Nepobedivom Cevasu na tenderima za šoderisanje 70 miliona dinara za dve godine

Vest o firmi Cevas I hapšenju vlasnika D.V. koji se sumnjiči za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom i falsifikovanje službene isprave, ali da je i sebi  pripavio imovinsku korist u vidu neosnovanog dobijanja poslova u vrednosti od osam miliona dinara, nije čini se mnogo iznenadila Valjevce  s obzirom da je firma Cevas u Valjevu poznata kao firma koja redovno dobija tendere vezane za nasipanje puteva I makadamskih ulica.

Kako je Vamedia već izveštavala samo u 2018. godini ovo preduzeće je prihodovalo po osnovu dobijenih tendera 34 miliona dinara stim da je na samom kraju 2018. godine sproveden još jedan tender za koji je ugovor potpisan u januaru ove godine na četiri miliona dinara. To praktično znači da je zaradjeni iznos na račun Valjeva bio 38 miliona dinara. Na najveći broj tih tendera “Cevas”  je izašao u konzorcijumu sa firmom “Harmonija projekt” iz Valjeva.

Za firmu “Cevas” Valjevci su prvi put čuli 2016. godine odmah nakon formiranja nove vlasti u Valjevu. “Cevas” se pojavio kao gotovo prvo preduzeće, novi izvodjač radova koji ne dolazi sa teritorije Valjeva, a koje je odmah bilo angažovano na poslovima popularnog “šoderisanja”.

Neprikosnovenost gotovo u ovom poslu, dokazana je I u godinama kasnije kada je na većini tendera poslove presipanja puteva I ulica dobijao upravo “Cevas”. Dok su se u Valjevu već počinjali sprdati sa takvim tenderima , da je djavo odneo šalu potvrdili su meštani Valjevske Loznice koji su pozvali novinare da posvedoče o njihovim putevima koje su zasuli jalovinom iz kamenoloma , a izvodjač radova bilo je po njihovim rečima preduzeće “Cevas”.  Milutin Milinković je tada u Valjevskoj Loznici 9. februara  novinarima  rekao da je izvodjač radova bila firma „Cevas“ iz Lazarevca.

Ova firma osnovana je 8.marta 2007 . godine sa sedištem u Lazarevcu I kako se može videti u Agenciji za privredne registre zakonski zastupnik je Dragan Vasić. U istim podacima se navodi da je  2019. godine otvorila  svoj ogranak u Popučkama nadomak Valjeva.

U 2019. godini kako je vidljivo na portalu javnih nabavki  “Cevas” je  zajedno sa “Harmonija projektom “ iz Valjeva nastavio da dobija poslove šoderisanja:

1.Redovno održavanje atarskih puteva, ugovor zaključen na 2.390.000,00 dinara bez PDV-a dana  25.02.2019 sa  Privrednim društvom „Cevas Co” doo Lazarevac i „Harmonija-Projekt“ doo Valjevo.

2. Redovno održavanje makadamskih ulica JN br. 1.2.20/2019 , ugovor zaključen dana 25. marta 2019. Godine na iznos 1..304.000,00dinara bez PDV-a sa Privrednim društvom „Cevas Co” doo Lazarevac i „Harmonija-Projekt“ doo Valjevo.

3. Redovno održavanje makadamskih puteva “JN broj 1.2.37/2019  Ugovor zaključen 30.04.2019 na iznos od  15.439.000,00 dinara bez PDV-a, ugovor potpisan sa podnosiocima zajedničke ponude :  “Cevas”, Lazarevac, „Harmonija – Projekt“ doo, iz Valjeva i ABI Invest“ doo Lazarevac.

4. Izgradnja makadamskog puta u Gornjim Leskovicama put Ćumurice – Suvaja L=1.065 m1 kat. parc. br. 652 KO Bačevci JN broj 1.3.21/2019 Ugovor potpisan na iznos od  3.650.000,00 dinara bez PDV-a zajednička ponuda:PD “Cevas CO doo” , Lazarevac  I “Harmonija –Projekt” doo , iz Valjeva ,

5. Redovno održavanje makadamskih puteva, druga faza ,JN broj 1.2.61/2019. Ugovor potpisan dana 11.septembra na iznos od 9 180.000,00 dinara bez PDV-I potpisan sa  PD „Cevas Co“ doo Lazarevac i „Harmonija-Projekt“ doo Valjevo

Sve ukupno u 2019. godini do sada “srećnim spletom okolnosti“ na tederima Cevas je Harmonijom Project ostvario prihod od 31 963 000 bez PDV-a. 

