Lokalni front: Gospodo , čemu zavera ćutanja?

Konstatujući da su prošla već dva meseca od hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića , aktivisti Lokalnog fronta uputli su dva pitanja za , kako su naveli, gospodu iz sivog doma u Karadjordjevoj 64: Zašto ste ćutali? Zašto i dalje ćutite?

„Vlast u Valjevu, na čelu sa Vučićevim Gvozdenovićem, nijednom rečju se ne oglašava povodom međunarodne afere šverca oružjem koja seže do valjevskog „Krušika“. Ovdašnji Naprednjaci i Socijalisti udruženo ćute. Umesto da se vlast oglasi da bi rasvetlila sumnje, Gvozdenović i njegovi medijski saradnici uz pomoć portala „Kolubarski.info“ unose razdor, vređaju i potcenjuju svoje sugrađane. Ono što takođe ne iznenađuje, ali je i dalje poražavajuće je ćutanje samih zaposlenih “Krušika” koji su bili ne samo u moralnoj obavezi da zaštite i podrže svog kolegu, nego i sebe same jer će se zloupotrebe kojima je oštećen “Krušik” odraziti i na njihov položaj“, rekla je na konferenciji za novinare aktivista Lokalnog fronta Vera Marković. 

Aleksandar Obradović, radnik fabrike „Krušik“ je uzbunio javnost saopštavajući da rukovodstvo ove fabrike omogućava firmi Branka Stefanovića, oca ministra policije, Nebojše Stefanovića, da nabavlja oružje po povlašćenim cenama. Lokalni front navodi da je stvorena  opravdana sumnja da je oštećena fabrika „Krušik“, ali i država Srbija.“ Istraživački mediji tvrde da je firma Branka Stefanovića, oružje kupljeno od „Krušika“, preko posrednika usmeravala ka zemljama koje su u građanskom ratu, tamo gde je trgovina oružjem zabranjena. Do dana današnjeg, ni Ministarstvo odbrane ni rukovodstvo fabrike „Krušik“ nisu demantovali ove sumnje. Naprotiv, sumnje u zloupotrebe postaju sve izvesnije.Već čujemo vaš odgovor: ma, ko ste VI da NAS nešto ispitujete i saslušavate? Dakle, gospodo, mi smo građani Valjeva okupljeni u udruženju koje se zove „Lokalni front Va“.  Građani Valjeva su vlasnici gotovo četvrtine akcijskog kapitala „Krušika“ čija je vrednost 825 miliona 510 hiljada dinara. Ova činjenica NAMA daje pravo da pitamo kako se našom imovinom upravlja. Ova činjenica VAS obavezuje da na pitanja građana odgovorite“, rekla je Marković.

Odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović je podsetio da je grad  tih 825 i po miliona kapitala „Krušika“ stekao time što je „Krušiku“ oprostio dugove nastale tokom proteklih decenija. Na isti način kao što je država u svoj akcijski kapital pretvorila preko milijardu duga „Krušika“ od  doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, doprinosa koji  radnicima „Krušika“ godinama nisu uplaćivani u Fond PIO! Uz ovo,  država je oprostila 201 milion neuplaćenih doprinosa za nezaposlene i 107 i po miliona duga „Krušika“ prema Fondu zdravstvenog osiguranja!

„Zakon o privrednim društvima akcionarima daje upravljačka prava. Akcijama građana Valjeva, našim akcijama, raspolažete vi, gospodo sa prvog sprata. Vi morate znati šta se događa sa našom imovinom! Vi ste u obavezi da i nas o tome obaveštavate! Vi ste, na primer, morali znati da je u 2017. godini najveći kupac „Krušikovih“ proizvoda bio državni „Jugoimport SDPR“, sa 852 miliona 444 hiljade dinara. Prošle godine „Jugoimport SDPR“ od „Krušika“ je kupio robe za svega 316 miliona 590 hiljada dinara. Nekih 535 miliona manje. Da li ste nekoga u skupštini HK „Krušik“ pitali zašto se to dogodilo? Odgovor je lak: pojavili su se odnekud neki novokomponovani kupci, kupci  kojih pre nije bilo. Upravo to, kao i  mahinacije  sa cenama „Krušikove“ robe,  na svetlo dana izneo je Aleksandar Obradović“, rekao je Radović.

