Nema greške

      2 коментара на Nema greške

Prekršajni apelacioni sud u Beogradu je presudom broj 20780/19 od 9.10.2019. oslobodio odgovornosti za prekršaj bivšeg vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave Valjevo, Vladana Jerinića, nakon okončanog postupka po žalbi. Protiv Jerinića je pokrenut prekršajni postupak zbog toga što je propustio da obavi zakonsku obavezu ocenjivanja zaposlenih za 2017. godinu. Prekršajni sud u Valjevu je nakon saslušavanja svedoka i pribavljanja dokumentacije u avgustu ove godine doneo osuđujuću presudu kojom je Jerinić oglašen krivim za propust u ocenjivanja zaposlenog službenika ove uprave, Vladimira Pantića. Presudom suda u Valjevu, bivši načelnik je obavezan da plati novčanu kaznu u iznosu od 50.000 dinara. Jerinić je angažovao advokata pa i izjavio žalbu.

Sudsko veće Apelacionog prekšajnog suda koje su činile sudije Marija Vuković Stanković, kao predsednica i Slavica Brkić i Marija Mimica, kao članice, prihvatilo je činjenice koje je utvrdio prvostepeni sud. Da oštećeni Pantić nije dobio rešenje o ocenjivanju za 2017. godinu, da nije dobio radne ciljeve, da njegov rad nije praćen ni vrednovan tokom cele godine. U svojoj presudi, drugostepeni prekršajni sud je konstatovao da niko od zaposlenih u Gradskoj upravi u Valjevu nije ocenjen te godine.  Najviša prekšajna sudska instanca u obrazloženju presude je navela da „nisu  bile ispunjene pretpostavke da bi okrivljeni Jerinić uopšte mogao da izvrši ocenjivanje“ i da ta činjenica „među strankama nije sporna“. Na osnovu toga, Apelacioni prekršajni sud u Beogradu je zaključio da postoje okolnosti koje „isključuju prekršajnu odgovornost okrivljenog Vladana Jerinića za radnju koja mu se zahtevom stavlja na teret“. On je oslobođen krivice a troškovi postupka su pali na teret Prekršajnog suda u Valjevu.

Obaveza ocenjivanje zaposlenih u Gradskoj upravi je ustanovljena Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave koji je stupio na snagu krajem 2016. godine. Taj propis je predvideo prekršaje za odgovorna lica u organu jedinice lokalne samouprave koji ne sprovede godišnje ocenjivanje zaposlenih. Vrednovanje rada i učinka zaposlenih je zakonski uslov za određivanje zvanja službenika, za njihovo napredovanje ili nazadovanje u službi, premeštanje ili raspoređivanje. Ocenjivanje je alati za procenu kvaliteta rada službenika i uprave u celni.

Službenici Gradske uprave u Valjevu nisu ocenjivanji tokom 2017. godine, niti je njihov rad vrednovan tokom 2018. godine. Uprkos tome, rukovodioci uprave su zaposlene premeštali, raspoređivali, dodeljivali im zvanja, primali ih i otpuštali. Vladan Jerinić je stupio na mesto vršioca dužnosti načelnika uprave nakon hapšenja Aleksandra Vujića Subotića zbog sumnje da je izvršio krivična dela u vezi zloupotrebe javnih nabavki. Nakon odlaska u penziju, Vladana Jerinića je na mestu načelnika nasledila Jelica Panjković Tešić.

2 comments on “Nema greške

  1. Goran Markovic

    Neka kaze da li ga je nekao prmorao da postupio ovako ovaj Jerinic ,ima njih puno koji ce proci njegovim putem jer se kriju nalogodavci iza i oni posteni , cisti nemaju veze zasto je to tako , zar se ovom coveku koji je udaljen sa posla nije nanela ne samo materijalna steta nego i ljudska , porodicna , zdravstvena .Ej banditi Valjeva mnoge ste zaduzil koji presavijaju tabake papira da vas tuze i naravno progovore mucne mafijasice kako vole za sebe da kazu dve osobe bliske gvozdenovicu A ovog Jerinica mi nije zao neka otvori usta i zasto se vracao ili neka ispasta pa kako bilo da bilo , al i kaznu je pitanje da li ce da izdvoji iz svog dzepa!

    Reply
    1. Tehnicar iz bolnice

      Jesi ti nepismen?Lepo pise da je covek oslobodjen odgovornosti,kakvo placanje?Kod tebe sve neke gluposti,poluistine…Bolje vrati ljudima pare sto dugujes,nego sto visis po netu non stop!

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.