Šta ometa izbor direktora u Vidraku?

Iako je konkurs za mesto direktora u JKP Vidrak raspisan u maju ove godine, rešenja o imenovanju direktora još uvek nema. Aktuelna direktorka pa i očito svaki drugi direktor po tumačenju zakona od strane gradske Skupštine može na tom mestu biti u statusu vd do penzije. Ili samo dok ne ispuni uslove?

Još u maju mesecu , pre puna četiri meseca, grad Valjevo raspisao je konkurs za izbor direktora u JKP Vidrak. Ovaj konkurs još uvek nije dobio svoj epilog i na mestu direktora u statusu vršioca dužnosti još uvek je Jelena Kalat . Kalatovoj je mandat po zakonu o izboru vršilaca dužnosti na godinu dana maksimum, istekao 4. juna 2019. godine kada je navršeno tačno godinu dana od njenog postavljenja u status vd.

Ipаk, Kalatova je i dalje na ovom radnom mestu u istom statusu iako je svojevremeno uz raspisivanje konkursa odredjena i Komisija koja o prijavljenima treba da odluči. Na sednicama Skupštine se ovaj slučaj i ne pominje što i ne čudi s obzirom da je svojevremeno sekretar Skupštine Djordje Pavlović u sličnim slučajevima pojasnio da : „Do sednice Skupštine I izbora,  vršioci dužnosti direktora, kojima je istekao mandat, biće u tehničkom mandatu i oni mogu samo preduzimati poslove koji su iz nekog tekućeg poslovanja preduzeća, poput isplate zarada, realizacije već ugovorenih poslova. Nikakva nova prava i obaveze ti direktori u tehničkom mandatu ne mogu da preduzimaju. Dakle rade samo osnovno, dok se ne prevaziđe taj period, tačnije do imenovanja direktora u skladu sa konkursom”.

Zakon o javnim preduzećima jasno definiše stav da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine I ma koliko puta pročitali taj zakon niko ne može pronaći “tehnički mandat”.

Sekretar Skupštine tada je pojasnio da direktor u takvom mandatu može biti još tri meseca. Za slučaj da je sabiranje sporna operacija praktično ćemo prikazati:  1- jun ,2- jul, 3-avgust, 4-septembar. 1+1+1+1=4

4>3 (4 je veće od 3) 

Ali šta je Pavlović zapravo rekao , direktori u Valjevu nakon isteka  statusa vršilaca dužnosti mogu da isplaćuju zarade I završe započeto za vreme regularnog mandata. Ipak , ovo nije sasvim tačno. S obzirom da je Kalatovoj istekao mandat 4. juna od tada do danas ista je donela niz novih odluka vezanih za poslovanje medju kojima su I one vezane za  javne nabavke I zapošljavanje radnika. Izvesno ostaje pitanje da li je sama Skupština I gradsko rukovodstvo informisano da se donose nove odluke ? Sudeći po činjenici da je ista Skupština usvajala odluke vezane za poslovanje ovog preduzeća može se zaključiti da sada Skupština krši I čak svoje izmišljene zakone.

U situaciji kada se sednice Skupštine redovno održavaju, Komisija za izbor direktora postoji , Kalatova se uredno javila na konkurs, nejasno je zašto je Skupština I ne postavlja?

Prave informacije o ovom slučaju nemoguće je saznati, bar za medije koji nisu u povlašćenom položaju, ipak nezvanične svedoče o tome da je sporan jedan od uslova vezanih za ovaj konkurs , a to je 5 godina radnog iskustva sa sedmim stepenom obrazovanja. Iste nezvanične informacije govore da je Kalatova završila Megatrend tek 2016. godine.

Aktuelna vlast u Valjevu očito ima neke svoje zakone , direktore u tehničkim mandatima, pa sve I da nezvanične informacije o radnom iskustvu kandidata nisu tačne , ostaje da se svi zapitamo, šta je to sledeće na šta se mogu pozvati? Možda ako već postoji tehnički mandat postoji I radno iskustvo  …

“Činjenica da država ili poslovanje ima vrline koje se mogu prizivati da bi se opravdalo njihovo postojanje, ne može po sebi služiti za opravdanje njihovog posjedovanja posebnih prava nad određenim pojedincima. Tek interakcijom sa tobom – i na način za koji uobičajeno pretpostavljamo da jednoj stranci daje moralno pravo da očekuje nešto od druge – će “legitimirati” svoje nametanje i/ili provođenje dužnosti prema tebi.”
A. John Simmons

19 comments on “Šta ometa izbor direktora u Vidraku?

