

  Ako smo mi poreski obveznici platili tu terevenku, ondak, zadnje im bilo!
  Lopurdare Sivonjske, preselo vam dabogda!

  Reply
 4. Globus iz magle

  Čudo da prodavac magle i desno smetalo Aleksandar Đukić nije pomenuo i ovde Sirćeta? Prosto neverovatno. Opsednutost prošla ili je prepisana terapija počela da deluje?

  Reply
  1. Kandidat

   Mislim da Ds konačno treba da dobije predsednika po meri – Aleksandra Đukića Duroka.

   Reply
 5. Aleksandar

  Vidi ti šta ćeš Željko,neće te niko,pa čak ni konjički klub,s Sirće, on je završio i fakultet i ženidbu,na vreme.

  Reply
 6. Gorica

  Šta je sa Pasuljom, ko njega gura u političku meni Valjeva. Dasovićku znam ko je gurao!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.