Zbog „hitnosti“ čak dve telefonske sednice Veća

Gradsko Veće koje od javnosti krije svoje sednice u ovoj godini održalo je čak dve telefonske sednice. Telefonske sednice se organizuju kada postoji hitnost i iznenadnost u donošenju , a nema mogućnosti da članovi fizički prisustvuju istoj. Šta je bilo toliko hitno, a ionako je tajno?

Sednice Gradskog veća zatvorene su za javnost jer je aktuelna gradska vlast iznela stav da će sve biti transparentnije ukoliko sednicama ne prisustvuju novinari. Umesto toga kako je najavljeno trebalo je da sa sednica stižu opširni izveštaji. Koliko su opširni gradjani mogu i sami da procene, a kako zaista sednice izgledaju, Vamedia je u više navrata prenosila izjave članova Veća.

Sednice traju kratko pri čemu se samo iščitava dnevni red, poziva na glasanje , a potom konstatuje usvajanje. Retke su one sednice na kojima je dozvoljeno da članovi Veća i govore. Slučaj sa poslednje sednice na kojoj je dr Dušan Mirković postavio pitanje pokazao je da pitanja nisu dobrodošla. Pojedini članovi Veća već su govorili o tome da se neretko dešava da članovi Veća iz SNS-a zapravo imaju sastanak pre sednice te da se na istu pojavlljuju zajendo sa zakašnjenjem dok preostali deo Veća čeka neupućen u ono što ih čeka.

Istovremeno dok članovi Veća treba da se uzdrže od pitanja i komentara za reč se bez zahteva često javlja zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović koji po pravilniku i nema pravo reči na sednicama jer nije lice iz redova Veća. Isti bi se za reč najpre morao javiti i to u slučajevima kada istim sednicama ne prisustvuje predsednik Skupštine, koji inače prisustvuje najčešće, i isključivo o pitanjima same sednice Skupštine odnosno dnevnog reda i ranije donetih odluka Skupštine. Možda se takva pravila nalaze u pravilniku o radu , ali se po rečima prisutnih na Veću, takav pravilnik nepoštuje. Ipak javnost tome ne može biti svedok.

Korak dalje u samoinicijativnom odlučivanju svega par ljudi iz redova valjevskih naprednjaka i neposrednog okruženja gradonačelnika  jesu dve telefonske sednice koje su održane.

Prva telefonska sednica održana je 18. jula 2019. godine kao 88. sednica po redu  . Kako Vamedia saznaje na dnevnom redu bile su dve tačke: odluka o maksimalnom broju zaposlenih u sitemu lokalne samouprave i program za dodelu subvencije  preduzeću Polet.

Druga telefonska sednica održana je 24. jula 2019. godine kao 89. sednica po redu. Na dnevnom redu su bile dve tačke: radno vreme ugostiteljskih objekata za vreme održavanja Tešnjarskih večeri i dopuna spiska pravnih lica za izvodjenje radova u slučaju elementarnih nepogoda.

Sam dnevni red ukazuje na „hitnost“, naročito u slučaju dopune pravnih lica koja mogu biti angažovana na poslovima sanacije za slučaj elementarne nepogode. Ta hitnost dokaziva je kroz nijednu elementarnu nepogodu tog datuma niti prethodnih dana. A pogotovo što se radi o dopuni, što govori da takav spisak već postoji pa je pitanje koje su to firme dodate?

Isto smo pitali i dva člana Veća. Nijedan od upitanih nije znao odgovor.

Kako zaista izgleda telefonska sednica?

„ Pa mislim da je mene jednom zvala Vesna ili ne znam kako se žena zove , tu je ona u Veću , jednom možda Ljilja , sekretar, ne znam . Pa ništa pročita naziv tačke i pita jesam li za, protiv ili uzdržan. I to je to“, jednobrazan je odgovor članova Veća.

Kod telefonski održanih sednica, jasno izostaje rasprava. Pored rasprave najpre izostaju pitanja pa i samo objašnjenje informacije u ovom slučaju odluka koje se donose . U slučajevima valjevskih sednica Veća kada rasprave i pitanja inače izostaju jasno je da ne postoji ni bitna promena. 

Da li je većina članova Veća bila sprečena da prisustvuje fizički sednici?

„Pa nije , šta ima tu, tu su čak tri penzionera, dva su plaćena to im je posao , gde sprečeni?“objašnjenje je mogućnosti izostanka.

Po zakonu nakon tako održane sednice na narednoj sednici se usvaja zapisnik sa te sednice. Ni u jednom ni u drugom slučaju javnost o sednicama nije obaveštena. Nije bilo izveštaja niti informacije da su takve dve sednice održane.  Medijima je stiglo naknadno obaveštenje o radnom vremenu ugostiteljskih objekata , ali ne kao odluka Veća, već tek obaveštenje iz protokola grada.

Nakon svih dešavanja više je nego jasno da vlast smatra da je pravo odlučivanja o razvoju grada, funkcionisanju javnih prreduzeća i ustanova , trošenju sredstava iz budžeta grada pa i samom angažmanu članova Veća zapravo privilegija tri pojedinca. Sad ako su tri lica Grad Valjevo, šta su onda gradjani Valjeva? Glasačka mašina?

E, u tom slučaju treba voditi računa da se mašina ne pokvari.

3 comments on “Zbog „hitnosti“ čak dve telefonske sednice Veća

  1. dedagaga

    У граду Ваљеву и целој Србији локална самоуправа се схвата као самостална управа појединаца. Права локална самоуправа сматра се рецидивом радничке самоуправе и као таква се свим средствима сузбија.
    То је нама наша борба дала …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.