Poreznici se sele u kuću Žikice Španca?

Kako Vamedia saznaje, Grad je doneo odluku da se u nekadašnju zgradu Opštinske stambene agencije (OSA) preseli poreska služba gradaValjeva.

Špančeva rodna kuća u ulici Vuka Karadžića

U Ulici Vuka Karadžića 54 nalazi se objekat nekadašnje OSE  koju je grad pretvorio u skladište arhivskog materijala. U pitanju je, inače, kuća u kojoj je rodjen narodni heroj Žikica Jovanović Španac. Već na prvi pogled jasno je da zgrada u kojoj je nekada bila i TV Valjevo pa Opštinska stambena agencija nikako ne odgovara ovoj nameni koja je možda izabrana više slučajno nego razmatranjem iskoristivosti ovog prostora. S obzirom na starost zgrade, njen arhitekturni izgled pa i lokaciju, jer pripada pojasu centra grada, izvesno da sama reč skladište nije rešenje. U Gradskoj upravi svojevremeno je postojala ideja da jedan deo Uprave bude preseljen u tu zgradu, ali se od te ideje tada odustalo.

Nakon toga, moglo se čuti da ideja,iskoristivosti ovog prostora jeste galerija Slobodana Jevtića Pulike. U javnosti je do sada bilo mnogo priče o tome da Pulika,čuveni slikar, zapravoValjevu želi da pokloni svoj legat. Valjevo već ima neke legate i postoji realna bojazan da legat zapravo ne bi postao samo mračno mesto u magacinu Moderne Galerije. Ne treba ni ponavljati da prava vrednost legata dolazi do izražaja tek onda kada se on može videti. Ipak, kako Vamedia nezvanično saznaje, sam predlog zgrade čuvenom slikaru se nije dopao pa je zatražio da se sa nje skine bilo kakvo obeležje. Obeležje koje postoji zapravo je table sa istorijskim podacima o Žikici Špancu i njegovom rodjenju.

Objekat je svojevremeno pominjan i u pokušaju SUBNOR-a da nasilno udje u njega, ali se tada ceo slučaj završio uz asistenciju policije i podnošenjem krivičnih prijava protiv lica koja su na silu ušla u zgradu. Sam objekat jedno vreme bio je pod obezbedjenjem.

Sada, po poslednj iminformacijama, u tu zgradu treba da bude preseljeno poresko odeljenje grada. Ova služba pre par godina sa 10 sprata Uprave premeštena je na prvi sprat. Činjenica je da veliki broj gradjana neprestano dolazi prirodom same delatnosti odeljenja pa i da su često vidljive gužve u hodniku. Za sada nije poznato kada će do preseljenja tačno doći.

2 comments on “Poreznici se sele u kuću Žikice Španca?

  1. Goran Markovic

    Treba i ovde malo uzeti novca u svoje dzepice .Uzimaj , kradi , mazi , lazi ..narode tako i treba .Pa zivi i zdravi bili i videli koliko ce renoviranje da kosta.Prodade se Sofer Bar , sada ide stara Zelznicka .. ma opusteno gradjani sve je laco kako kazu klinci.Bagra Valjevska sedi i smislja kako i na koji nacin da ostane i neka kinta njima u dzepoviam , a mnogo krokodila .Sada ce Klonferu lakse biti iz Brankovine *skolice do Poreske da obidje koleginicu -kolege ima parking . pa kafanica , pa moze mozda i u nekom periodu da se odmori u apartmanu starte zeleznice kestanice ,, al kada smo kod ove price , da li je istina da je pregovarac oko love za poneti , mislim dzep bio Klonfer ,a plen ceka gorica Bozcic BEMAKO sa njenim dragim gradonacelnikom gvozdenovicem?Da li je istina da Klonfer ima udela u ovim pricama gde se uzima lova?Da li je istina da su Klonfer i gvozdenovic reketirali poznatog Valjevskog biznismena oko gradnje u centru grada i da li je istina da su uzeli neki novac da daju befeld?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.