Lokalni front: Izborni uslovi u Valjevu

Razgovori u izbornim uslovima ne mogu i ne treba da budu ograničeni samo na Beograd s obzirom da svaka lokalna samouprava ima svoje specifičnosti. Predlozi Lokalnog fronta počivaju na nekim od predloga CRTE datih upravo kako bi se predstojeći izbori održali kao fer i uz poštovanje zakonskih propisa. Prvo na redu mora biti formiranje tela koje će baviti uslovima i raditi da sprovodjenje bude zakonito.

Predrag Savić iz Lokalnog fronta smatra da nije slučajno što i najviši službenici ovog grada svakodnevno ponizno zahvaljuju državnim funkcionerima i funkcionerima susednih opšptina. „Zahvaljuju se na mrvicama koje na Valjevo padaju sa beogradskog, sada i ubskog stola.  Stola obilato ispunjenog porezima koje građani Valjeva uredno uplaćuju u državnu kasu. Dokaze za ovo Lokalni front Va nedavno je izneo kroz analizu podsticajnih sredstava koja iz Beograda kaplju do ostatka Srbije. Skorašnji primer: dok se po Srbiji najavljuju velelepni stadioni, jedan od najuspešnijih sportskih kolektiva u istoriji Valjeva možda broji svoje poslednje dane…Ovo, međutim, nije i ne  sme biti jedini razlog da i tema izbornih uslova bude rezervisana samo za „razgovore“ u Beogradu. Svaka lokalna sredina (a Valjevo je dobar primer) ima svoje specifičnosti. Ove specifičnosti se iz Beograda uglavnom ne vide. Servilni  molitelji koji katkad dopru do svojih stranačkih centrala obično se i ne usuđuju da o Valjevu govore. U Beogradu ne vole one koji traže, mnogo bolje prolaze oni koji donose“, rekao je Savić.

Kako navode, s obzirom da Lokalni front Va nema „mamu i tatu“ u Beogradu, ne nada se da će jednog dana doći prijatelji na belim konjima ili crnim „Mercedesima“  i doneti nam u Karađorđevu 64 izborne uslove kakvi se samo poželeti mogu Lokalni front Va  predlaže da  u našem gradu budu otvorene  izborne teme o kojima se može ovde govoriti, o onim uslovima za izbore na koje se može uticati propisima lokalne samouprave. „Naš poziv je otvoren: za sve političke stranke i grupacije, udruženja građana, zainteresovane pojedince i, prirodno, za sve medije.Bilo bi dobro da u razgovorima učestvuju i stranke koje čine skupštinsku većinu u našem gradu. Prljava kampanja u ovom gradu započela je mnogo meseci pre nego što će izbori biti raspisani. Direktni kontakti sa „onom drugom“ stranom možda će doprineti da se odnosi političkih protivnika pre zvaničnog početka izborne kampanje vrate bar u granice elementarne pristojnosti“, kaže Savić.

Vera Marković aktivista Lokalnog fronta dodaje da se predlozi zasnivaju na preporukama CRTE.

„Zloupotreba javnih resursa je, jednostavno rečeno, korišćenje sredstava poreskih obveznika u svrhe za koje nisu prvobitno namenjena. Sem upotrebe službenih automobila u stranačkoj promociji, ovde postoje i mnoge drastičnije zloupotrebe. Navedimo  samo dodeljivanje novca građana Valjeva privatnim projektima gradonačelnika čiji je cilj isključivo blaćenje političkih protivnika i novinara čije mu se pisanje ne dopada. U svojim predlozima CRTA se oslanja na najavljene izmene nekoliko zakona, posebno novog Zakona o sprečavanju korupcije. Akcioni plan za poglavlje 23 predviđa da ovaj zakon bude usvojen u trećem kvartalu ove godine. Taj rok ističe za nekoliko dana.Iskustvo nas uči da je ova nezgodna poglavlja lako otvoriti, a jako teško zatvoriti, pa se u predlogu Lokalnog fronta ipak oslanjamo na  propise koji su sada na snazi: najpre na važeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, čiji član 29 u stavu 2 i 4 veoma jasno propisuje ponašanje funkcionera u političkoj promociji. Potpuno je jasan i u Valjevu jako nepopularni Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave: članovi 3,4 i 6, a posebno  članovi 10 i 11  koji takođe regulišu ponašanje funkcionera u izbornoj kampanji“, kaže Marković.

