Slava Valjevske pivare uz nove vlasnike i planove

Valjevska pivara je obeležila svoju slavu Treće Trojice . Domaćini slave ovoga puta bili su novi vlasnici „Brauerei Group“, s obzirom da je Pivara u januaru privatizovana . Kako se moglo čuti, Pivara ostaje dosledna tradiciji poslovanja orijentisana na prodaju u Srbiji.

„Brauerei Group“ kupio je Valjevsku pivaru u januaru za gotovo početnu cenu od 3 532 630 evra, a slava preduzeća bila je povod i za predstavljanje novih vlasnika Valjevu. „ Po ugovoru prilikom kupovine u Pivaru će biti uloženo u narednom periodu još oko 5 miliona evra i imamo obavezu da radnike zadržimo još dve godine. Moje mišljenje i mišljenje vlasnika je takvo da će taj broj radnika ostati i nakon isteka te ugovorne obaveze. Razlog je jer će biti veliki novac uložen i treba da se napravi još veća proizvodnja. Zatekli smo stanje da je proizvodnja bila malo u padu i mislimo da smo već na dobrom putu da se to poveća“, kaže Zoran Božić zamenik direktora Valjevske pivare.

On kaže i da je konkurencija na tržištu vrlo jaka s obzirom da su u Srbiji prisutne velike svetske pivare, ali da se neće odustati od namere da se uspešnim poslovanjem Pivara što više približi kupcima i nastavi tradiciju proizvodnje dobrog piva. „Namera nam je da pored mesta i gradova gde je naše pivo prisutno proširimo to i na Beograd i na Vojvodinu , razmišlja se i o izvozu. Sve su to planovi, nisu laki, ali mi znamo šta hoćemo, imamo iskustva i znanja i znamo u kom pravcu treba ići. Optimisti smo i što se ulaganja tiče očekujte sledeće godine mnogo novih stvari“, kaže Božić.

Novi vlasnici su neznatno smanjili zarade zaposlenih, a Božić tvrdi da zarade moraju doći iz realnih uslova ostvarenih proizvodnjom. „Siguran sam da moramo povećati proizvodnju i smanjiti troškove i tada možemo razgovarati o tome da povećamo i plate. Svi zajedno moramo raditi na tome i mislim da je već dobra situacija ako znamo da će radnici ostati u fabrici i posle dve godine na koje smo obavezani. Zato očekujemo i podršku radnika. S druge strane nam je potrebna podrška i gradjana Valjeva da kupuju Valjevsko pivo s obzirom da imamo i proizvodimo kvalitetno pivo , dosledni smo toj tradiciji. Ovo je domaći kapital, nije strani kapital i zato treba svi da shvate značaj ove privatizacije. Važno je da je Pivara ostala u domaćem vlasništvu,“ rekao je Božić.

 Osnivač pivare u Valjevu bio je valjevski trgovac Dimitrije Mitrović. Posle II svetskog rata, 26.04.1947. godine preduzeće je nacionalizovano, postaje državno preduzeće i posluje pod firmom Parna pivara “Jedinstvo” U periodu 1982 – 1989. godine preduzeće je bilo udruženo u SOUR AIK “Valjevo” Valjevo, a poslovalo je pod firmom AIK “Valjevo”. Radna organizacija za proizvodnju piva i bezalkoholnih pića “Jedinstvo” Valjevo sa p.o .Od 19.09.2000. godine preduzeće posluje pod novom firmom: DP „Valjevska Pivara“ Valjevo.31 januara 2011. usvajanjem Plana reorganizacije pivara je postala vlasništvo države.

3 comments on “Slava Valjevske pivare uz nove vlasnike i planove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.