Poskupeo taksi, ubuduće rigorozniji uslovi za obavljanje ovog prevoza

Taksi prevoz u Valjevu više nije među najjeftinijima u Srbiji, jer su od početka ovog meseca poslupele usluge vožnje još tri udruženja taksista u našem gradu. Na ulicama Valjeva, inače, krstari više od 350 taksista.

Od 1. jula, nakon što je doneta odluka o poskupljenju, start vožnje u vozilima “Gradskog”, “Pink” i “Siti” taksija je 35 dinara, pređeni kilometar košta 52 dinara, dok se čekanje naplaćuje 650 dinara po satu. Još pre ova tri udruženja, cenu svojih usluga je podigla “Kula”, najstarije taksi udruženje u gradu, gde start košta 45, a pređeni kilometer 50 dinara.

Po objašnjenjima iz taksi udruženja koja su sada donela nove, više cenovnike, odluka o poslupljenju doneta je zbog cena goriva, registracije, osiguranja i sve skupljeg održavanja vozila,.

Po zvaničnim podacima iz Gradske uprave, u Valjevu taksi prevoz obavlja 370 vozila, od kojih je 125 u vlasništvu privrednih društava, a ostalo su samostalni preduzetnici. Koliko će ih biti ubuduće, međutim, neizvesno je s obzirom na odredbe novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji, između ostalog, broj taksi vozila u nekom gradu određuje prema broju stanovnika. Na osnovu toga, maksimalan broj taksista u Valjevu trebao bi da bude do 200.

Od ostalih neophodnih uslova, taksisti će morati da imaju prebivalište na teritoriji lokalne samouprave koja ima izdaje dozvolu za rad. Potom, biće im potreban određeni stepen stručne spreme, najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima vozača motornog vozila, te uverenje o zdravstvenoj sposobnosti i dokaz da nije osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine. Što se tiče uslova za vozila, Zakon propisuje ubuduće obavezni klima uređaj, određeni razmak osovina, te gepek zapremine najmanje 350 litara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.