Ogrev najveći izdatak iz kućnog budžeta

Oktobar mesec je poslendji rok za nabavku ogreva za sve one koji to nisu učinili na proleće odmah po završetku grejne sezone. Ove zime domaćinstva će za ogrev u zavisnosti od grejne površine i vrste ogreva morati da iz budžeta izdvoje najmanje 50 000 dinara.

Za lepim i toplim danima sada možemo samo da žalimo jer već je došlo vreme da se stanovi i kuće zagrevaju. Ove zime najjeftinije će proći oni koji se greju na drva jer za kubik sa prevozom treba izdvojiti 5 000 dinara. Na ovaj iznos oni koji ne bi da se bave ogrevom moraju izdvojiti još 250 dinara po kubiku za sečenje i 200 dinara za unošenje i pakovanje istog.

Za tonu uglja kod nas najpopularnije sušene kolubare mora se izdvojiti minimum 13 500 dinara , dok je sirova kolubara 8 400 dinara.

Kako je poslednjih godina u Valjevu zaživeo i pelet nije loše znati da se cena peleta u Valjevu kreće oko 22 500 dinara za tonu. U zavisnosti od vrste peleta, ali i proizvodjača,  cene su različite.

Dok je septembar već iscrpeo kućni budžet naročito za porodice sa decom školarcima, oktobar bi mogao narodski rečeno „da zaprži čorbu“, pa su za mnoge zimski meseci vreme otplate kredita i pozajmica. Cene ogreva u ukupnom zbiru uveliko prelaze visinu prosečne zarade, ali i potrošačke korpe. U takvoj situaciji život na rate postaje sušta neminovnost.

Iako je prognoza vremena nepouzdana na duži vremenski period možda nije loše znati da meteorlozi predvidjaju najpre umereno hladnu zimu potom jedan ozbiljnije hladan talas i pad temperatura , a na kraju izvesno otopljenje. Po istim prognozama snega ne bi trebalo da bude mnogo, ali zato će mrazeva biti.

Ipak, prognoze nisu nešto na šta se defiitivno možemo osloniti pa možda nije loše, a i najčešća je opcija Valjevaca ,  već sada obezbediti veće količine ogreva jer , ako ništa drugo nabavka ogreva u zimskim mesecima znači izdvajanje mnogo većeg iznosa novca za bilo koju vrstu ogreva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.