Propuštene šanse naplaćuju apartmanom

Grad Valjevo prihvatio je Aneks ugovora iz 1992. godine sa gradom Zrenjaninom kojim daje saglasnost Zrenjaninu da na Divčibarama neko treće lice izgradi hotel na parceli koja je ustupljena Zrenjaninu za dečije odmaralište. Valjevo i Turistička organizacija namerno ili slučajno propustili šansu da zbog neispunjenja prethodnog ugovora nakon deset godina zatraže raskid istog. 

Grad Valjevo, Valjevo turist i Grad Zrenjanin su 4.11.1992. godine potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju na parceli na Divčibarama pri čemu je u potpisanom ugovoru navedeno da na površini od 50 ari Zrenjanin može upisati pravo svojine, a da na predmetnom zemljištu ima izgraditi dečije odmaralište. Grad Valjevo zauzvrat dobija deo dečijeg odmarališta u vrednosti tržišne cene ustupljenog zemljišta.

Do dana današnjeg Grad Zrenjanin nije izgradio ništa na predmetnoj parceli, ali se sada obratio gradu tražeći aneks ugovora iz 1992. godine. Aneksom je predvidjeno da na parceli ne bude više izgradjeno dečije odmaralište već apartmanski hotelski kompleks pri čemu će Valjevo dobiti udeo u hotelu u vrednosti ustupljenog zemljišta.

Aneks koji je zatražen ne bi bio ni po čemu specifičan da se u njemu ne navodi da Aneks i izmena omogućuju Zrenjaninu ustupanje prava gradnje drugom investitoru. Ko je drugi investitor nije poznato niti se navodi u pomenutom Aneksu. To praktično znači da Grad Valjevo daje saglasnost za Aneks pod uslovima koji su mu nepoznati. Ali ono što je poznato jeste da dečijeg odmarališta neće biti , a Valjevo će dobiti moguće neki apartman u sklopu novog objekta koji treba da bude izgradjen.

Ceo slučaj možda treba posmatrati i svetlu činjenice da se trenutno na Divčibarama teško može pronaći lokacija sa većom površinom odgovarajućom za izgradnju hotela na dobroj lokaciji , s obzirom da je nakon dolaska porodice Teodosić i započinjanja izgradnje njihovog sportskog centra došlo do prepoznavanja Divčibara kao ponovo atraktivne turističke destinacije.

Grad Valjevo propustio je mogućnost da parcelu na Divčbarama ponudi investitorima iz Valjeva , a potom možda i predmetnu lokaciju i proda. Situaciju očito koristi Zrenjanin ili neki investitor s obzirom da je Grad Valjevo odnosno Valjevo turist i njegov pravni sledbenik Turistička organizacija propustila mogućnost da u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima svojevremno zatraži raskid ugovora. Shodno tom zakonu , tvrde pravnici , po isteku deset godina od potpisanog ugovora ukoliko ugovor nije ispoštovan , parcela nije privedena nameni , u ovom slučaju objekat nije izgradjen, postojali su uslovi da ugovor bude raskinut.

Taj „voz“ više očito nije u valjevskoj stanici  jer grad očito svoju dobrobit vidi u par apartmana koje bi mogao dobiti s obzirom da pristupa aneksiranju postojećeg ugovora.  

Na koji način bi Zrenjanin mogao uvesti drugog investitora i sa njim zaključiti ugovor bilo je sledeće pitanje na koje je Vamedia zatražila pravnički odgovor. Pravnici se slažu  da je takav ugovor moguć kroz javno privatno partnerstvo. Gradu Valjevu predstoji da nakon što hotel bude izgradjen zatraži utvrdjivanje svojih prava odnosno procenu tržišne vrednosti zemljišta kako bi se ta vrednost mogla primeniti kroz udeo u izgradjenom objektu.

Godinama zapuštene Divčibare trebalo bi da zažive već naredne godine s obzirom da se otvaranje sportskog centra porodice Teodosić očekuje već u decembru . Placevi postižu dobru cenu u prodaji , a upućeni tvrde da su kada su u pitanju atraktivne lokacije preostale samo male parcele. Koji je interes grada da ne zatraži svoje već ostane pri par apartmana pitanje je na koje nadležni treba da daju svoj odgovor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.