Milioni za zapošljavanje sa stranačkog spiska, a grad nikad prljaviji

Iako Zakon o zabrani zapošljavanja jasno definiše pravila angažovanja radnika, u valjevskom javnom sektoru zapošljavanje ipak postoji. Na angažovanje radnika preko privatne  Agencije JKP Vidrak u ovoj godini troši 15 miliona dinara. Kako Vamedia saznaje radnici se angažuju preko stranačkog spiska.

Još od kraja prošle godine na snazi je najava da bi od januara 2020. Godine ukoliko MMF prihvati predlog naše države mogla biti ukinuta zabrana zapošljavanja, ali to poi stim najavama ne bi trebalo da znači vraćanje na staro već će svako preduzeće, ustanova, svi oni koji se finansiraju iz budžeta što lokalnog što republičkog morati da naprave jasne kadrovske planove koji preciziraju poslove I potrebe bez obzira da li se radi o zaposlenima na odredjeno, neodredjeno ili po ugovorima o privremeno povremenim poslovima.

Podsećamo, zabrana zapošljavanja u Srbiji uvedena je krajem 2013. godine i u dogovoru sa MMF više navrata njen rok važenja se produžavao. Nov kadar mogao se zaposliti u državnim službama samo tamo gde je postojala potreba, a i za takvu odluku bilo je potrebno dobro obrazloženje i odobrenje vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje.

List Politika početkom ove godine je objavio podatak da efekti zabrane zapošljavanja vremenom jenjavaju i sada potpuno izostaju – od početka 2018. ukupan broj zaposlenih je čak povećan. Preciznije, od decembra 2017. do septembra 2018. godine broj stalno zaposlenih smanjen je za 3.300, ali je istovremeno u osetno većoj meri porastao broj radnika na određeno (za 1.500) i na privremeno-povremenim poslovima (za 5.300).

Čega su se dosetili u valjevskim javnim preduzećima?

Kako Vamedia saznaje preduzeća raspisuju tendere za izbor agencije koja angažuje radnike. Kada je JKP Vidrak u pitanju od početka ove godine za ovu namenu izdvojeno je 15 miliona dinara, a angažovana je agencija “Respect legal”. Ova agencija sa sedištem u Beogradu, nema svoju filijalu, kancelariju u Valjevu. Ipak radnici ne dolaze u Vidrak iz Beograda.

Kako Vamedia za sada nezvanično saznaje, ovo preduzeće zapravo zapošljava lica sa liste koja se pravi u stranačkim prostorijama ,a  potom ih angažuje preko pomenute agencije koja je prošla na tenderu. Agencija ima svoju zaradu , stranačke kvote se namiruju , a radnici su angažovani po istim kvotama I zaslugama. Njihova sigurna obaveza je odlazak na mitinge, dočeke, sve ono što vladajuća stranka organizuje. Ostala zaduženja nisu ni bitna.

Ako pogledamo čistoću u našem gradu za koju je JKP Vidrak zadužen videćemo najčešće sledeće slike:

Ako su ovo slike našeg grada za koje poslove Vidrak onda izdvaja 15 miliona dinara I koje radnike?

7 comments on “Milioni za zapošljavanje sa stranačkog spiska, a grad nikad prljaviji

 1. Kalimero

  A mozda bi od tog novca mogli da poprave kamion za prikupljanje smeća iz kog curi tečnost i nakon čega cela ulica smrdi naredna 3 dana ne može da se diše

  Reply
 2. Pedja Kolubara 2

  U Kolubari 2 stanje katastrofa a šta drugo i očekivati od naprednih neradnika i džabalebaroša.

  Reply
 3. Dragana

  Otvoriše mi se oči!Eto kako se vide rezultati dobrog rukovođenja javnim preduzećem!Kad stručni ljudi, školovani uzmu stvari u svoje ruke, pa nek ide život!Afera stan, kamion, veš mašina, javne nabavke, pare za zapošljavanje, pa malo li je?Sve to u stilu, može mi se, direktor sam tim se dičim!

  Reply
 4. Goran Markovic

  Zasto je Jelena Kalat bila na Ubu kod Darka Glisic sa direktorom JKP Djunis?Da li opet trazi da se urgira da ne odgovara ili? Grad Valjevo nikada prljaviji , ne samo ove kante koje su katastrofa vec ulice koje su kada prane?Da li se neko seca?Medjutim bitni su stancici , provodi , automobilcici i punjenje dzepova ! E to je gvozdenovic koji sa savetnicom maltretira ceo grad sa njihovim postavljenicima da bi po mojim sumnjam punili dzepove i onda placu kako im neko pisanjem smeta jer investitori nec da dodju u Valjevo , pa niko nije lud da ga ,,samarju,, bakamunde Valjevsko dosljacke.KAD…TAD..

  Reply
 5. Radnik

  Mislite da 190 radnika moze da stigne da pokupi sav otpad koji baci 70 hiljada ljudi? Kada bi gradjani bili savesniji bio bi i grad custiji. Ova je hajka na Vidrak.

  Reply
 6. Petar

  Grad i ne moze da bude cist,kad nema radnika u Vidrak se samo primaju sefovi,clanovi stranke nece da ciste grad

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.