Malina u otkupu nema cenu, a malinari je predaju na potvrdu

Dok ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tvrdi da je još rano govoriti o otkupnoj ceni maline, u većm broju valjevskih sela poljoprivredni proizvodjači predaju malinu bez naplate jer ne znaju šta bi sa njom, a cene još nema.

Berba maline u pojedinim valjevskim selima već je počela, a proizvodjači tvrde da su suočeni sa dva problema, najpre, još uvek nema onih koji otkupljuju i potom nema cene za istu pa tamo i gde se otkupljuje izdaju se samo potvrde da je malina predata. „Mi je predajemo jednom otkupljivaču jer šta bismo sa njom, on je šalje u Koceljevu u hladnjaču, ali još ne znamo koliko će to koštati“, priča za Vamediu proizvodjač iz Kamenice.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pak tvrdi da je još rano govoriti o ceni jer berba nije ni počela, ali ako je verovati valjevskim popljoprivrednicima malina je počela da zri.

U javnost je prosledjena informacija da je u Loznici otkup maline počeo i to po ceni od 100 dinara za kilogram. Ministar smatra da ta cena nije realna jer se još ne zna o kojim količinama je reč.

Na valjevskoj pijaci već su se pojavile maline koje se prodaju po ceni od 250 dinara za kilogram, ali prodavci kažu da kupaca i nema mnogo, jer verovatno čekaju da padne cena.

Za sada , s obzirom da malina još nije u punom rodu nema ni angažovanih berača, a poljoprivredni proizvodjači tvrde i da nisu sigurni koja će  zarada za njih biti formirana jer ona zavisi od cene malina. „Sada bi po zakonu mi trebali da prijavimo berača i ako sam dobro čuo da ga angažujemo preko nekog sajta. To je jako teško da će biti tako. Ako cena bude ispod 200 dinara, kako i koliko mi da platimo berača. Meni svake godine dolaze isti ljudi da beru i to su iskusni berači, neki i do 100 kg mogu dnevno da naberu kad je malina u punom rodu. Videćemo, sve zavisi od cene,“ kaže malinar.  

3 comments on “Malina u otkupu nema cenu, a malinari je predaju na potvrdu

  1. Malinar...

    Braćese i za sto dinara ko kupinu za dvadeset..Sve dokle vičete vajdaje da nepropadne…Jaje brati neću, neka propadne,ali neću dozvoliti dase bogate na moju muku..Svese isto ponavlja u martu jedna cena kada dodje na rod druga….Bolje nekad ležati nego se mučiti djaba…

    Reply
  2. Jova,Gliša,i ostali.

    Sledeće godine pred izbore biće nova obećanja,netreba gubiti nadu…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.