Nastavljena peticija da se park kod Kolubare sačuva, posađeno i novo stablo platana

Više od 2.000 Valjevaca potpisalo je peticiju kojom traži izmenu urbanističkog plana koji je predvideo da na mestu gde se sada nalazi park, prekoputa Centra za kulturu i kod stare pijace, gradi biblioteka. Peticija se potpisivala i tokom nedeljnog protestnog performansa, a lokalnim vlastima je poslata poruka – “I park i biblioteka”.

Objašnjavajući da je reč isključivo o građanskoj inicijativi koja nema veze sa politikom, jedan od organizatora potpisivanja peticije i tog skupa u parku, Filip Stanić je istakao da se peticija potpisuje već dve sedmice, da je skupljeno 2.200 potpisa kojima Valjevci traže da se promeni urbanistički plan i izbegne seča drveća u jedinom parku u samom centru najzagađenijeg grada u državi.

“Nismo protiv biblioteke, znamo koliko je ona neophodna Valjevu, ali smatramo da bi mogla da se napravi na mnogim lokacijama koje ne podrazumevaju seču drveća. Imamo već toliko problema sa aerozagađenjem u protekle dve-tri godine, pre desetak dana bili smo zagađeniji od Ulan Batora. Ponavljamo da nismo protiv biblioteke ali definitivno jesmo za to da park ostane u ovom obliku. Smatramo da projekat urađen po urbanističkom planu može tome da se prilagodi, da se sačuva drveće i napravi ambijentalna celina u kojoj bi biblioteka bila na jednom, a trg na drugom obodu parka”, kaže Panić.

Nakon potpisivanja peticije, Valjevci okupljeni u građanskoj inicijativi su u parku zasadili i još jedno stablo platana, tako da, uz 29 lipa, sada ima i deset stabala tog drveta u ovom parku. Uz to, oni su najavili da će pokrenuti i još jednu akciju, takozvanu pokretnu biblioteku u vidu malih kuća zakačenih za drveće, u koje će građani moći da ostave knjige ili da ih pozajme, sve uz simboličnu poruku vlastima – “I park i biblioteka”.

Podsećamo, gradska vlast je skupštinskom odlukom pre dva meseca odustala od ideje da gradska biblioteka bude useljena u zdanje nekadašnjeg Doma vojske, koje će se ponovo naći na prodaju. Umesto toga, naloženo je Gradskom veću da pokrene inicijativu za izgradnju nove zgrade biblioteke na lokaciji u parku pored Kolubare koja je Planom generalne regulacije centra Valjeva od pre nekoliko godina predviđena za tu namenu.

Građani, između ostalog i ovom peticijom, smatraju da urbanisti treba da nađu drugo rešenje i da postojeći park ostane netaknut.

3 comments on “Nastavljena peticija da se park kod Kolubare sačuva, posađeno i novo stablo platana

  1. Valjevac

    Lepo skretanje teme sa Krušika Jovanjice …… bacena koska gladnom narodu da sadi drvo i puši cigaru. A Tata trgovac oruznem da kupi dom vojske da pravi hotel, gde ćete Vi Valjevci biti konobaru sobarice kuvarice ….. I ne zaslužujete bolje.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.