Ako može još četiri godinice vlasti pa da u petoj rešavamo aerozagadjenje

Iako je zima po svemu sudeći zakasnila sa niskim temperaturama i kotlarnice nisu bile u punom pogonu , aerozagadjenje bilo je identično nesmanjeno kao i svake zime pre ove. Na sednici Skupštine iako je usvojen Izveštaj Stručnog tima za aerozagadjenje , nije doneta nijedna odluka koja bi bila osnov da u narednoj godini bude primenjena ijedna od predloženih mera. Umesto toga gradonačelnik Slobodan Gvozdenović rekao da na zagadjenje utiču reke automobila koje idu prema Krušiku, visoke zgrade koje su izgradili „žuti“, a da bi se sve to rešilo potrebno je i vreme i novac.

Na sednici Skupštine iscrpan izveštaj o radu Stručnog tima za aerozagadjenje podneo je član Veća Žarko Kovač. Evidentno je bilo u sali, da odbornicima ne prija duga priča pa je na mahove sala bila poluprazna . Dok je još i poneko od gradjana očekivao da neka mera konkretno bude i usvojena , donet zaključak kako bi se omogućila njena primena, očito je bilo da su odbornici znali ono što gradjani nisu: “Od toga nema ništa, a ko će izdržati Kovačevo izlaganje!”

Nije pomoglo ni ukazivanje medicinske struke na porazne činjenice uticaja aerozagadjenja na zdravlje stanovnika Valjeva kad se već izlaganje do te mere odužilo. Ipak spas je došao u trenutku kada je zaključnu reč imao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović tvorac teorije o tome da “Valjevo nije ni Hirošima ni Nagasaki” .

Sudeći po njegovom izlaganju problem u Valjevu nije korišćenje loših I nekvalitetnih energenata pre svega , nije ni nedostatak zelenih površina, nije ni činjneica da je izgradnja vrelovoda gotovo ostala na nivou na kom je bila od pre nekoliko godina. Razlozi su očigledniji.

Gvozdenović: “Tačno je da je saobraćaj u gradu gust, pogotovo u špicevima, jer je Krušik proradio. Dugo nije bilo kolona automobila po centru grada, od 2007. nije bilo gužve u saobraćaju i tada je bio manji problem sa aerozagađenjem jer nisu radile fabrike. Tada ih je bilo 500, a sada ih ima tri hiljade. U centru grada je izgrađeno i dosta zgrada. Ja neću to da komentarišem, o tome sam pričao kada su ovi, koji ne dolaze na Skupštinu, bili na vlasti. Kako su davali građevinske dozvole, kako su zidali po 500-600 kvadrata više od onoga što im je dozvoljeno? Ja sam kao opozicija o tome otvoreno pričao, pa je smenjen član Gradskog veća, smenio ga je Mića Marković, ne znam zbog čega…, posle neke moje diskusije. Ja sam razgovarao i sa Peđom Rasulićem. Ovi koji su pre vodili urbanizam, a znamo ko je vodio, ako ne znate raspitajte se, zakucali su centar grada. Ne može ta infrastruktura da podrži ono što su napravili Kaluđericu u centru grada. Neke zgrade u Karađorđevoj ulici nemaju ulaz za vatrogasno vozilo”.

Dakle da nije Krušika, ne bi bilo ni automobila koji prolaze kroz grad, a da nije Demokratske stranke” ne bi bilo ni zgrada po Valjevu.

Tek paušalno gledano moglo bi se zaključiti da Krušik sada zapošljava više radnika nego pre bombardovanja, a da je Japan imao DS , Amerikancima ne bi ni trebala atomska bomba.

Pored činjenice da podaci koje gradonačelnik izneo o broju automobila nisu tačni, bilo bi verovatno suvišno konstatovati da je Krušik pre bombardovanja imao više radnika nego sada. O tome bi gradonačelniku mogli ponešto reći koalicioni partneri koji su bili na vlasti I za vreme bombardovanja.  A šta, oni  se ne pitaju? E pa onda…

Fabrike rade, konstatovao je prvi čovek Valjeva i zaista i Vali i Gorenje i Austroterm rade, rade i oni koji su smešteni u industrijskoj zoni koju su formirali “oni koji na sednice ne dolaze”.

Sad se može lako zaključiti i da je sreća ili Božje delo bilo spasenje Valjeva što aktuelna vlast nije dovela nijednog investitora , što je industrijska zona samo ledina. Jer da jeste kuda bi svi ti automobili prolazili?

Ali dobro je , kako se moglo čuti, to će biti rešeno. Ali, da nije tog ali . Ali je za to potrebno vreme i novac.

