Da li je moguće- Ekskurzija do manastira Kaone 1920 dinara?

Valjevske škole ovih dana ažurno dostavljaju roditeljima informaciju o ceni ekskurzija i načinu plaćanja. Verovali ili ne ekskurzija učenika prvog razreda jedne od valjevskih škola do Brankovine i manastira Kaona košta 1920 dinara. Na papiru koji su roditelji dobili, ne nalazi se podatak da roditelji plaćaju učiteljsku dnevnicu. Biće da je ovo najskuplje putovanje do manastira Kaone ikada.

Cene ekskurzija nisu niske, ministartsvo prosvete jasno je odredilo pravilnik o organizovanju ekskurzija . U ovom pravilniku može se videti da ekskurzija najpre nije obavezna, a potom da o destinacijama odlučuju roditelji na predlog škole, a u skladu sa nastavnim programom. Po pravilniku roditelji bi na roditeljskom sastanku najpre trebalo da se izjasne da li su za predloženu ili predložene destinacije, a potom predstavnik roditelja iz svakog odeljenja koji je član Saveta roditelja trebalo bi Savetu da prenese rezultat glasanja. Tek nakon toga bila bi odredjena destinacija.

Škole su potom dužne da u jednim nacionalnim novinama objave oglas o nameri sprovodjenja ekskurzije kako bi se u narednom periodu prikupile ponude agencija. Roditelji koji su se obratili Vamediji tvrde da procedura nije takva:„Nama je samo rečeno da će biti organizovana ekskurzija da će to biti jednodnevna ekskurzija i da će plaćanje biti moguće na rate. Nakon toga stigao je papir gde piše da ekskurzija do manastira Kaona uz posetu kompleksu u Brankovini košta 1920 dinara. Nismo mi glasali“.

Na dostavljenom papiru može se videti da roditelji plaćaju : ulaznice, prevoz visokopodnim autobusima, vodiča i osiguranje učenika.

Deca bi trebalo da posete manastir Kaonu gde se ulaz ne plaća, ali i kompleks u Brakovini gde kako saznajemo na sajtu Muzeja ulaznica za grupne posete košta 230 dinara. Manastir Kaona nalazi se na 44 km od Valjeva i realna minutaža potrebna za prelazak ovog puta je 44 minuta, usput je Brankovina na 12 kilometru i do nje se stiže za 16 minuta.

Sve ovo deluje zbunjujuće, ako se zna da je Muzej u Valjevu svakoj školi ove godine  dostavio obaveštenje o mogućnosti kupovine djačke ulaznice . U dopisu poslatom školama se navodi da djačka karta košta 50 dinara , važi godinu dana i obuhvata sve objekte kojima Muzej raspolaže pa i kompleks u Brankovini. Deca iste objekte mogu posećivati nebrojeno puta. Ipak u Muzeju kažu da se mali broj ne škola već odeljenja odlučuje za ovakvu pogodnost. Zasto bi uopšte neko predložio Brankovinu kao ekskurziju ako ove godine deca mogu da ulaz u kompleks plate 50 dinara?

Ali ne, ekskurzija košta skoro 2 000 dinara. Sve i da ne ulazimo u cenu iznajmljivanja autobusa nije loše znati da se autobus može iznajmiti na 24 sata sa vozačem i za 35 000 dinara. Osiguranje , koliko se može videti u proseku za decu do 17 godina košta 90 ili 100 dinara.

Ipak kako se iz dostavljenog obaveštenja može videti učiteljice/ učitelji će decu na ekskurziju voditi gratis, ne naplaćujući dnevnice. Ova informacija, kažu prosvetari, nije tačna.   Ipak u obaveštenju se podaci o dnevnici ne nalaze.

Visinu dnevnice prosvetnog radnika koji decu vodi na ekskurziju odredjuje Savet roditelja. Svaka odeljenska zajednica ima svog predstavnika u Savetu . Predstavnik je dužan da u svojoj odeljenskoj zajednici roditeljima omogući glasanje o visini dnevnice. Nakon što se roditelji izjasne, isti stav dužan je da prenese Savetu roditelja nakon čega se glasanjem odredjuje najpovoljniji iznos. „Nismo o tome glasali nikada, moje dete sada uči šesti razred i ja prvi put čujem za to glasanje“, tvrdi jedna od roditelja.

Na žalost proverom je moguće utvrditi da je neglasanje praksa u većini škola i odeljenja.

Deca vole odlaske u prirodu i odlaske na ekskurzije , rekreativne nastave, sve ono što im omogućuje dodatno druženje i učenje kroz neformalne oblike. Roditelji ma kakvog imovinskog stanja se trude da deci odlaske i omoguće. Ipak u slučajevima kao što je ovaj kada stižu obaveštenja , a  nisu sigurni šta sve plaćaju, veće je pitanje zašto se ne poštuje najpre pravilnik, a potom i da li se više isplati da svoje dete zajedno sa nekoliko drugara sami vode u Brankovinu i Kaonu? 

