Hitno nasipanje u Mariborskoj – Čudo, sudbina ili nešto treće?

Samo pola sata nakon što je novinar lista Napred posetio Mariborsku ulicu i u njoj razgovrao sa meštanima koji su ukazali na višegodišnje probleme neasfaltirane ulice, u istoj ulici pojavio se kamion koji je kako se moglo čuti po nalogu grada ulicu nasipao. Mariborska ulica je u žižu valjevske javnosti dospela 2014. godine kada je zbog klizišta , a nakon poplave jedan deo ulice u potpunosti odronjen. Radove na sanaciji tada je zaustavila meštanka Ljubica Petrović koja je novinarima na licu mesta saopštila da traži asfalt do svoje kuće kao preduslov sanacije.

Ulaz u Mariborsku 2014

Meštani Mariborske ulice u razgovoru sa novinarom Napreda istakli su da muku muče sa višedecenijskim problemom u svojoj ulici zbog kog im je život u njoj gotovo nemoguć. Kad je kiša problem stvara blato, kad je suvo prašina, a ullica nikako da se nadje u programu rekonstrukcije.

Mariborska ulica u žižu javnosti dospela je nakon poplave 2014. godine kada je zbog klizišta jedan deo zemljišta odronjen. U programu sanacije klizišta zbog odrona koji je praktično došao do tri kuće u toj ulici  tako se našla i Mariborska. Ipak u trenutku kada su zaposleni u tadašnjoj Direkciji za izgradnju Valjeva zajedno sa novinarima izašli na lice mesta , radove je zaustavila meštanka u čije se dvorište praktično odron i obrušio, Ljubica Petrović. Ona je tada novinarima izjavila da ne dozvoljava sanaciju jer se radi o njenoj privatnoj parceli te i da traži da joj se  u zamenu uradi ulaz do njene kuće. Gradska Direkcija je nakon toga bezuspešno zatražila od države na sudu, da se predmetni deo ulice proglasi opštim dobrom kako bi se ulica sanirala i ljudima čije su kuće ostale praktično iznad samog klizišta omogućilo normalno funkcionisanje. Tužbu protiv Direkcije podneli su Petrovići sa stanom i adresom van Valjeva,  koji su vlasnici parcele zbog započete sanacije od strane grada.

Dva meseca kasnije u istoj ulici meštani su se ponovo obratili valjevskim novinarima tvrdeći da su svi kada su kupovali placeve zapravo plaćali deo ulice i pristup sopstvenim dvorištima i da ne razumeju zašto se ulica ipak ne radi. Kako su novinari tada zabeležili i preneli ne samo lokalni već i nacionalni , imovinsko pravni odnosi praktičnno su zakočili bilo kakve radove. Kompromisno rešenje bilo je nadjeno u pregovorima sa vlasnicima parcela u vezi otkupa , ali su ti pregovori završeni neuspešno.

Drugi deo Mariborske ulice 2019

Do dana današnjeg slučaj otkupa i sanacije nije rešen. Uporedo sa pravnim rešavanjima grad je pokrenuo i izradu komletnog projekta sanacije ulice koji kako se tada po završetku moglo čuti , vrlo zahtevan i podrazumeva izgradnju stubova i potpornih zidova , ali je za sve neophodna saglasnost vlasnika.

Meštani Mariborske ponovo su se žalili novinarima, ovoga novinaru Napreda, Slobodanu Ćiriću koji je zabeležio njihove izjave, a list Napred objavio u broju od 21. novembra 2019. godine.

Ipak u ovoj ulici dogodio se i jedan presedan iznad svih koji potvrdjuju tamošnji meštani , a to je da su nakon odlaska novinara u ulicu ušli kamioni koji su započeli nasipanje bar u delu gde je to moguće izvršiti.

Nejasno je kako je brzinom koja je manja od jednog sata , grad uspeo da pribavi saglasnost vlasnika da se mogu izvoditi radovi u ulici kako bi se u istom vremenskom ograničenju već uputili kamioni sa šoderom.

S druge strane ukoliko grad ima saglasnost vlasnika zašto se ulica ne rekonstruiše i ne radi po projektu koji postoji već se nasipa što nije trajno rešenje problema stanara u ulici? Da li je grad već otkupio parcele ili nije , već nije moguće saznati, ali meštani Mariborske tvrde da pomaka u rešavanju problema nije bilo , bar da oni znaju za njega.

Nejasno je po kom slovu zakona su izvedeni hitni radovi, kad je hitnost moguća samo u situacijama vanrednog stanja ili vanredne situacije? Nejasno je da li je Mariborska ulica pridodata i kada je to učinjeno u plan izgradnje gradske infrastrukture? A na kraju ponajmanje je jasno da li je moguće da je samo puka slučajnost dovela kamione u Mariborsku pola sata nakon što su se meštani obratili javnosti? Ako je pak u pitanju „prst sudbine“ na Mariborcima je da postave pitanje zašto nasipanje , a ne radovi? Ako je pak nešto drugo u pitanju , na istražnim organima je da postave pitanje izvodjenja bilo kakvih radova.

Možda sudbina ipak? Ma ne, to je ipak dvaput nemoguće.

S.V.    

2 comments on “Hitno nasipanje u Mariborskoj – Čudo, sudbina ili nešto treće?

  1. Ruženje naroda

    Ova Vlast nastavlja samo da vrši vlast kroz ruzenje naroda . Ako nisi sa nima u kriminalau kupio diplomu ili učesnik zadruge onda su ti tata i mama kriminalci a i dede i babe će stići ogovaranje. Šta narod čeka? Jedni se bave oružjem drugi legalizacijom prostitucine krooz razne zadruge, treći trguju diplomama …… a ulica se asvaltira samo ako si iz rijalitija koju vlast neguje.

    Reply
  2. Novinar

    50 godina Mariborska čeka,nego čudno ime ulice,zar je Maribor važniji za Valjevo od dr Kuka?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.