„Naša trgovina za našu decu“

Već dve godine kompanja Europrom uspešno saradjuje sa Ekonomskom, Poljoprivrednom i Visokom poslovnom školom omogućujući obavljanje prakse njihovim učenicima i zapošljavanju istih. Studenti VIPOS-a od ove godien imaju plaćenu praksu pored mogućnosti zaposlenja.

Projekat pod nazivom „Naša trgovina za našu decu“ započet je pre dve godine saradnjom sa Ekonomskom školom iz Valjeva. „Mi smo tada još omogućili praksu za učenike ove škole, a potom smo najbolje medju njima i zaposlili u našoj kompaniji. Živimo u vremenu iskrivljenih vrednosti i neretko smo svedoci da mladi komentarišu da nema svrhe učiti, ako je bitno imati vezu i poznavati nekog. Ovakav vid ponašanja i razmišljanja je najveća naša opasnost. Naš cilj je bio da pokažemo toj deci da je moguće da svojim zalaganjem, željom i radom mogu da obave praksu i zaposle se. Tokom prošle godine 12 učenika je prihvatilo posao u našoj kompaniji i oni rade i danas. Videvši to i čuvši tu decu odlučili smo da nastavio i proširimo projekat pa pored učenika Ekonomske tu su sada učenici sa smera mesar iz Poljoprivredne škole . S ponosom mogu reći da je u ovoj školskoj godini ukupno 80 dece je obavljalo praksu u našim objektima. Nagradili smo 15 učenika“, rekla je objašnjavajući pojedinosti nesvakidašnjeg projekta u Valjevu PR menadžer kompanije Europrom Bojana Perić.

Od pomenutih 15 učenika troje je dobilo posao već u ovom mesecu, a broj zaposlenih nije bio veći jer nije bilo završne godine učenika trgovac iz Ekonomske škole.

 Europrom je takodje nastavio saradnju sa VIPOS-om kroz praksu i istraživanja, a već od 1. jula i njihovi studenti postaće deo projekta. „Desetak studenata koji su se projavili pohadjaće program obuke u trajanju od šest meseci i to nije obična praksa već plaćena praksa . Potpisuju sa nama ugovor o radu i status sa svim prvaima iz radnog odnosa , a nakon šest meseci oni najbolji medju njima dobiće priliku da ostanu u porodici Europroma“, rekla je Perić koja je istakla da je ovaj projekat dokaz kako treba da funkcioniše dualno obrazovanje.

Suština celog projekta je i u tome da nakon završetka prakse učenici imaju celokupno znanje o samom poslu, ali i steknu odredjene radne navike. Sa ovim konceptom po rečima Perićeve Europrom će nastaviti i u narednoj školskoj godini.

Direktor VIPOS-a Mladjen Vićentić izrazio je zahvalnost Europromu na izuzetno dobroj saradnji.  „ Do sada smo sa Europromom radili istraživačke projekte koji su imali izuzetan značaj za njihovo dalje školovanje. Sa ovom pričom sada novom koja je od neprocenljivog zhnačja za nas. Imati mogućnost da obavite praksu i da praksa bude plaćena, a da nakon toga imate mogućnost da dobijete posao, ja mislim da nijedna škola nema tu mogućnost ne samo u Valjevu nego i šire. Za studente je ovo jedna odlična priča da znanja koja imaju prošire i steknu nova prkatična i primenljiva znanja i da pri svemu tome dobiju posao. To je sigurno privilegija. Uključili smo studnte završne treće godine, a tek kasnije smo se uverili da ima zainteresovane dece iz ddruge godine i naredne godine ćemo uključiti i njih i zato bih se zahvalio Europromu i gospodinu Tadiću na ovakvoj mogućnosti za naše studente. Ovo je i potvrda za nas da smo na pravom putu i tipičan primer uspešnog dualnog obrazovanja i ja bih pozvao i druge kompanije iz Valjeva da se uključe na ovaj način“, rekao je Vićentić.

Do sada je 60 učenika Ekonomske škole već obavilo praksu u objektima Europroma i direktor škole Dragan Timotić kaže da je Europrom oslonac škole. „Ovde su ljudi koji znaju kako treba raditi. Mi smo i pioniri dualnog obrazovanja u Srbiji i tu mislim pre svega kako mi shvatamo to dualno obrazovanje. Po nama se to mora završiti ponudom za zaposlenje i to se ovde upravo dešava. Ja moram da kažem da je Europrom našim učenicima izlazio u susret na razne načine izmedju ostalog recimo primer, učenik koji živi u Prirčeviću ide na praksu u objekat u Pričeviću i slično. I o tome se vodilo računa. Naših učenika ima u svim objektima. Zahvalni smo Europromu na ovakvim mogućnostima, deca ostaju u svojim sredinama dobijaju praksu , a na kraju i zaposlenje“, rekao je Timotić.

Odlična iskustva ima i Poljoprivredna škola iz Valjeva čijih je 20 učenika već završilo prkasu u objektima Europroma. „ Mi imamo višegodišnju saradnju sa Europromom ne samo u obrazovanju , a osposobljavanje naših učenika u njihovoj kompaniji traje takodje dugo. Ove godine to su učenici zanimanja mesar . Predstavnici Europroma su bili na zajedničkom roditeljskom sastanku sa učenicima i roditeljima naše škole i objasnili sve pojedinosti. Ove godine jedan učenik naše škole dobija posao. Učenici vežbaju i rade u uslovima u ambijentu koji je približan kasnijem zaposlenju i radnim uslovima. Zaposleni u Europromu su odličan model našim učenicima i prkatično dobrri mentori zato se zahvaljujem u ime škole Europromu na ovoj saradnji i mogućnostima koje pružaju“, rekao je Milan Gajić direktor Poljoprivredne škole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.