Izložba Bogdana Miščevića

Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ poziva vas u petak, 14. juna u 19.30 časova, na svečano otvaranje samostalne izložbe slika i crteža Bogdana Miščevića, jednog od značajnih predstavnika srpske fantastike, koji više od tri decenije živi i stvara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Slikarski poriv i umetnički izraz odveli su Bogdana Miščevića iz vanredne naive i svrstali među srpsku fantastiku, koja čini najvažniji balkanski doprinos u modernoj umetnosti. Svoje slikarstvo Miščević opisuje kao san koji večito želi da pretvara u stvarnost koja živi životom jedne davno usnule bajke.

U postavci u Galeriji Internacionalnog umetničkog studija biće izloženo preko 30 Miščevićevih dela nastalih od dvehiljadite ka ovamo. Dakle, reč je o „mlađim“ slikama i crtežima, koje su rađene pretežno akrilom, kombinovanom tehnikom i pozlatom na platnu, tvrdoj podlozi i papiru.

Miščevićevo „novije“ slikarstvo ne izranja iz magičnog sveta, duboko je u surrealizmu i nadrealiozmu, definiše ga jedinstvenost izraza u mnoštvu detalja i simbola, kao i odanost bojama: plavetnoj, zlatnoj, terakot, biskupsko-ljubičastoj, glineno-zelenoj i oker bojama njegovog rodnog Korduna. Pritom, kao umetnik koji je već zašao u devetu deceniju života, veštim potezom i idejom uspeva da „natera“ posmatrača da traga za tajnom života u njegovim delima i za odgovorima na pitanja koja postavlja u svom umetničkom univerzumu.

Bogdan Miščević uspeo je tokom svoje višedecenijske umetničke delatnosti da formira svet likovno visoko izražene fantastične figuracije bliske stvaraocima dve najbolje evropske postnadrealne katedre – Mediale i Bečke škole fantastičnog realizma. Važnu ulogu u tom umetničkom sazrevanju i „pregrupisavanju“ imao je njegov odlazak iz Beograda u Pariz 1963. godine, gde je proveo izvesno vreme i upoznao značajne jugoslovenske slikare Ljubu Popovića, Dadu Đurića… U gradu (iz) snova mnogih umetnika otpočela je njegova slikarska „Odiseja“, ali ga je sačekala i ljubavna sudbina, koja ga je kasnije odvela put Amerike i Baltimora, gde je osnovao porodicu.

No, emigrantsku nostalgiju nikad nije krio, štaviše kaže da ljubav koju oseća prema svojoj zemlji itekako utiče na njegovo umetničko stvaralaštvo. Tako su često „glavne uloge“ na njegovima slikama poverene srpskim velikanima, poput Nikole Tesle, Karađorđa, Vuka Karađića, srpskih svetaca… Neke od tih slika uvrštene su u postavku njegove samostalne izložbe u Internacionalnom umetničkom studiju, koja će pred Valjevcima biti mesec dana. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.