DS: Kad budžet ne radi struka, već jedan čovek, štetu imaju gradjani

Drugi rebalans budžeta nije ništa drugo do prepakivanje novca sa jedne na drugu poziciju kako bi se prikrio nedostatak investicija i velika opšta potrošnja, smatraju valjevske demokrate.

Nema sumnje da će na sednici Skupštine u petak 4. oktobra biti usvojen drugi rebalans budžeta bez velike priče o rebalansu i ozbiljne analize. Shodno toj situaciji valjevske demokrate koje inače ne prisustvuju sednicama parlamenta , iznele su stav o rebalansu na konferenciji za novinare.

„Vlasnici budžeta su gradjani, a ne nosioci vlasti i on mora biti javan , planski, svrsishodan. Drugi rebalans najavili smo još u julu mesecu kada su govorili o prvom rebalansu jer je prvi rebalans zapravo bio netačan. Ovaj drugi reblans to i dokazuje. Na strani prihoda u prvom rebalansu smo imali iskazana preneta sredstva u iznosu od 170 miliona dinara.  Tada smo rekli da to nije tačan podatak. Ovim drugim rebalansom na prenetim sredstvima se nalazi samo 39 miliona dinara. Dakle, 131 milion manje . Prvim rebalansom nepostojećih 131 milion je uravnotežio isto toliko željenih rashoda. To je nedopustivo. Znači , budžet nije bio tačan, rebalans nije bio tačan“, rekla je Milena Jovanović odbornica DS-a.

Uz pitanje gde je odgovornost za flagrantno kršenje zakona i obmanjivanje javnosti , Jovanovićeva naodi da su drugim rebalansom prihodi i rashodi izbalansirani na nivou prvobitne odluke o budžetu . „ Gle čuda, drugi rebalans sve vraća na decembar 2018. godine kada je odluka o budžetu za 2019. godinu i doneta. Ovo se nikada nije dogodilo u budžetu grada Valjeva.  Dakle prihodi i rashodi su izbalansirani na 3 milijarde i 375 miliona dinara. Samo je struktura izmenjena, ovde uzmi, ovde dodaj. Piši, briši. Papir trpi sve. Preneta sredstva su manja, mešoviti prihodi su sa 19 miliona dinara sada iskazani u iznosu od 100 miliona. Radi se o sredstvima koja su u prethodnoj godini data kao avans po ugovoru , a kako ugovor nije ispoštovan sredstva će biti vraćena u budžet. To  je takvo domaćinsko raspolaganje , sredstva se daju , a obaveze ne realizuju. Prihodi od imovine smanjeni za 72 miliona . Rashodi počne se sa investicionim , a završi sa potrošačkim.  Kapitalni sa preko 700 miliona svode se sada na nešto iznad 600 miliona dinara, sa 23% na 19,5%. Kakva će biti realizacija? To ćemo videti. Povećane su usluge robe , održavanje“, obajšnjava Jovanović.

Kao dokaz da grad ne vodi računa o potrebama grada i gradjana ona je navela najavu za rekonstrukciju ulice Vuka Karadžića , a sve je završeno zamenom vodovodnim cevima. „Pogledajmo industrijsku zonu, planirano prvo 45, pa smanjeno na pet sad podignuto na 25. Da li oni uopšte znaju šta su trebali da rade? Otklanjanje posledica od elementarinih nepogoda u julu je potrebno bilo 21 milion , a sad je potrebno 53 miliona. Koje su to elementarne nepogode u medjuvremenu zadesile naš grad? Sve je smanjeno. Ova vlast za 4 godine nije uspela da uradi nijedan projekat koji bi bio prepoznat u ozbiljnim fonodvima , a uzmimo samo ekologiju i zagadjenje, infrastrukturu itd. Kada budžet ne radi struka ve jedan čovek najveću štetu od toga imaju poreski obveznici, odnosno gradjani“, konstatovala je Jovanović.

S.V

8 comments on “DS: Kad budžet ne radi struka, već jedan čovek, štetu imaju gradjani

 1. Vlada

  Žena koja stoji za govornicom nikada ranije nije bila odbornica. Toliko o tome koliko znaš.

  Reply
 2. Turizam zdaj

  A vi ste otpuštali zaposlene iz nekih javnih ustanova radi “prepakivanja novca s jedne na drugu poziciju”. Vaša je to praksa, kao i veština da sve to prikrijete od javnosti i medija. Od vaših reformi, racionalizacija i sistematizacija ostaće upamćena putovanja funkcionera po Evropi i Aziji.

  Reply
 3. pošteno

  E zato treba većinski sistem pa koga narod hoće,a ne ovako na prvih desetak mesta se postave,kuimovi prijatelji,žene snaha,a ostali služe da donesu potpise za listu,i nikada neće moći da budu odbornici

  Reply
 4. DVERJANIN014

  OBOSTRANO KOREKTNA SARADNJA SA DS U VALJEVU. SAMO DA NASTAVIMO TAKO.DO POBEDE. BOJKOT, BOJKOT,BOJKOT,BOJKOT……..

  Reply
 5. šteta

  Šteta što budžet nije objasni Sirće,on kada objasni ni njemu nije jasno,za razliku od ove žene koja je to sjajno objasnila

  Reply
  1. Slavoljub

   Kome ova da objasni,uzas.Bolje gledajte kako da se izborite sa troskovima vasim koji su enormni i da ih izmirite na vreme a ne da ceo grad prica o vama.Da znate nesto o budzetu raspolagali bi sa njim kako treba i izmirivali obaveze prema drzavi a ne da se brukate po Gradu.Toliko o vama i vasem budzetu koji je u teskom minusu,a sada ĆAO ZDRAVO.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.