Kineske radnje prepune ukrasa

Skori dolazak Nove godine u gradu je najpre vidljiv po ukrašenim izlozima i okićenim ulicama. Ove godine najveći svetski snabdevači novogdišjim ukrasima Kinezi, u svojim radnjama gotovo da su prevazišli sebe. Za ukrašavanje kuće ili stana nije potrebno mnogo novca, a ponuda je bolja nego ikad. Ipak iako se doček Nove godine približio mnoge kutije sa nakitom ostaju neprodate.

U održavanju i nastajanju duha Nove godine i slavljeničke atmosfere u sopstvenim kućama i stanovima uvek može da pomogne sa ukusom ukrađen životni prostor. Uz malo mašte moguće je učiniti čuda. Već dugi niz godina naučili smo da se kupovina ukrasa najviše isplati u kineskim radnjama. Valjevo na žalost više nema veliki broj galerija kao što je to nekada bio slučaj, a u njima gotovo identični ukrasi koštaju četiri ili pet puta više.

Ove godine u kineskim radnjama ukrasne kugle prodaju se u pakovanjima od 5, 10 ili pak 20 komada pa tako 20 kugli košta 200 dinara. U pojedinim galerijama isto pakovanje košta 1000 dinara. Zelene i girlande u drugim bojama prodaju se po ceni od 100 ili 150 dinara u zavisosti od dužine. Neizostavna jelka u kineskim radnjama košta od 1500 do 3 000 dinara u zavisnosti od veličine i gustine grana. Jelke u retkim galerijama koštaju i do 10 000 dinara. Ukrasne lampice u zavisnosti od vrste prodaju se po ceni od 400 do 700 dinara.

Pored sveg šarenila i velikog izbora, zaista dobre snabdevenosti , prošetate li kroz kineske prodavnice videćete da su brojne kutije sa nakitom tek otpunjene. Čini se da velike pomame za kupovinom i nema. Ovakav zaključak potvdjuju i vlasnici koji na jasnom srpskom jeziku kažu: „Bilo je bolje“. Razlog za nešto slabiju kupovinu ove godine mogao bi se obrazložiti visokim cenama hrane i pića koji su podjednako potrebni za novogodišnje praznike , ali i činjenicom da su se ukrasi prethodnih godina kupovali u većim količinama pa za njima ove godine i ne postoji potreba.

Ipak zanimljivo je razmišljanje jedne naše sugradjanke koja je svoju šetnju kroz kinesku radnju objasnila na sledeći način: „Ovde ja sve zaboravim, osećam se kao dete, sve je veselo“!

Bez namere da reklamiramo kineske radnje mogli bismo razmisliti o rečima naše sugradjanke jer nije loše znati da  ako manjka novogodišnjeg raspoloženja i sa 100 dinara u džepu  možemo nešto pazariti. 

1 comment on “Kineske radnje prepune ukrasa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.