Najranija sorta kupine se oktupljuje za čak 100 dinara kilogram

Na početku otkupa prvih količina kupine ovogodišnjeg roda cena ovog voća čak je puta veća nego prošle godine, s obzirom da se prvi kilogrami kupine sorte „loh nes“, najranije sorte kupine, sada otkupljuju  od 80 do 100 dinara.

Prošlogodišnja otkupna cena kupine, zavisno od kvaliteta ploda, kretala se od 20 do 35 dinara kilogram, a takva niska cena bila je prisutna na tržištu u poslednjih 4-5 godina. Voćari se nadaju da bi cena kupine ove godine, s obzirom na ovu na početku berbe, ipak trebala da bude viša kada kupina bude u punom jeku, ali to zavisi od nekoliko faktora.

„Sadašnjih do 100 dinara za kilogram predstavlja maksimalnu cenu koju kupina može imati, jer je sorta „loh nes“ najkvalitetnija i daleko manje zastupljena od tradicionalnih sorti, kao što je „čačanka“. Cena „loh nesa“ je uvek oko 20-30 odsto viša od klasične kupine. Dosta će zavisiti od vremenskih uslova narednih dana, pa ako ne dođe do nekih ekstremnih temperatura ili vremenskih nepogoda sa većim padavinama, kupina će nastaviti da ima dobar kvalitet i rod, kakav trenutno ima. Za očekivati je da u jeku berbe njena cena bude od 40 do 60 dinara, što je ipak više nego prethodnih 4-5 sezona“, pričaju poznavaoci tržišta kupine.

Po rečima samih proizvođača, oni se nadaju boljoj ceni nego prethodnih godina, očekujući da će kupina praktično „izvući sezonu“, s obzirom na prepolovljeni rod maline i činjenicu da malina, sem organske, ipak nije imala očekivanu akontnu cenu od 170 dinara kilogram, koliko su tražila udruženja malinara.

“Svi kupinjaci su u dobrom stanju, rod je dobro poneo, tako da se u nju uzdamo za spas sezone. Posle 4-5 godina tokom kojih je otkupna cena bila sramotno niska, svi se nadamo da će kupina sada biti pošteno plaćena. Znamo da se rana sorta, čija je berba već počela, sada plaća 100 dinara za kilogram, uzimamo to sa rezervom jer je praksa da otkupljivači prvih nekoliko dana berbe ne izađu sa cenom, dok se svi tom u lancu do hladnjačara ne ukalkulišu”, kaže proizvođač Slobodan Petrović, predsednik MZ Stave, na čijem području će berba kupine početi do kraja ove sedmice. Za berače ovog voća, inače, važe isti uslovi kao i za berače maline, pa će njihova dnevnica biti od 2.000 do 2.500 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.