Srbi na Malti ostaju bez svojih porodica?

Na desetine Srba, koji sa svojom decom žive i rade na Malti, pogođeni su strogim propisom o državljanstvu koji je sada počeo da se primenjuje a zbog kojeg, ako nemaju godišnju zaradu od 19.000 evra, neće moći da priušte da deca budu sa njima, izvestio je list Blic.  Nekoliko meseci ranije na slučaj Malte upozorila je Marinika Tepić pitajući da  li je moguće da je tokom jednog neformalnog sastanka sa zvaničnicima Malte, radi olakšica za radne dozvole naših državljana tamo, ministar Lončar tražio novac zauzvrat?

pred konzulatom, facebook, blic

Kako “Blic” prenosi, više od 40 roditelja u pratnji svoje dece okupilo se ispred zgrade Imigracionog odeljenja Malte, zahtevajući pismeni odgovor zašto im je, mnogima po drugi put za redom, odbijeno pravo da podnesu zahtev za državljanstvo za člana porodice, navodeći da se prvi put suočavaju sa ovakvim problemom nakon godina provedenih u ovoj zemlji.

“Reč je o njihovom propisu koji postoji od 2007. godine i koji se odnosi na državljane zemalja koje nisu član EU, ali se po prvi put primenjuje ovako striktno. Sve se svodi na to da se od nas zahteva da imamo polisu o godišnjoj zaradi od 19.000 evra, uz otprilike dodatnih 4.000 evra po detetu, a ako ne priložimo polisu, odbijaju nam zahtev za državljanstvo za decu” ispričao je  za “Blic” Kragujevčanin Aleksandar koji na Malti radi četiri godine, a od pre dve godine pridružila su mu se supruga i tri ćerke.

Kako je objasnio, razlog zbog kojeg mu nije dozvoljeno da priloži zahtev je taj što zarađuju manje od propisane sume koju moraju da zarađuju državljani zemlje van EU sa troje dece – 30.400 evra godišnje.

“Objašnjavao sam da se moja zarada povećala u odnosu na platu koju sam imao kada sam tek došao ovde, jer su mu date dodatne odgovornosti u firmi, da sa bonusima i prekovremenim satima godišnje prihodujem 23.500 evra, ali po toj polisi ispada da zarađujem toliko da mogu da zadržim jedno dete. Službenica Imigracionog odeljenja mi je doslovce rekla – “vi možete da ostanete, ali ako nemate dovoljno da zadržite svoju decu, morate da ih vratite u vašu zemlju”, ogorčen je Aleksandar.

Jedan od vođa srpske zajednice na Malti Slobodan Rangelov izjavio je za tamošnji “Tajms” da je dobio pozive više od 50 zabrinutih roditelja koji trenutno imaju problem sa podnošenjem zahteva za državljanstvo za svoju decu.

“Mnogi Srbi i radnici iz drugih zemalja nečlanica EU ovde uglavnom rade za minimalac. Imigraciono odeljenje je ranije primalo izvod iz banke na kojem je pisalo da imaju dovoljno novca da izdržavaju svoju decu ili su mogli da nađu nekog prijatelja koji bi bio sponzor detetu. Ali, sada neće da prihvate čak ni to. Možda Vlada Malte želi da uštedi na socijalnoj pomoći, na koju imaju pravo sve srpske porodice sa zaradom ispod 19.000 evra” izjavio je Rangelov.

Zbog ovog problema, osnovana je Fejsbuk grupa sa oko 400 članova među kojima je najviše Srba, ali i ljudi iz Severne Makedonije i BiH koji takođe žive i rade na Malti.

“ Na Malti, gde sam došla pre tri godine, sigurno ima više od 30.000 Srba. Godišnju zaradu od 19.000 evra mogu da ostvare, na primer, inženjeri sa iskustvom ili doktori, čija je cena radnog sata 9,1 evro. Na žalost, većina naših sunarodnika radi u građevinarstvu i ugostiteljstvu, kao osoblje za održavanje kuća ili čišćenje, a ti se poslovi plaćaju između 5 i 6 evra po satu, bez prekovremenih sati, tako da je ovo veoma ozbiljan problem za sve njih koji su ovde sa decom, koja pohađaju besplatne javne škole, uz besplatnu zdravstvenu zaštitu. Najviše smo ljuti što je izostala bilo kakva reakcija državnih organa Malte ili našeg konzulata. Ja sam čak dva puta pisala UNICEF-u apelujući na pomoć, ali nikakav odgovor nisam dobila” kaže Valjevka Ljiljana Stojanović, samohrana majka 14-godišnjeg dečaka, jedan od administratora Fejsbuk grupe.

S druge strane, kako piše malteški “Tajms”, Imigraciono odeljenje Malte je povodom ovog problema saopštilo da se zahtevi za obnovu državljanstva obnavljaju na osnovu istih kriterijuma kao i za prvi zahtev, ali da se mogu odbiti “ako se ustanovi da je podnosilac dao lažne podatke u prethodnom zahtevu”.

Ministar unutrašnjih poslova Malte Majkl Faruđia, pak, rekao je da, iako to nije u nadležnosti njegovog ministarstva, “primanja podnosioca zahteva bi trebalo da budu takva da može da izdržava svoju porodicu”.

U razgovoru za list Danas, Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, svojevremeno je upravo pomenula slučaj Malte.

“Znate, pre nekoliko dana su me kolege sa Malte pitale da li je moguće da je tokom jednog neformalnog sastanka sa zvaničnicima Malte, radi olakšica za radne dozvole naših državljana tamo, ministar Lončar tražio novac zauzvrat? I da im je rekao da im mi ipak obezbeđujemo tu radnu snagu, pa da Maltežani malo počaste? I da je pored Lončara bio i Vučić? I da su se Maltežani šokirani pokupili i otišli? I da zato niste ni mogli pročitati neku vest o tom susretu? Rekla sam ma nemoguće, ali da ću pitati. I evo pitam, rekla je Marinika Tepić svojevremeno za Danas.

2 comments on “Srbi na Malti ostaju bez svojih porodica?

  1. Милош Марјановић

    Какве везе има министар здравља са састанцима са Витезовима Малтешког реда око радних дозвола? Зар то није домен министарства социјалне политике?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.