DS : Hladnije dane čekamo ponovo bez rešenja za aerozagadjenje

Po pitanju rešavanja problem aerozagdjenja se u Valjevu ništa posebno nije uradilo, smatraju u Demokratskoj stranci. Vrlo brzo doći će hladniji dani, a mi ih kao grad ponovo čekamo bez rešenja.

Na konferenciji za novinare Dragan Despotović je podsetio na podatke koji su izneti na konferenciji 2018. godine od strane aktuelne vlasti , a koji pokazuju da je bilo :

 2014- 85 novobolelih od maligniteta pluća i 162 prekoračenja dozvoljenih granica zagadjenja

2015- 82 novoobolela i 174 dana prekoračenja

2016- 90 novobolelih i 114 dana prekoračenja

„Ovi podaci traže opštu mobilnost i pristup rešavanju problemu , uključivanjem kompetentnih ljudi koji znaju da rade svoj posao . Na istom sastanku je rečeno da je Svetska zdravstvena organizacija i Institut Batut došli do pokazatelja da u Srbiji godišnje od posledica aerozagadjenja ume oko 6 500 ljudi. Podsetio bih i na neke loše odluke koje su donete kao što je da je svojevremeno gradska vlast investirala milione dinara u kotlarnicu Srbijanke kako bi grejali samo jedno naselje. Kasnija izgradnja nije imala mogućnost priključenja pa je svaki objekat imao svoju kotlarnicu. Druga greška je što u okviru programa KFW 4 nije priključena škola OŠ „Desanka Maksimović“ na čiju bi se podstanicu priključilo još 100 objekata individualnog stanovanja. Takodje trebalo je da se veća podstanica izgradi i u školama „Milovan Glišić“ i „ Sestre Ilić“ kako bi se na njih priključio veći broj korisnika“, rekao je Despotović.

Demokrate zato smatraju da stari način rešavanja probelma mora biti prevazidjen, a to je da se formiraju komisije i Saveti. „ U okviru Gradske uprave trebalo bi da se formira služba i energetski menadžer koji bi sačinili jasn i precizan plan za rešavanje problema. Pre svga adekvatnom opremom mora se opremiti Zavod za javno zdravlje , uraditi katastar aerozagadjivača i uvesti mere za rešavanje problema“, kaže Despotović.

Po njegovom mišljenju jedan od ozbiljnih problema jeste i rasipanje energije i činjenica da objekti nisu adekvatno izolovani. On navodi da je potrošnja energije za zagrevanje izolovanih objekata daleko manja nego kod neizolovanih čak dva pa i tri puta. „Zato je neophodno pomoći sugradjaima da izvrše zamenu stolarije i urade izolaciju. Gradjani nemaju finansijska sredstva za tako nešto i zato se mora naći model da se to uradi. Najpre zaduženja bez kamate i sa dužim rokom otplate. Potom da se istraži model kako da se pristupi srdstvima ministarstva kako da promenimo način grejanja. Bilo je inicijativa oko prelaska na pelet , a imamo situaciju da je sunčeva energija neiskorišćena. Tu je i geotermalna energija , takav pokušaj imamo u Opštoj bolnici. Korišćenje novih resursa nije jeftino i traži ulaganje grada, ali sigurno doprinosi smanjenju aerozagdajenja“, rekao je Despotović.

Uz sve predložene mere neophodno je edukovati gradjane i informisati ih o mogućnostima koje postoje. Takodje , kako se moglo čuti neophodo je nastaviti sa izgradnjom vrelovodne mreže u gradu. „Gradjanima se mora omogućiti da se priključe. Zašto se ne radi idejni projekat i ostala dokumentacija za priključenje na gasovod, ako već goorimo o promeni energenta? Nije dovoljna samo studija izvodivosti da bi se neko odlučio na finansiranje. Tu je neminovno i ozelenjivanje grada. Izgubilo se dosta vremena na ponovne radnje, kao grad već imamo dokumenta na ovu temu i za početak je dovoljno da krenemo po postojećim dokumentima,“ rekao je Despotović.

10 comments on “DS : Hladnije dane čekamo ponovo bez rešenja za aerozagadjenje

 1. Zagadjivac

  Pamtimo vase mesetarenje sa podstanicama i ucenjivanjem gradjana da kupe istu. Da ste tada dali besplatno mnogo bi manje Valjevo bilo zagadjeno. Despotoviću vi ste snosite teret aerozagadjenja na vasim ledjima i misljenja sam da ste dosta ironicni sa ovim tekstom.

  Reply
 2. građanina

  Najveći krivac ubog malog broja individulčanih potrošača, posebno stambenih zgrada. Pogrešna staregija , poslušnih sadašnjeg pomoćnika gradonačelnika Kovača.
  Odstupi, tvoje ideje i realizacija su pogubne za ovaj posao, grad.

  Reply
 3. Emilija

  Probudio se Despotovic. Dok mu odbornici u skupstinskim klupama,cutase. E,sada pocinje borba za vlast. Imali ste vremena da pokazete sve svoje znanje i pamet. Imali ste gradonacelnika,sekretara ,vecinu a osim njihovih interesa i odlaska u Bg na dobre pozicije,nista gotovo da nije uradjeno. DS je krivac za ovo zlo koje vlada Srbijom. Pomirite se sa tom cinjenicom.

  Reply
  1. Vlada

   Zašto ti tako ispravna i sposobna ne oteraš ovo zlo? Evo već 7 godina je DS kao kriv za sve, a niko od vas ispravnih i sposobnih da skine naprednjake sa vlasti. Meni tvoja kritika više liči na nekoga kome SNS na vlasti upravo i odgovara.

   Reply
 4. Pera

  I da ste poklovili narodu, koji živi u kućama, tu podstanicu, on nema sredstva da plaća parno grejanje !!!
  Tako je stanje nažalost kod nas u Valjevu

  Reply
 5. Miloš Marjanović

  bili ste, videli smo šta ste uradili= ništa. nema razlike
  nisam SNS ovca ni DS ovca niti bilo koja druga. ja sam samostalna ovca ( tačnije ovan)

  Reply
  1. Vlada

   Malo te zeza matematika. Od 2000. do danas, DS je u Valjevu bio na vlasti gotovo isto kao i naprednjaci, a manje od SPS-a. I već 7 godina nije na vlasti. Zašto ovi posle njih nisu nešto uradili?

   Reply
   1. zašto

    A zašto DS,koji je bio na vlasti pre SNS ,i napravio SNS nije nešto uradio,a niko im nije branio da reši zagadjenje,nevezano za matematiki.Matematika neće rešizi zagađenje,nego stranke na vlasti između koga je i DS bila na vlasti i to zajedno sa SPS,i to dva puta

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.