Od profesionalizma do sunovrata u Metalcu

Za valjevski Metalac se retko čuje u poslednjih godinu dana. Nakon prošlogodišnjeg nepravdanja para iz budžeta grada, Metalac je morao da vrati 1,5 miliona kako bi u ovoj godini dobio ono što je preostalo , 6 miliona dinara. U poredjenju sa dugovima, ni 66 ne  bi bilo dovoljno.

Skupština grada definisala je da  sredstva dobijena od lokalne samouprave , sportski klubovi moraju da pravdaju kvartalno. Već mnogo ranije zakon je definisao da u slučajevima finansiranja iz budžeta, ne samo sportskih klubova već i svih ostalih , sredstva moraju biti validno opravdana što je preduslov za konkurisanje u narednoj godini i dodelu sredstava.

KK Metalac koji se slabo pominje u poslednjih godinu dana , poslednji put aktivno je pominjan na prijemu za klub kod gradonačelnika, u februaru 2018. godine , kada je grad odrešio kesu i istom klubu opredelio 15 miliona dinara. Predsednik kluba Duško Djukanović tada je rekao da je to malo novca naspram 140  000 evra duga ovog kluba. ” Mi smo zadovoljniji nego prošle godine sigurno mislim da su kriterijumi bili znatno ozbiljniji ove godine. Prošle godine smo dobili 10 miliona što je izuzetno malo za nas s obzirom da je košarka vrlo skup sport. Ali na svu sreću mi imamo jednu većinu igrača koji igraju za neuporedivo manja sredstva nego što to mogu dobiti na drugoj strani, ne samo u našim klubovima . I mi smo zadovoljni u tom smislu što ne moramo da izdavajamo velika sredstva koja smo izdvajali pre četiri ili pet godina kada smo igrali non stop Super ligu i bili medju prvih četiri , pet klubova”, rekao je tada Djukanović.

Ipak na kraju godine , Metalac nije imao validne račune kojima bi opravdao 1,5 miliona dinara pa je samim tim po zakonu bio van razmatranja za dodelu sredstava iz budžeta za ovu godinu. Tek nakon što je klub vratio u gradsku kasu  pomenuti iznos , klubu je za ovu godinu dodeljeno 6 miliona dinara. Po saznanjima Vamedie, taj novac brzo je utrošen na zaostale neisplaćene zarade igrača.

Grad tvrdi da se sredstva ulažu u mladje kategorije pa I da se radi o omasovljenju sporta u Valjevu. Nepoznato je koliko tačno mladjih kategorija ima ovaj klub, kao što je nepoznato I koliki je tačan iznos duga koji je nakon učešća u ABA ligi iznosio po rečima samog Djukanovića I 400 000 evra.

U Valjevu je svima jasno da se KK Metalac ponaša I nastupa kao profesionalni klub u kom igraju profesionalni sportisti za platu. Gradu je s druge strane po zakonu dozvoljeno da takve klubove finansira do 20% ukupne sume opredeljene za sport, ali taj novac takodje mora biti programski utrošen sa jasno definisanim korisnicima I prioritetima.

Sama rasprava na sednici Skupštine nije se mnogo doticala Metalca već je više pominja FK Budućnost Krušik koji je takodje posebna priča.

Sportski radnici u Valjevu u večini su mišljenja da se Metalac mora vratiti na svoj početak ukoliko želi da se klub uopšte I sačuva I krene sa radom sa mladjim kategorijama kako bi stvorio svoje igrače ili igrače kojima može uspešno da trguje. U suprotnom još jednom će biti dokazano da velike I bombastične priče gradskih čelnika nisu ništa drugo do korišćenje trenutne situacije kako bi se dobio koji politički poen, prijemi, fotografisanja sa igračima I sl.

Vlast kao vlast bude I prodje, ali šta biva sa Metalcem? 

4 comments on “Od profesionalizma do sunovrata u Metalcu

  1. Vlada

    Za mladje kategorije KK Metalac ne odvaja ništa,nešto sitno.Sve po potroše na plaćanje igrača koji igraju kao za KK Pričević.

    Reply
  2. dedagaga

    Osnovno je pitanje čiji su klubovi KK Metalac i FK Sloga Krušik.
    Odgovor je da su svačiji, samo ne Gradski.

    Reply
  3. Valjevac

    Neka stave na papir i izracunaju koliko su paltili njihovog strucnjaka Boru Dzakovica,a koliko je on proizveo mladih igraca,nisu proizveli i napravili nijednog mladog igraca posljednjih desetak godina,svi koji su imali neki.potencijal na kraju su zavrsili ili u radnickom ili okolnim mestima ,jel se sa njima nije adekvatno radilo u uzrastu kada je to bilo najpotrebnije.Stisnite zube ,priznajte greske,i pocnite ispocetka,ima jos valjevo potencijala,samo treba iskoristiti i razvijati do kraja.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.