Jednodnevni štrajk u Gorenju sa delom izmenjenim zahtevima

Sindikati Gorenja organizovali su celodnevni štrajk u ovoj fabrici tvrdeći da njihovi zahtevi koje su istakli pre dve nedelje nisu ispunjeni. Sa druge strane rukovodstvo Gorenja tvrdi da ne postoji problem oko ispunjenja zakonski regulisanih prava i obaveza.

„Zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora i zbog uslova rada , odnos poslodavca prema radniku , radni dani koji nisu predvidjeni kalendarom. Dosta toga se nakupilo i odlučili smo se za štrajk kako bi poslodavac doneo odluku koja ide nama u korist“, rekli su predstavnici sindikata razloge zbog kojih je organizovan jednodnevni štrajk.

Sindikalci kažu da je održan sastanak sa rukovodstvom koji  je trajao dva sata, ali da  na njemu nije postignut nikakav dogovor, niti su date  garancije, ali  ni obećanja.

U gorenju je pre dve nedelje održan štrajk upozorenja nakon čega je kako je rečeno poslovodstvu ostavljen rok od dve nedelej da razmisle o zahtevima. U medjuvremenu zaposleni su potpisali saglasnost vezanu za isplatu putnih troškova, što je bio jedan od zahteva I isplata je započeta. Sindikalci tvrde da će isplata biti nastavljena još u tri rate. Ipk njihov se zahtev za dve nedelje promenio pa sada sindikati traže da se isplati I 2014. Godina , a I da su zaposleni dovedeni u zabludu zbog čega će pravdu tražiti na sudu.  

“Isplata je počela prošlog meseca I ostale su još tri rate do decembra , sada se traži i od 2014, sporazum koji je ponudjen je protivzakonit I mi ćemo tražiti povlačenje na susu nadam se da ćemo ih naterati  da to sve isplate . Poslodavac je rekao da je spreman za povećanje plate u skladu sa povećanjem proizvodnje , kada smo pitali koliko je to rekli su 20 evra bruto, to je sramota. Mi tražimo 15 % povećanje plata , naknada za uslove rada letos, putni troškovi u celosti za 4,5 godina I ima tu još nekih sitnih zahteva” naveli su sindikalci u obraćanju novinarima.

Kako se moglo čuti, prosečna zarada u Gorenju je oko 50 000 dinara.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.