Po podacima koje je izneo Lokalni front najveći kupac u 2018. godini bio je „Partizan TCH“  sa 428 miliona 545 hiljade dinara. „ O vezi  Slobodana Tešića sa ovom firmom postoje i u javnost su izneti brojni dokazi. Kao i dokazi o vezi Branka Stefanovića sa firmom po imenu GIM, koja je bila kupac sa 294 miliona 850 hiljada dinara. Podsećamo, one koji to do sada nisu hteli da čuju: Branko Stefanović je otac ministra čije je ministarstvo nadležno da odobrava izvoz specifičnih „Krušikovih“ proizvoda.U sve ovo policija, tužilaštva i sudovi ne ulaze. Naravno. I njih je zaplašila demonstracija sile čiji je cilj bio da zaplaši sve druge radnike „Krušika“, ljude koji iz dana u dan ćutke gledaju kako se čerupa imovina njihove fabrike. I najzad, da li je Aleksandar Obradović imao pravo da učini ono što je učinio? Da li je zaista povredio nekakve propise koji govore o čuvanju poslovne tajne privrednih društava?“upitao je Radović.

Lokalni front navodi i zakonom predvidjene izuzetke iz čuvanja poslovne tajne:

Član 73 Zakona o privrednim društvima:

„Ne smatra se povredom dužnosti čuvanja poslovne tajne saopštavanje podataka iz člana 72. ovog zakona ako je to saopštavanje učinjeno nadležnim organima ILI JAVNOSTI isključivo u cilju ukazivanja na postojanje dela kažnjivog zakonom“.

„Šta to Gvozdenović još duguje građanima Valjeva i javnosti? Najpre duguje da hitno zbrine uzbunjivača, Aleksandra Obradovića, kome je ugrožena egzistencija, sa svim članovima porodice. Čovek koji hrabro ukaže na pljačku javne imovine, uzbunjivač koji ima dokaze da su interesi fabrike „Krušik“, Grada Valjeva i svih građana ugroženi, zaslužuje solidarnost i pomoć. Umesto što udvorički ćuti, lokalna vlast, Vučićev Gvozdenović i ostali su dužni informacije i objašnjenja. Lokalni front Va zahteva da se rasvetle sumnje u vezi poslovanja „Krušika“, zaključio je Ljubomir Radović. 

6 comments on “Lokalni front: Gospodo , čemu zavera ćutanja?

 1. SRB

  Смејем се већ пола сата, и ви се бавите политиком. Треба да вас је срамота, јадна нам мајка, ујна и стрина… са таквом опозицијом. Ви би да наредите колегама из крушика да се прикључе човеку који руши углед свог предузећа, да заштите човека који глуми патриоту, а радује се пропасти свог предузећа. Ваш концепт рушења привреде у Србији видели смо у периоду кад је такозвана ДОС коалиција вршила власт, дотерала нас до просјачког штапа…Али сад сте превазишли и највеће непријатеље свог народа, у жељи да уништавате и упропашћавете своју фабрику, за коју сте се забога много насикирали. Постављате сами себи бесмислена питања и дајете још бесмисленије одговоре!!!!

  Reply
 2. kaldrmaš

  SRB,vrati se to u zavičaj, jer očigledno da nisi uspeo da završi Osnovnu školu u gradu,a drugo vi zemljaci ste uništili Krušik

  Reply
 3. Pvc stolarija

  Jel Vam neda Vlajko Klombera da dirate. Prosvetlio je Klombera odavno a sada i Vas prosvetljava. Ista kujna.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.