„Ovo za Muzej što ste rekli i kartu od 50 dinara prvi put čujem. Ali , sve i da je karta skuplja ,cena u Prvoj školi za učenike petog razreda,isto jedan dan je 1940 dinara. Samo je ovde u pitanju Novi Sad, poseta prirodnjačkom muzeju, obilazak Mitrovice i kuće Jove Zmaja, Karlovačke gimnazije, tri grada za iste pare. Pa ko je ovde lud?”, pitaju D.K, A.J I M.M, sagovornici Vamedie.

Ukoliko na pretraživaču potražite jednodnevne ekskurzije koje organizuju agencije u Srbiji verovali ili ne za 10 evra dete može da  poseti Madjarsku, za 20 evra  Sarajevo. Sve ove ture uključuju prevoz visokopodnim autobusima , vodiča na raspolaganju, i minimalno po jednu ulaznicu u neki od Muzeja na destinacijama. Ako pak neko recimo iz Beograda, poželi da poseti Brankovinu, Valjevo, Lelić, Divčibare treba da izdvoji 1640 dinara uz identične uslove koji imaju i valjevski školarci. Na internetu je moguće pronaći ponude i za 2200 dinara koje uključuju ručak.

Ipak ako deca  iz Valjeva hoće do Brankovine i Kaone moraće to da bude ekskluziva? Šta je zaista podiglo cenu?

9 comments on “Da li je moguće- Ekskurzija do manastira Kaone 1920 dinara?

  1. Kaciperka

    Sto, pa nije to skupo. Zamislite da tvz korekciju samo 1 nokta neke žene ladno plaćaju po 500 din a Mozda i vise u kozmetičkim salonima u Valjevu. Pa valjda ekskurzija pa i do Kaone za moje dete vredi vise od 3 naprsla nokta? Izlete i ekskurzije deca pamte i imaju nove doživljaje i razvijaju kolektivni duh sa drugarima. Ne trebamo mi roditelji da ceoamo dlaku na 3 dela, zar ne? Treba pomoći sa sva deca idu na izlete solidarnošću svih nas.

    Reply
    1. Pjerili

      Mnogo ste mudri,kakvu komparaciju pravite. Prijavite ovaj izum poređenja Zavodu za inovacije, izum patentirajte i tražite licencu za korišćenje i primenu izuma tj.patenta.

      Reply
  2. valjevac

    Najveće pljačke su u školama, šta rade sa školskim dinarom? Ko to kontroliše ? Ozbilj a poresma kontrola sve bi škole zatvorila na 300 godina robije. Neko to toleriše i maltretira decu i roditelje. Svi direktori škola da podnesu ostavke najmanje je što mogu da urade. Ovo sa ekskurzijom u Kaoni je PLJAČKA i niko ne odgovara.

    Reply
  3. Goran Markovic

    Nema jedna škola već reći koja je to škola ko je razredni , direktor ,to je PLJAČKA a ovo što kažu da to nije puno treba da vas je sramota koliko dece nema novca za užinu i jeste PLJAČKA I KRIMINAL , ovde Ministar Sarcevic odmah da reaguje i da se svi odmah smenu sa svojih mesta i da krivično odgovaraju .Sram vas bilo otimate od dece jel ste istrosili vas budzet pa sada otimaj kao i onaj gradonacelnik gvozdenovic i vi ste neki pedagozi .

    Reply
  4. Valjevac

    Odavno su škile leglo korupcije i kriminala, kupljenih di0loma i mesto za udomljavanje prijateljica kao recimo što radi KLOMBER.

    Reply
  5. Kalimero

    Ljudi, dozovite se pameti, važno je i ovo pitanje, naravno, ali toliko nepravde, ima u Valjevu mnogo bitnijih stvari! Šta je sa uzbunjivačem iz Krušika? Pišite o tome i da se organizuju masovni protesti. Ispred CZ-a u Beogradu protestvuje udruženje žena!? Gde je Valjevo?!!

    Reply
  6. MIROSLAV MARKOVIIC

    Dnevnica odbornika u gradskoj Skupstini za jedan dan zasedanja iznosi 10000 dinara. Ako na ekskurziju ide 20 ucenika dnevnica razrednog staresine je istog reda velicine. Da li smatrate da je veca odgovornost cuvati dvadesetoro dece ceo dan ili sedeti par sati u udobnoj fotelji i dizati ruku po diktatu ne koristeci pri tome ni delic svojih fizickih i mentalnih resursa? Ukoliko i dalje smatrate da ste u pravu, imate problem kojim treba ozbiljno da se pozabavite.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.