Saopštenje UNS povodom hapšenja uzbunjivača

Udruženje novinara Srbije izdalo je saopštenje povodom hapšenja i određivanja pritvora uzbunjivaču iz HK “Krušik”. Saopštenje UNS prenosimo u celini.

UNS protivi se određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik, A. O, koji je po pisanju NIN-a bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. UNS traži da uzbunjivač A. O. bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka.

U novom NIN-u objavljena je informacija da je do tajne akcije vlasti došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na portalu Arms voč (Arms watch), kako bi pronašli ko je medijima dostavio dokument o povezanosti oca ministra policije sa izvozom oružja proizvedenog u valjevskom Krušiku.

UNS ističe da javnost o hapšenju i određivanju pritvora u trajanju od 30 dana za A. O. nije obaveštena, suprotno uobičajenoj praksi MUP-a i tužilaštva i zato traži da javnosti budu saopšteni detalji ovog krivičnog postupka. UNS smatra da je hapšenje i pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Krušika i oca ministra unutrašnjih poslova osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji. 

Ukoliko tužilaštvo tereti A. O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog A. O. treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo. 

Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije traži od Republičkog javnog tužilaštva da hitno saopšti javnosti koje krivično delo stavlja na teret uhapšenom, ali da odgovori i na druga pitanja – zašto je insistiralo na određivanju pritvora i zašto se postupak vodi u Beogradu, a ne u Valjevu, gde je sedište Krušika, i gde je navodno počinjeno neko krivično delo. 

“Kada je BIRN pre godinu dana prvi objavio ove podatke, tužilaštvo nije reagovalo, ni otvaranjem istrage o zloupotrebama u Krušiku ni traženjem izvora informacija”, podseća predsednik UNS-a.  “Postavlja se pitanje zašto je sada postupilo naizgled vrlo nervozno. Odgovor, čini mi se, možemo tražiti u člancima koje je objavila bugarska novinarka Diljana Gajtandžijeva na portalu Arms voč. Među dokumentima za koja je Gajtandžijeva navela da su stigla iz Krušika bile su i kopije pasoša američkih državnih službenika koji su navodno koordinirali izvoz srpskog oružja u zemlje Bliskog istoka. U svetlu tog podatka, ne znam šta bi bila gora opcija po naše društvo: da tužilaštvo hapšenjem izvora pokušava da zaštiti ministra i lukrativne poslove njegovog oca ili da umesto za građane ove zemlje radi u interesu jedne strane države”, Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

8 comments on “Saopštenje UNS povodom hapšenja uzbunjivača

 1. Meda

  Uzbunjivac informacije daje drzavnim organima,a ne stranim novinarima.Ako daje info strancima,onda je to spijunaza!

  Reply
  1. Vladimir

   Da ministru policije pošalje informaciju da mu tata od Krušika naoružanje kupuje po povlašćenim cenama i omda ga prodaje Arapima kojiga onda dalje šalju raznim ekstremistima? Kako se onda zove to što radi tata ministra policije?

   Reply
 2. Poreznik

  Što se malo ne pozabave imovinom bivših direktora,šta su imali i šta sada imaju i kako su stekli

  Reply
  1. penzioner

   pa majka mu je jedna od bivsih direktora 🙂 neka preispita njeno poslovanje, zasto su doveli Krusik do katance.

   Reply
 3. Sezam

  Krušik je od 2004g stravično pljačkan,dok su radnici jedva preživljavali,direktori su imali 2500 evra platu

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.