Tribina „Razgovori pod lipom“ – Zašto srpski parlament nije kuća svih građana?

Evropska komisija je u svom izveštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji ocenila stanje demokratije u Srbiji kao dramatično, dok je rad parlamenta prikazan kao jedan od najlošije ocenjenih segmenata. 

Da li je osnovni problem parlamentarizma u Srbiji nerazumevanje vlasti ili svesno neprihvatanje činjenice da je opozicija deo institucija sistema?

Kakav je legitimitet parlamenta u kom većina opozicionih poslanika ne učestvuje u radu? Jasno je da srpski parlament više nije kuća svih građana jer u njemu više nema predstavnika svih građana.

O mehanizmima kojima je vladajuća većina onemogućila skupštinsku debatu a samim tim i kontrolu izvršne vlasti razgovaraćemo u petak 2. avgusta u 20 časova na tribini „Pod lipom“ (Plato ispred stare železničke stanice Valjevo, Železnička 7) sa narodnim poslanicima Skupštine Srbije Marinikom Tepić (Stranka slobode i pravde), Marijom Janjušević (Srpski pokret Dveri) i Dejanom Nikolićem (Demokratska stranka) I potpredsednikom Skupštine AP Vojvodine dr Ivanom Stijepovićem (Stranka moderne Srbije).

Ukazaćemo zašto je važno da kada, po odlasku ove, Srbija bude dobla odgovornu vlast, ta vlast mora imati obavezu da samu sebe ograniči i uspostavi kriterijume odnosa prema opoziciji.

#1od5miliona Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.