 1. Valjevac

  Konkurisali Kalat i Gagić oboje sa flekama, a neće niko drugi. Moze Sirće univerzalni lik da uskoči ako zatreba.

  Reply
  1. Globus

   Aco Đukiću, skloni se u rupu iz koje malo po malo izmiliš. Provaljen si svuda i niko te neće.6 meseci pokušavaš da preuzmeš Ds Valjevo,ali negde zapinje.Neće ti ni oni, koji su tei slični. Toliko neostvarenosti i toliko zla u tebi ima, da bi grad potonuo. Sa nulom se ne množi, a boga mi i ne deli.

   Reply
  2. Predji sa reci na dela

   O ti veliki Globuse bolje uzmi plati racune u Ds-u, kada se vec sam nudis pre neko vece a ne da po obicaju pricas u prazno.
   Isprsi se i ti jednom bar….zahvalice ti se Rakić i Mića opet.

   Reply
  3. Goran Markovic

   Nije istina da neće niko drugi , da li je istina da se vrše pritisci na one koji hoće da konkurišu da to ne rade ? ZAŠTO ?Banda je banda koja misli može sve sa pokradenim novcem i hoće i dalje , ali uvek će neko i negde biti ostati , raditi.

   Reply
 2. Мићко

  Пустите ваљевску власт да ради несметано.Сваки дан неке притужбе на њихов рад.Па што више раде овако то све више падају на дно.Народ треба да види шта не ваља да би их почистио заувек из Ваљева.Нажалост нема никога који су донели победу 2014-те године СНС-у у Ваљеву.

  Reply
 3. Emilija

  Eto,Jelena Kalat me godinama lagala da je upisala Singidunum. Bilo je malo nelogicno sto je pre roka zavrsila. To je lazovcina iz SPS u SNS.. prevarant.Vidi se po Visraku. A fde je novi traktor ,Jelena? Peres li i susis uniforme zaposlenih ili ti jos prasak nije stigao iz Knina?

  Reply
 4. Goran Markovic

  Pitajte direktirku Doma zdravlja Valjevo dr Branku Antic da li je falsifikovala dokumente koja su izdata Jeleni Kalat da bi k onkurisala za direktora Jkp VIDRAK .Pitajte Dasovic Milicuu koja je u komisiji za izbor direktora da li je uzela neki novac od Jelena Kelat da prodje za direktora sa fals dokumentima i pitajte Mira Ivanovića predsednika komisije i zašto se javno ne ogradi i da li prikriva kriminal pa onda ovog i helankama ginekologa i zasto se ne dostavi dokumentacija tražena (lično od mene o dostupnost podataka od javnog znacaja) već šalju neke ne buloze je od odgovora ali mali miševi neki papirić izdati su već u nečijim rukama pa da vidimo i kako prikrivate falsifikat.Zašto je zanimljiva Kalat Jelena pa voli lovu i nije bitno šta se potpiše a Fazanko garantuje kaže da će on sve srediti kao što se hvali da nema sta on ne može da završi .. sredi jel kum .drug prijatelj a love se ima pa..Koliko još Kalat Jeleni treba do 5 godina radnog staza kako moze da potpisuje dokumntacoju ako je sve zakonski proslo bando lopvska..KAD…RAD..

  Reply
 5. Анонимни

  Чека се да поменута кандидаткиња сакупи тих 5 година радног стажа, па ће онда одлучивати о њеном избору. До тада ће бити само ВД! Гледајући кога све постављају, може само да се закључи да владајућа политичка партија нема више никога кога би могли било где да поставе, јер да имају, ваљда би већ поставили образоване, стручне и способне!!!

  Reply
 6. Voja

  Kakva je razlika izmedju Jelene Kalat Sirćeta i Gagića? Nema je nema razlike samo su se u različitim vremenima exponirali u vidraku, i menjali stranke ….

  Reply
 7. Emilija

  Sirce je covek za razliku od pomenutih. Ima svejudske kvalitete za razliku od ovih manipulatora i prevaranata. Nece imati vremena Kalatica za drugi mandat. Odradila je sve po PS. Sta je ovaj grad dozvolio ko i kako da ga vodi u sunovrat? Jelena Kalat?

  Reply
 8. Globuščina

  Dobro je da nije iz Bukovice gde se beru lepe sljive sa Mićom Vasim😂😂😂😂😂😂

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.