Pod lipom: Totalitarnim režimima ne odgovara jaka i stabilna porodica

Porodica je najugroženija institucija u Srbiji , a totalitarnim režimima ne odgovara jaka i stabilna porodica već izgubljeni pojedinci koji ne mare za ono što država radi sa njihovom zemljom. Ukoliko se ovakav trend vezan za natalitet nastavi, Srbi će biti manjina u svojoj zemlji, poruka je sa sinoć održane tribine Pod lipom na temu porodice.  

Slaviša Miletić potpredsednik IO Pokreta Dveri smatra da je pored svih drugih institucija porodica u Srbiji  najugroženija pa kako kaže , ako se ne preduzme nešto nema ni budućnosti u Srbiji.

„Neki novi trendovi urušavaju naše porodice, ti trendovi dolaze uglavnom sa zapada. Danas pod izgovorom materijale situacije mladi se teško odlučuju na potomstvo i kada se odluče to bude u poznijim godinama i uglavnom je to jedno dete. Imamo problem sa infrastrukturom, putevima, a današnja vlast je najbolje trasirala samo jedan put, a to je put odlaska iz zemlje. Ako nema mladih nema ni budućnosti. Aktuelni politički sistem nije ništa uradio za porodicu. Da li će se nešto promeniti ? Verujemo da hoće i zato se borimo“, rekao je Miletić koji je otac šestoro dece.

„Imati 6 dece je retkost , ali mi želimo da kroz primer pokažemo da je to moguće. Neophodna je podrška porodici u oblastima obrazovanja, medicine. Država ne prepoznaje ni 4 ni 5 ni 6 dete i oni to proglašavaju neplanskom porodicom“, kaže Miletić.

Dragana Milićević okružni koordinator Dveri , majka troje dece navodi da je situacija u Srbiji po pitanju porodice alarmantna. „Od javnosti se krije da Srbijom vlada bela kuga. Sve ima za posledicu da u Srbiji godišnje 38 000 ljudi više umre nego što se rodi. Izgubili smo 300 000 stanovnika što je jedan grad. Ako se nastavi sa takvim trendom statistika pokazuje da ćemo po broju stanovnika 2050 godine biti na nivou 1950. godine. To znači da ćemo biti manjina u sopstvenoj državi“, kaže Milićević.

Ona je na tribini mladim bračnim parovima poručila da se ne predaju. „ Prvo što ćemo uraditi kada budemo u prilici da odlučujemo jeste da formiramo ministastvo za porodicu. Mladi bračni praovi da bi se osnažili da zasnuju porodicu moraju imati niz olakšica koje smo mi i predvideli. Dečiji dodatak ne treba da bude socijalno primanje već deo porodične politike , konkretno za prvo dete prihod u visini od 5%% prosečnog ličnog dohotka, drugo 10%, a treće 15%. Mladi moraju imati olakšice prilikom kupovine stanova i kuća. Moraju imati subvenciju države. Takodje, bebi kredit, što znači da kada se beba rodi država otvara račun za bebu na koji će biti deponovana sredstva u visini prosečne zarade u Srbiji. Roditelji će imati mogućnost da dopunjavaju ta sredstva, ali ne i da ih podignu do punoletstva deteta. Tek tada dete će odlučiti na koji način će iskoristiti sredstva“, kaže Miletić koja kaže da ne zna šta sprečava aktuelnu vlast da radi u korist porodice.

„Totalitarnim režimima ne odgovara zdrava i stabilna porodica već je potreban izgubljen pojedinac prepušten sam sebi. To su uslovi u kojima onda oni mogu da rade sa državom šta hoće“, zaključila je Milićević.

Radoš Pejović, predsednik Saveta za porodicu Dveri kaže da je osnovna poruka da je neophodno formirati ministarstvo za porodicu. „Sve ovo što država radi po pitanju porodice je neozbiljno i neprofesionalno. Naša država ima samo kabinet za demografiju, a predsednik i premijerrka su proglasili borbu za natalitet nad svim prioritetima. Neozbiljno je da se to radi, a da mi nemamo ministarstvo za porodicu. Nedovolje su mere kojima se ova Vlada bavi. Žene , znajte sigurno neće radjati zbog novca. Nepristojno je da ih država poziva da radjaju jer će dobiti nadoknadu od 12 ili 18 000 dinara. Tako nešto mi ne možemo podržati. Srski pokret Dveri je jedina parlamentarna organizacija koja je punopravna članica svetskog Kongresa porodica i prisustvujemo svims usretima u svetu. Najbolji primer su nam Madjarska i Rusija“, kaž Pejović.

On navodi da država ima neke mere , ali one nisu najvažnije već je najvažnije oformiti pravo ministarstvo za porodicu koje će se svakodnevno baviti porodicom. „Ovo što sada postoji je u najmanju ruku smešno. Mi smo ponudili ministarski Dejanović niz mera i deklaracija . Ali ova vlast ne razume šta je porodična politika. Oni misle da je dovoljno dati 12 ili 18 000 dovoljno i tu završiš. Nije tako. Godišnji budžet tog kabineta je toliko mali da je smešno govoriti o nekim aktivnostima. Država mora da se postara da stvori okolnosti i okruženje da majke požele da radjaju decu, a ne da ih radjaju za pare i to male pare. To je osnov, sigurno i stabilno okruženje“, zaključio je Pejović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.