Performans protiv seče platana: Nemojte me seći, ja pravim kiseonik

S obzirom da postoji informacija da će platani u Ulici Vuka Karadžića biti posečeni, Gradjanska inicijativa „Da Valjevo prodiše“ organizovala je akciju u kojoj su učestvovali najmladji Valjevci nastojeći da gradskoj vlasti ukažu na štetnost ovakvog postupka u situaciji kada se Vvaljevo bori sa aerozagadjenjem. 

 „Nemojte me seći, ja pravim kiseonik“ i „Nemojte me seći, živim ovde duže od vas“, samo su neke od poruka na kartonima postavljenim na platane u ulici Vuka Karadžića u centru Valjeva, kojim građanska inicijativa „Da Valjevo prodiše“ želi da predupredi seču najstarijeg gradskog drvoreda. Andrija Petrović iz inicijative “Da Valjevo prodiše”, kaže da su žitelji ulice Vuka Karadžića su u razgovoru sa šefom gradilištima i projektantima saznali da to, zapravo, podrazumeva seču platana.

“Poučeni prethodnim iskustvima kada su tokom rekonstrukcija nestali čitavi drvoredi u Karađorđevoj i Pantićevoj ulici u centru grada, odlučili smo da ne dozvolimo “ozelenjavanje” već zelene ulice kao što je ova. Jer, to znači seču oko 40 platana starih pola veka koji pružaju hlad, prečišćavaju vazduh i predstavljaju liniju odbrane od aerozagađenja zbog kojeg je tokom zimskih meseci Valjevo među najugroženijim gradovima u Evropi. Ovo je poslednji stari drvored u centru, ovo su platani koji nisu bolesni, šuplji i opasni, već predstavljaju samo dobrobit”, kaže Petrović.

Kako bi se seča platina sprečila organizovan je dečiji performans .

“ Zato smo organizovali dečji performans u kojem su deca čikama ovim obaveštenjima objasnila za šta drveće služi. Spremni smo i na radikalnije načine odbrane drvoreda, ukoliko se iz projekta rekonstrukcije ulice ne izbaci „ozelenjavanje“, najavljuju u inicijativi „Da Valjevo prodiše“.

6 comments on “Performans protiv seče platana: Nemojte me seći, ja pravim kiseonik

 1. Goga

  Kojim sefom gradilista,kad jos uvek nema ni Javne nabavke za ulicu Vuka Karadzica????Kad lazete,lazite bar smisleno!!!!!!

  Reply
  1. Valjevac

   S obzirom da živim u ulici Vuka Karadžića mogu da potvrdim da moja ulica definitivno izgleda kao gradilište. Tu su bageri, kamioni i radnici koji kopaju. Valjda imaju i nekog šefa.

   Reply
   1. Goran Markovic

    E jesi ,,Valjevac,,nema sta .Mozete da posecete sve , jer svaki dan tonete u ocima gradjan i dzabe sto kaze cika Glisic boba se nije snasao !Jel da krade jos vise ?Ko mu sada smeta jel odose oni koje je prozivao ?Znaci samo furajte fazon smradovskuh poteza i nemoj da lazete narod da Beograd ne zna /LAZ JE GRADJNI ZNA SVE .Izadjimo na ulice pokazimo d ai ovo malo vazuha new trebada im damo , malo lepote naseg Valjeva .I da pitam Dusana Mihailovica zar nije bila idej ada bude zelenilo po Vljevu , drvece u svakoj ulici razlicito?Zasto ne kazes sada Dusane Mihailovicu koji te taguju { mislim na gvozdenovica i bakamunde} da bi se vise videlo i culo o njima , sta to radite ljudi , da li vam je svraka toliko popila mozak i ono malo sto je ostalo upotrebite odustanite.Jos jedan dokaz koliko banda Valjevsak ne misli na gradjane i d ali ce ovo zavrsiti kao i ona predhodna seca kod kod jednog limara , brusaca , kesadzije ?Mars bagro nadbagrama.P.S Zato je onaj ,,posteni,, Borko Aleksic trebao da dodje da sa njegovim ,,integritetom,, kaze komsijama ma dobro je majke mi boba radi u interesu grada ,jel zato hvali puplja Glisic Darka da bi ostao ,da bi dobio novac od Drzave LOPINE jeden?

    Reply
 2. Katarina

  Neka peticija, skupljanje potpisa protiv sece?
  Opste je poznato da seku cele krosnje svako prolece u Karadjordjevoj ulici i sire, sa recima da mora tako zbog zdravog rasta drveca. Cisto pranje para i izmisljanje novog posla gde jos moze da se uzme para ispod ruke. Svuda po svetu niko ne dira drvece i nad ulicama se prave prirodni tuneli sacinjeni do krosnji. Nigde ne seku kao kod nas. To mlado drvece je tu vec mozda i deset godina i ne dozvoljavaju mu normalno da raste.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.