U Domu zdravlja potrošeno svih 3.000 vakcina protiv gripa

Za manje od mesec dana u Domu zdravlja Valjevo potrošeno je svih 3.000 vakcina protiv sezonskog gripa. I po broju i po brzini kojom su utrošene to je najbolji rezultat imunizacije u poslednjih 15 godina. Podsećamo da je prošle godine aplicirano 2.550 doza u periodu od 15. oktobra do početka decembra. Trend rasta broja vakcinisanih protiv gripa postoji nekoliko godina, zbog toga je država za ovu sezonu nabavila znatno veće količine, ali je interesovanje nadmašilo i ta očekivanja. Dom zdravlja Valjevo je zatražio dodatne količine još prošle nedelje, ali je neizvesno da li će ih biti s obzirom na to da je slična situacija u celoj Srbiji. Građani će blagovremeno biti obavešteni ukoliko budu obezbeđene dodatne doze vakcine protiv sezonskog gripa.

Očigledno je da je vraćeno poverenje građana u imunizaciju. Prvi put je u Srbiji aplicirana savremena četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa, prognoziranih za ovu sezonu. Zahvaljujući angažovanju izabranih timova lekar-sestra, kao i medijima, građani su bolje upoznati sa tegobama koje mogu da imaju usled virusa gripa. Shvatili su značaj prevencije, a jedina prava prevencija je vakcina. Od gripa se može oboleti uprkos vakcinaciji, ali su tegobe mnogo blaže. Preventivno se preporučuje unošenje dosta voća, vitamina i tečnosti, provetravanje prostorija i kraće zadržavanje u zatvorenom prostoru.

2 comments on “U Domu zdravlja potrošeno svih 3.000 vakcina protiv gripa

 1. Istina

  Novinar istraživač zaključuje da je vraćeno poverenje…

  Zašto nema predloga da se građani koji žele vakcinu na vreme prijavljuju nekim organima i da država na vreme nabavi potrebne količine, a ne 3000 vakcina na 50000 stanovnika Valjeva (verovatno nas je svakim danom sve manje i manje)???

  Reply
  1. Istini

   Na koje organe mislite da treba da se gradjani prijavljuju? Predlozite vi koji je taj organ.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.