Rekonstrukcija bolnice ni ove godine

Pompezno najavljena rekonstrukcija Opšte bolnice u Valjevu još uvek nije počela, a grad sada raspisuje dodatno pregovrački postupak za kvadrate prostora koji su naknadno utvrdjeni.

Još 2017. Godine Vlada Srbije opredelila je 5,3 milijarde dinara za obnovu i unapređenje objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, a na spisku su se našla 253 objekta u 113 lokalnih samouprava medju kojima je bilo I Valjevo.

KOliko je grad “ažurno” radio na tome da sredstva koja je država opredelila stigne u Valjevo I objekat bolnice bude rekonstruisan govori nekoliko podataka. Grad Valjevo je odmah te 2017.godine raspisao javnu nabavku za projektovanje što je preduslov za izbor izvodjača radova , a potom I za samu rekonstrukciju.

Isti tender povučen je I obustavljen početkom 2018.godine,a grad u budžetu najpre opredeljuje samo 10 miliona dinara za ovu namenu. Gotovo godinu dana čeka se na dodatna sredstva nakon čega rebalansom biva obezbedjeno još 40 miliona dinara. Konačno biva raspisana I javna nabavka da bi ista nakon toga bila menjana , a rokovi produžavani. Javnost u Valjevu u medjuvremenu bila je informisana da se rekonstrukcija radi fazno te I da je prva faza sanacija i poboljšanje energetske efikasnosti, druga – radovi na unutrašnjoj rekonstrukciji i sanaciji, treća faza – radovi dogradnje objekta hirurgije i izgradnje tople veze između objekta hirurgije i centra za rehabilitaciju .

Sama Bolnica obavestila je javnost da je neophodno projektom obuhvatiti psihijatriju, upravnu zgradu I Centar za mentalno zdravlje, a da sa druge strane nemapotrebe rekonstrisati objekat neurologije I pedijatrije koji je donacijama već rekonstruisan. Ovaj apel Bolnice nije uvažen pa je grad u tenderu zatražio projektovanje za objekte na KP br. 2860/1 KO Valjevo:
Objekat br. 1 – Ruska bolnica/ stara zgrada Spratnosti Po+Pr+2Sp+Pk, Ukupna BRGP – 3.985 m2
Objekat br. 2 – Poliklinika Spratnosti Pr+1Sp. Ukupna BRGP – 3.610 m2
Objekat br. 3 – Neurologija i Pedijatrija Spratnosti Pr+1Sp. Ukupna BRGP – 1.354 m2
Objekat br. 4 – Centar za rehabilitaciju Spratnosti Pr+1Sp. Ukupna BRGP – 2.400 m2
Objekat br. 5 – Hirurški blok Spratnosti Po+Pr+8Sp. Ukupna BRGP – 17.645 m2
Objekat br. 6 – Grudno odeljenje, Patologija Spratnosti Po+Pr+2Sp+Pk, Ukupna BRGP – 4.600 m2

Konačno je I potpisan ugovor sa Mašinoprojekt Kopringom na 41 650 000 dinara bez PDV-a.

Grad Valjevo sada otvara pregovrački postupak za dodatno projektovanje I navodi da je :“Nakon izvršenog dela usluge ustanovljeno je da je došlo do razlike u kvadratima, došlo je do dodatnih usluga koje nisu ugovorene. Sa pružanjem usluge moralo je da se zastane jer je nemoguće nastaviti dalje projektovanje .Tek kada se dodatne usluge izvrše može se nastaviti sa pružanjem usluga po ugovoru”.

Navode se I nove dodatne površine:

1.Objekat Ruske bolnice m2 2246,19

2. Objekat Poliklinike m2 1167,68

3. Objekat Neurologije i pedijatrije m2 125,11

 4. Objekat Centra za Rehabilitaciju m2 299,77

5. Objekat Grudnog odeljenja i patologije m2 485,54

Nove mere, novi postupak, novo odlaganje, a od dana kada je Vlada Srbije odlučila da izdvoji sredstva prošlo je dve godine. Koliko će trajati dodatno projektovanje I nove izmene nije poznato, ali je vremenski gledano, za sada sve “na dugom štapu”.

3 comments on “Rekonstrukcija bolnice ni ove godine

  1. Taor

    Kako to da potkrovlje iznad grudnog se rekonstruise a nije ni korisceno. Za koga se to cuva

    Reply
  2. Pako

    Pa ne moze ove godine jer Bokica ne moze da stigne na otvaranje kad se uradi, poceo je i on kao veliki da obilazi otvaranje puteva, mostova, fabrika,…. po uzoru na predsednika. E kako li Tito stize sve u Jugoslaviji.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.