Otvorena deonica autoputa Obrenovac – Ljig, brze trake do Valjeva 2021

Deonica autoputa Obrenovac –Ljig, nazvana “Miloš Veliki” svečano je otvorena sinoć.U pitaju je deonica do Čačka  duga 103km ,a prilikom otvaranja puta predsednik Aleksandar Vučić najavio brze trake koje Valjevo spajaju sa ovim putem za 2021. godinu.

screenshot-autoput

Alternativa za Ibarsku magistralu svečano je otvorena sinoć , a Valjevci se na novi put mogu uključiti u Nepričavi I njome kretati do Obrenovca čime se značajno skraćuje vremenska dužina putovanja. Ograničenje brzine na većem delu autoputa je 130 kilometara na sat, pa se sve tri deonice od Obrenovca do Ljiga uz poštovanje propisa mogu preći za svega pola sata.

Otvaranju ove deonice prisustvovalo je gradsko rukovodstvo Valjeva predvodjeno gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem u pratnji autobusa sa zadatom kvotom od 550 ljudi. A na samom otvaranju bilo je reči I o brzim trakama do Valjeva kako bi se I Valjevo povezalo sa ovom putnom deonicom.

Kako je predsednik Aleksandar Vučić rekao, brza trka biće izgrađena sa druge strane barske pruge, u odnosu na put Valjevo-Beograda.On je poručio da se nada će posao u vezi eksproprijacije zemljišta biti brzo završen, a da bi nova saobraćajnica trebalo da bude gotova do 2021. godine.

„Valjevo će onda postati novi turistički centar, jer će imati dobre saobraćajne veze. Valjevo ne sme da ostane slepo crevo, okolina Valjeva je veoma lepa, zato će saobraćajnice koje planiramo da gradimo približiti taj kraj, uključujući i Divčibare, svim potencijalnim gostima, ali i investitorima“, rekao je Vučić.

screenshot-autoput2

Kako prenose nacionalni mediji ovaj autoput imaće dve čeone i četiri bočne naplatne stanice, a putarina za putnička vozila iznosiće oko 420 dinara.

 • Na ovom putu naići će se sledeće naplatne rampe:
 • Čeona naplatna stanica Obrenovac
 • Bočna naplatna stanica Ub
 • Bočna naplatna stanica Lajkovac
 • Bočna naplatna stanica Ljig
 • Bočna naplatna stanica Takovo
 • Čeona naplatna stanica Preljina

Naplata putarine će se vršiti u zatvorenom sistemu naplate, odnosno prema pređenom kilometru, a benzinske pumpe biće izgradjene tek naredne godine.

Izgradnju puta, tačnije Koridora 11, započela je još vlada u kojoj je ministar gradjevine bio Milutin Mrkonjić, a deonica Ub-Lajkovac nakon što se ustanovio loš kvalitet radova radjena je gotovo  iznova. Na ovoj deonici puta zbog dobro ne postavljenih znakova obaveštenja 2017. godine dogodila se saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom.  Upotrebna dozvola izdata je još 2014. godine, a nakon saobraćajne nesreće aktuelna ministarka gradjevine Zorana Mihaiović podnela je najpre krivičnu prijavu protiv Mrkonjića da bi se kasnije ustanovilo da je uzrok nesreće saobraćajna signalizacija I loše obezbedjenje na putu.    

6 comments on “Otvorena deonica autoputa Obrenovac – Ljig, brze trake do Valjeva 2021

 1. Анонимни

  Чуј, ауто пут алтернатива за Ибарску магистралу!? Препорука: погледати Закон о безбедности у саобраћају.

  Reply
 2. Miladin

  Svako ko je juče gledao direktan tv prenos mogao je da vidi kako je očigledna netrpeljivost Aleksandra Vučića prema gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću. U jednom momentu je Gvozdenović krajnje snishodljivo rekao kako je autoput sudbinska stvar za Valjevo a Vučić mu je na to ljutito i bez imalo pardona odgovorio „Nemoj da preteruješ! Nije sudbinsko već vrlo značajno!“ I jedva je svo vreme Vučić udostojio Gvozdenovića da ga uopšte pogleda. Više nego očigledno se videlo kako se Gvozdenović veoma loše kotira u očima Aleksandra Vučića…

  Reply
 3. Miloš Marjanović

  sviđa mi se kako je predsednik Vučić isprozivao Bobu pred svima za ovu jadnu industrijsku zonu koju ne može da sredi. sviđa mi se to što se zna da je nesposoban

  Reply
 4. Bro ther

  Ja imam utisak da nismo isto čuli, mislim da je turistički vodič gra donače rekao prioritet Brankovina, gde mu je oredsednik direktno postavio pitanje zasto ne radi Divce i Lukavac…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.