Za početak, vreme koje bi ova vlast mogla da obezbedi na sledećim izborima, a potom da baš u naredne četiri godine prestanu da novac troše na manifestacije, reprezentacije, automobile, šoderisanje. I stvar je rešena. Uslov za to je da naravno “žuti” ne postoje, da verovatno ne postoji ni ostatak opozicije koji očito smeta. A kad nešto smeta to treba da se reši.

Tako je u izlaganju o aerozagdjenju gradonačelnik rekao i da smeta zgrada Sindikata. Ona očito stoji na udaru vetrova i sprečava strujanje vazduha. Još gore od toga gradonačelnik ne zna ko upravlja tom zgradom , ali je za sada istraga pokazala da su to “žuti “ dali dozvole i verovatno bili na useljenju. Možda je tu bila kafica, čokoladica, viski , a njih nisu zvali.

Za dobijanje ove informacije gradonačelnik bi morao da pozove katastar , a verovatno i nekog u Upravi da napiše dopis ljudima koji gazduju tim objektom da vide kako će da je isti napuste . Jer logično čim oni napuste zgradu, vetar će prodreti u Valjevo i aerozagadjenje se rešava jednim potezom. Ali, za to se nema vremena.

Da i u svakoj nesreći ima malo sreće i obrnuto dokaz je da ne smetaju vetru zgrade za koje je dozvole izdala aktuelna vlast. Dobro je pa “nije” u ovom mandatu izmenjena dozvoljena spratnost. Tu se tačno vodilo računa da kad se izda dozvola za gradnju ta zgrada ne bude na putu vetru, a da se gradonačelniku dostavi ko će da živi u tim zgradama. Jer nije isto ako neko od članova SNS, njihovih simpatizera ili finansijera nešto zida. Jer oni znaju kako se to radi .

 A, zgrada na putu vetru, okreći! A, u njoj će živeti gradjani koji i nisu članovi partija, učlanjuj!

Sve u svemu , očekivano , tresla se gora , rodio se miš. Nit je, niti će ova vlast da se bavi „smornim“ izlaganjem Žarka Kovača, niti predlozima, a priznajmo nije ni normalno da uz čokoladicu I kaficu sve zagorčamo aerozagadjanjem.

Nego, ako može još vremena? Još malo, ne treba mnogo, odmah će sve biti rešeno. Pa gde da nadjemo vreme?

 Pa evo sad će na proleće izbori i videćete kako će se sve promeniti.

Ako ne verujete, pogledajte činjenice koje kažu da 70 godina nakon atomske bombe na području Hirošime I Nagasakija živi 1,7 miliona ljudi. Ko kaže da za sedamdeset godina uz aktulenu vlast ovde neće živeti toliko?

Doduše , Japanu je, kažu naučnici, trebalo 24 sata da shvate šta se uopšte dogodilo, nama za to za sada treba sedam godina.

6 comments on “Ako može još četiri godinice vlasti pa da u petoj rešavamo aerozagadjenje

  1. Valjevac

    Boba je tu da skreće teme sa ozbiljnih pljački koje su se dogadjale i sada se dogadjaju. Bajadericie automobičici koji stan ili zavese sve je to ništa naspram ozbiljnih pljačkaša.

    Reply
  2. GAZDARICA

    Nesposoban covek, nece ga narod.
    Sto ne objavite kako je GORICA GAZDARICA prosla na izboru za predsednika Upravnog odbora predskolske ustanove.
    Nece je roditelji ni zaposleni.
    Toliko o valjevskoj vlasti.

    Reply
    1. Danka

      A ja se pitam zbog čega je Gvozdenović pokrenuo hajku na predškolsku ustanovu! Kad ono… u tom grmu leži zec! Biće zanimljivo pratiti razvoj situacije!

      Reply
  3. Zeljko

    Nesto se mislim da ce od dogodine da se uvede eko taksa na vozila.Npr 1000 din ko ima auto u gradu.A sto hiljade ljudi lozi ugalj ti nema veze.Stvarno su sposobni!

    Reply
  4. KRKI

    A ZASTO STE SKINULI PREDLOG PREDSTAVNIKA MZ „JABLANICA „DA SE U DNEVNI RED UVRSTI I VODOSNABDEVANJE SA VODOVODA „KUKALJ „UREDNO PREDATO SA POTPISIMA MESTANA. JEL VAS TO BOLI ISTINA ? NECES GVOZDENI DOBITI OVOGA PUTA ZAVRSIO SI KARIJERU IDES U ISTORIJU KAO NAJGORI GRADONACELNIK .

    Reply
    1. Janko

      Prosta racunica ide ovako: Vucic dobija izbore.Njegov prvi saradnik je Glisic i on voli Bobu jer sa njim moze da komanduje.Po toj racunici Boba ostaje.I to je sigurno.Jaci od Glisica je predsednik Mionice i zato ga ne voli.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.