Peticija protiv rušenja parka u centru grada

Stranka moderne Srbije pokrenula je potpisivanje peticije za izmenu zaključka donetog na sednici Skupštine, a koji se odnosi na izgradnju zgrade biblioteke u parku naspram Centra za kulturu. Odbornici ove stranke osvrnuli su se  na konferenciji za novinare i na Aneks ugovora koji je potpisao grad Valjevo sa gradom Zrenjaninom.  

Odbornica u Skupštini grada Snežana Spajić najavila je da je na Gradskom trgu počelo prikupljanje potpisa gradjana kako bi se izmenio zaključak donet na sednici Skupštine vezan za lokaciju opredeljenu za izgradnju biblioteke. „I na samoj sednici bili smo protiv ovog zaključka, a kako je većina odbornika glasala za njega ostalo nam je jedino da ovom peticijom sprečimo rušenje jedinog parka u centru grada i da tražimo da grad pronadje odgovarajuću lokaciju. Urbanističkim planom biblioteka jeste predvidjena na tom mestu, medjutim okolnosti su se promenile s obzirom na situaciju u gradu kad je u pitanju aerozagadjenje. Stanje je alarmantno i sami zaključci Stručnog tima predvidjaju ozelenjavanje gradskih  površina pa bi sečenje drveća u parku bio zločin prema gradjanima grada Valjeva. Zato apelujemo na naše sugradjane da potpišu peticiju kako bi takav jedan zaključak bio i izmenjen“, rekla je Spajić.

Gradjani Valjeva koji se ne slažu sa namerom gradske vlasti da uništi park potpise mogu dati svakog dana na Gradskom trgu od 12 h. Spajićeva je najavila i više štandova u narednim danima na kojima se peticija može potpisati.

Odbornik Rafailo Mitrović osvrnuo se pak na Aneks ugovora izmedju grada Valjeva i Zrenjanina kojim se daje dozvola trećem licu , odnosno nepoznatom investitoru iz Zrenjanina da na lokaciji predvidjenoj za izgradnju dečijeg odmarališta može izgraditi hotel sa apartmanima. „Površina ove parcele je 54 ara i prema ovom protokolu mi ne znamo koliko će grad dobiti za ustupanje tog zemljišta. Ako već ugovor o zajedničkom ulaganju nije ispoštovan, odmaralište nije izgradjeno takav ugovor se može raskinuti i zemljište može biti gradsko. Zemljište tada može otudjiti u postupku javnog nadmetanja i postići značajno višu cenu od tržišne. Prema izjavi potpredsednika Skupštine grada Mihaila Milutinovića navodno na parceli je započeta izgradnja objekta , uradjeni su temelji. Ipak ova informacija nije proverena i mi zaista ne znamo da li je to tako. Ali  i u tom slučaju moguće je aneksirati prvobitini ugovor stim da ugovorom odredi deo koji pripada Valjevu. Odredjivanje tržišne cene linearno nije adekvatna ugovoru prema zajedničkom ulaganju jer nije isto da li se odredjuje za objekat koji ima 1000 ili 5000 kvadrata“, rekao je Mitrović.

On je takodje naveo da j očigledno da je u 1993. godini već bio jedan aneks ugovora , a sada doneti aneks praktično ostvalja prostor za korupciju jer nije poznato koliku vrednost grad Valjevo dobija . Mitrović dodaje da nije pribavljeno ni mišljenje pravobranilaštva o vrednosti protokola . „Zato ćemo od poverenika tražiti ugovor iz 1992 i ankes iz 1993 godine. Ovako nepotpun ugovor može Valjevu naneti samo štetu jer postoji toliko nepoznanica u vezi Ugovora“, kaže Mitrović.

2 comments on “Peticija protiv rušenja parka u centru grada

 1. Faki

  Sve dođoše ukloniti sa bitnih funkcija u Valjevu.
  Budi se Valjevo, dok nije kasno, pasoš za ekološki grad uvesti dođošu.

  Reply
 2. Creator

  Potpredsednik skupstine grada ne zna ni dokle mu je tastova parcela na Divcibarama, ni gde mu je kraj djedovog imanja , a kamoli gde su temelji nekakvog cardaka ni na nebu ni na zemlji …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.