Shodno ostvarenom prihodu iz 2018. godine lako je izračunati da je ovo preduzeće za “šoderisanje “ za dve godine inkasiralo 70 miliona dinarabez PDV-a.

 Tenderi iz 2018.godine:

Koliko je vidljivo iz objavljenih javnih nabavki, grad Valjevo je u maju sa preduzećem Cevas zaključio ugovor na 1,5 miliona za Redovno održavanje makadamskih ulica.

 Ubrzo potom  polovinom juna zaključen je još jedan ugovor ovoga puta za redovno održavanje makadamskih puteva na iznos od 10 miliona dinara , ugovor je zaključen sa punudjačem PD “Cevas” doo Lazarevac I “Harmonija – Project” doo Valjevo. Ovaj ugovor zaključen je na period do jedne godine.

Grad Valjevo objavljuje novi tender u avgustu 2018. godine za redovno održavanje makadamskih puteva  I zaključuje ugovor na 19,3 miliona dinara bez PDV-a sa ponovo istim izvodjačima Cevas I Harmonija-Projekt. Ugovor se zaključuje na period do izvršenja ugovorenih obaveza.

Novi tender usledio je vrlo brzo, ovoga puta za  Redovno održavanje atarskih puteva, ugovor je u oktobru potpisan na 2.235.000,00 dinara bez PDV-a. Ponuđač u zajedničkoj ponudi: privredno društvo „Cevas CO“ d.o.o. Lazarevac i „Harmonija-Projekt“ d.o.o. Valjevo.

Poslednji tender vezan za makadam raspisan je na kraju same godine , a potpisan u januaru 2019.godine za Sanaciju oštećenih makadamskih puteva. Najpovoljnija je bila zajednička ponuda PD „Cevas CO” doo iz Lazarevca i „Harmonija – Projekt“ doo, iz Valjeva, a ugovoreni iznos 4 miliona dinara bez PDV-a.

„ Kad su došli da nasipaju upozoreni su , kada je prvi kamion došao ja sam kao tadašnji predsednik MZ došao i upozorio sam ih. Bili su iz Cevasa i nadzorni organ Dejan Žarković. Odmah sam im rekao da to ne valja jer je u pitanju jalovina koja je inače otpad u svakom kamenolomu. To kamenolomi daju džabe , to se ne plaća. Jalovina služi za nasipanje bara , močvarnih predela,  a oni su sa tom jalovinom nausli naših sedam zaselaka. Na moje pitanje gospodinu Žarkoviću zašto nasipaju jalovinom , rekao mi je da je izvodjač radova na tenderu dobio taj materijal i da tu ima 70% kamena i 30% zemlje da bi se to povezalo. Ali nije tako. Vidite i sami ovde ima 20% kamena, a 80% zemlje. I da Vam kažem , ja na moj put nisam dao ovde malo dalje u dužini od kilometar nisam dao da to nasipaju. Četiri dana sam se borio sa njima , pretili su mi policijom“, izjava Milutina   Milinkovića u Valjevskoj Loznici 9.02. 2019.godine.

3 comments on “Nepobedivom Cevasu na tenderima za šoderisanje 70 miliona dinara za dve godine

 1. Sedlari

  Nema ovde u Valjevu Tužioca koji savesno i odvovorno radi svoj posao, zato cveta KORUPCINA i KRIMINAL.

  Reply
 2. Nikola Tesla

  E da je samo jedan CEVAS,ima ih koliko god hoćete,gde ćeš veći CEVAS od Krušika,svi direktori i njihovo okruženje pa čak i šoferi,su se nenormalno obogatili i sada ćute

  Reply
 3. ČELIČNO MUDO

  UHAPSITE I ZORANA TRIFUNOVICA I NJEGOVE SARADNIKE MORAO JE ON DA POTPISUJE OVE SITUACIJE . A GDE JE NADZOR ZA PUTEVE KO JE TU BIO I ODOBRAVAO.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.