Zakon obeshrabruje a ne podstiče rađanje dece

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom ne voli mame i umesto da stimuliše rađanje dece, mame, a samim tim i cele porodice stavlja u neravnopravan položaj, poruka je sa još jednih “Razgovora pod lipom”, a u okviru protestnih okupljanja “1 od 5 miliona”.

Razgovori pod lipom

Kako je objasnila Ttajana Macura, predstavnica Udruženja „Mame su zakon“ i narodna poslanica, reč je o zakonu koji nije štedeo nijednu kategoriju žena, počev od najsiromašnijih koje su inače socijalno najugrožoženije, do žena koje ne zavise od države.

„Godinu dana je prošlo od usvajanja ovog zakona i u njemu su sve žene koje nemaju 18 meseci radnog staža u kontinuitetu oštećene. To su slučajevi žena koji primaju par stotina ili par hiljada dinara mesečno porodiljskog. Takođe, oštećene su i majke koje su rodile decu sa invaliditetom i koje su sada primorane da biraju između nadoknade na osnovu prosečnog dohotka i nadoknade za tuđu negu i pomoć. U nepovoljni položaj dovedene i žene koje su poljoprivedne osiguranice. Takođe, sve one žene koje se bave preduzetništvom i koje itekako pune budžet države, a sada su dovedene u položaj da za vreme svog odustva sa posla ili imenuju poslovođu ili da privremeno zatvore svoje firme, kao što su lekarke koje imaju svoje ordinacije a koje, zbog prirode svog posla, ne mogu da imenuju poslovođu“, objasnila je Tatjana Macura u razgovoru sa novinarima.

Sam zakon i način na koji je pisano obrazloženje zakona, kako je rekla, pokazuju da se ova Vlada samo deklarativno zalaže za porodicu i prava žena.

Razgovori pod lipom

„On je dokaz da ne postoji ozbiljna namera ove Vlade da se pozabavi pitanjem nataliteta i podizanjem broja dece. Svake godine statistički je potvrđeno da se u Srbiji rodi 1.000 beba manje. Ja sam sigurna da to ne znači da se nisu rodile, već da su se porodice odlučile da odu i da se ta deca rode u nekoj drugoj zemlji. Da bi se motivisale porodice da ostanu i šire u Srbiji, hitno je potrebno menjati ovaj zakon“, smatra Macura.

Po njenim rečima, u zakonu najpre treba izmeniti odredbu koja se tiče 18 meseci povezanog radnog staža jer u praksi to nigde u svetu ne postoji, odnosno, potrebno je vratiti na prethodnu verziju zakona gde 12 meseci staža ulazi u obračun nadoknade za odustvo sa posla ili za vreme provedeno za negu deteta.

„Druga ključna stvar je promena formule kojom se obračunava nadoknada, tako da država garantuje svakoj porodilji, bila zaposlena ili ne, da će naknada iznositi u visini republičkog minimalca. To bi bio fiksni deo i  na taj način bar u porvoj godini života bebe, majka ne bi bila egzistencijalno ugrožena“, zaključila je predstavnica Udruženja „Mame su zakon“ i poslanica u Skupštini Srbije Tatjana Macura.

4 comments on “Zakon obeshrabruje a ne podstiče rađanje dece

 1. Creator

  Sta pricaju ove zene kada galopiramo ka eu , bdp veci nego u Nemackoj , grade se autoputevi ka TRADICIONALNIM PRIJATELJIMA kao npr . Bugarskoj , plate i penzije nikada vece u isto riji zemlje , pa molim vas ovo je cisto polticka provokacija , da sam zena ja bih rodio petoro da castim drzavu i sarlatane koji je vode …

  Reply
  1. roditelj

   Decu rađamo sebe radi, a ne zbog države. Ko želi, hoće i može, rađaće decu jer ih voli, a ne da „časti“ državu. Sad se pravi veštački problem- ne valja ni kad država pomaže roditeljima onoliko koliko može.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.