Odbornik u Skupštini grada i aktivista Lokalnog fronta zato predlaže da bude oformljeno telo koje će se baviti ovom tematikom. „Iz svega što smo izneli očevidna je potreba za postojanjem tela čiji bi posao bio da prati ponašanje funkcionera, ispituje sve činjenice koje ukazuju na eventualnu zloupotrebu javnih resursa i o tome podnosi izveštaje javnosti. U ovom trenutku, čini nam se, postoje samo jedna odškrinuta vrata koja bi dopustila konstiuisanje  ovako zamišljenog tela i dala mu predviđena ovlašćenja. U članu 29 Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave predviđeno je radno telo koje „prati primenu Kodeksa i pruža objašnjenja u vezi sa njegovom sadržinom i primenom funkcionerima, građanima i medijima“, kaže Radović..

U Skupštini grada ovakvo radno telo sada ne postoji. Važeći Statut, u članu 41, dopušta mogućnost osnivanja stalnih i povremenih radnih tela Skupštine grada. Broj radnih tela, kaže se u stavu 3 ovog člana, izbor, prava i dužnosti predsednika i članova radnih tela utvrđuje se Poslovnikom skupštine grada.

Lokalni front Va će, dakle, kao prvu temu budućih razgovora o izbornim uslovima u gradu postaviti predlog da se ovakvo radno telo formira izmenom Poslovnika i potom odlukom Skupštine grada. Vreme je bitan faktor. Ukoliko uopšte bude osnovano, radno telo zahtevaće jedan period uhodavanja. Smatramo stoga da je oktobarska sednica Skupštine poslednji prihvatljivi termin za njegovo osnivanje.

„Postoje već i izvesni predlozi koji se tiču delokruga radnog tela, broja članova, načina njihovog izbora i načina na koji će novo radno telo pratiti moguće zloupotrebe javnih resursa, ali su to teme o kojima se  ne može detaljno govoriti pre nego što čujemo i neka drugačija, možda i pametnija, mišljenja. Ne zaboravljamo pritom  da je uloga medija nezaobilazna, bilo kao učesnika u funkcionerskoj kampanji ili kao onih koji otkrivaju zloupotrebu javnih resursa. Jedan od obaveznih elemenata rada budućeg radnog tela moraće stoga da bude i monitoring  javnih nastupa gradskih funkcionera kako bi se utvrdilo ima li u njima elemenata zloupotrebe javnih resursa. Svesni smo da ovakvi i slični predlozi nemaju velikih izgleda da se pojave na dnevnom redu skupštinskih sednica. Velika je verovatnoća da naša inicijativa neće mnogo toga promeniti u već poslovičnom preziru službenika ovog grada prema zahtevima javnosti“, kaže Radović.

Ipak ,bez obzira na ishod budućih razgovora, bez obzira na sudbinu eventualnih zaključaka ili predloga koji budu ponuđeni, Lokalni front Va poručuje da  će se svakako baviti temom zloupotrebe javnih resursa. Na isti način ili još više nego što je  to činio do sada.

4 comments on “Lokalni front: Izborni uslovi u Valjevu

  1. Front za?

    Ko izadje na ove izbore, jasno daje legitimitet Vucicu. Valjda imate toliko pameti ili se varam.

    Reply
  2. Opozicionar

    Najbolji izborni zakon je imao Milošević, kandidat pozicije protiv opozicije,glavu i glavu pa ko pobedi,a onda su ga promenili na zahtev sadasnje opozicije i uveli proporcionalni,pa se sada glasa stranka a ne ljudi

    Reply
  3. Pedja

    Kakav razgovor?! Sa lokalnim dilejama?! Ko pokušava da vas uvuče u blato? Zar Front nije za bojkot ili želi ipak malo da se omrsi?

    Reply
  4. Maja

    Ja zbog posla na izbore moram izaci u suprotnom cu popiti otkaz, ukoliko LF se kandiduje glasacu ih. Ako ne izlaze ni oni na izbore ponisticu listic.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.