Štrajk u Valjevu – Saopštenje rukovodstva Gorenja

“Poslovodstvo kompanije Gorenje i reprezentativni sindikati kontinuirano vode otvoreni socijalni dijalog koji treba da doprinese zadovoljstvu radnika i bude podrška ambicioznim planovima Gorenja za naredni period.

Od juna ove godine održana su dva sastanka rukovodstva kompanije na čelu sa glavnim direktorom Gorenja g. Čao Liujem, i predstavnika oba reprezentativna sindikata. Danas je održan treći, koji je zakazan pre najave štrajka, a u skladu sa dogovorom da će se sastanci održavati redovno na svaka 2-3 meseca.

Na održanim sastancima, uključujući i današnji, razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima i projektima od interesa za zaposlene koji su u toku, te tako i o onima koje predstavnici sindikata navode kao zahteve za štrajk. Istovremeno, pitanja u vezi sa ispunjenjem zakonskih obaveza nisu i ne smeju biti tema socijalnog dijaloga jer Hisense i Gorenje uvek i svuda rade u skladu sa zakonom.

Na neke od tema koje su u zahtevu predstavnika sindikata, a bile su na dnevnom redu današnjeg sastanka poslovodstvo kompanije ponovilo je sledeće:

  • Da će Poslodavac svim zaposlenima (bez obzira da li još rade u kompaniji ili ne) od 25. septembra pa do kraja 2019. godine u četiri mesečne rate isplatiti nezastarele troškove (od 01.5. 2016. do 31. 12. 2018.) sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom (kamata će biti obračunata do datuma isplate).

Da je o sporazumu o načinu isplate naknade neisplaćenih troškova prevoza sa kamatom, koji je većina zaposlenih već potpisala, svako pojedinačno mogao da se izjasni da li je saglasan sa predloženim ili ne.

  • Da je Poslodavac spreman da razgovara o povećanju plate nakon rezimiranja poslovnih rezultata za period januar-novembar 2019. godine.
  • Da je sistematizacija u izradi, da će se u daljem radu izrade sistematizacije uključiti i reprezentativni sindikati da daju svoja mišljenja i predloge;
  • Da je 01.09.2020. krajnji rok kada bi kantina počela sa radom, dok će do tada svi zaposleni dobijati naknadu za topli obrok u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom;

Svakako, otvoreni socijalni dijalog ostaje cilj novog vlasnika koji ujedno poštuje pravo radnika na štrajk zagarantovano zakonom.”

2 comments on “Štrajk u Valjevu – Saopštenje rukovodstva Gorenja

  1. Radnik

    Koliko sati se radi i noćni rad plata je na minimalcu. 240 sati porošli mesec 46000 din.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.