Lokalni front i lokalne inspekcije

Aktivisti Lokalnog fronta na konferenciji za novinare osvrnuli su se na nekoliko dešavanja u našem gradu u okviru kojih su tražili saradnju inspekcijskih organa. U nekim akcijama nije bio reakcije ni rada, dok je u drugima inspekcija reagovala.

Aktivista Lokalnog fronta Vera Marković je naglasila da su se postupci inspekcijskih organa grada u pojedinim slučajevima svodili na bahatost i apsurd ili kako kaže na bezobrazluk.

„U februaru prošle godine se na zgradi nekadašnje kafane „Central“ pojavio elektronski reklamni objekat. Nadležnim gradskim inspekcijama smo usmeno i pismeno postavili pitanje u vezi sa dozvolom.  Poslednji odgovor dobili smo 10.avgusta prošle godine. U njemu je pisalo: Da je 4.4.2018.godine navedeni objekat bio predmet inspekcijskog nadzora Komunalne inspekcije. Da je investitoru izdato Odobrenje za postavljanje reklamnog panoa-svetleće reklame dana 27.04.2018.godine – dakle, odobrenje je izdato tri nedelje nakon inspekcijskog nadzora a objekat je postavljen čak 70 dana pre nego što je dobio dozvolu.  Da apsurd bude veći, investitor se žalio na odobrenje i u toku je postupak po ovoj podnetoj žalbi. Po okončanju postupka, bićemo obavešteni o ishodu, što se do dana današnjeg nije desilo. Prošlo je deset meseci, inspekcije ćute, a displej i dalje svetluca“, rekla je Marković.

Lokalni front je prošle godine obavestio gradske inspekcijske službe o zagonetnoj pojavi drvenog mosta, kamene brane i ploča na dnu divčibarskih potoka. Obaveštenja su bila potkrepljena fotografijama i dobili jedan jedini pismeni odgovor. „Gradska građevinska inspekcija je utvrdila da sve to što smo pomenuli zaista postoji, dakle nismo umislili ni halucinirali,  na Divčibarama i da je izvođač radova bilo „Preduzeće za puteve“, Valjevo. Dopis se završava obećanjem glavnog građevinskog inspektora da ćemo biti obavešteni o daljem toku postupka i preduzetim merama nakon što građevinski inspektor sasluša ovlašćenog predstavnika Javnog Preduzeća  „Putevi Srbije“. I ovaj dopis nosi datum 10. avgust. Izgleda da je ovlašćeni predstavnik „Puteva Srbije“ osoba kojoj je teško ući u trag“, kaže Marković.

Lokalni front je nedavno obavestio i nadležne inspekcisjke organe da se staze u parku Pećina koriste za kretanje automobila što nije dozvoljeno. U performansu koji su aktivisti Fronta tada izveli postavljena je rampa na mestu gde automobili ulaze, ali je rampa vrlo brzo uklonjena.

Đorđe Petković, aktivista Lokalnog fronta kaže da je odgovor   na  pismena upozorenja nadležnim gradskim službama zaveden je 24.maja, a do njih  je stigao prošle sedmice.“ Radi se o dopisu saobraćajnog inspektora koji je obavestio Lokalni front da je primio naš dopis od 7. maja. Uz to, od inspektora saznajemo da su o istoj  temi već stizali usmeni zahtevi građana, te da je još 19. februara izvršena inspekcijska kontrola na „nekategorisanim putevima u parku Pećina“. Kontrola je konstatovala, pored ostalog, činjenicu da se navedeni putevi koriste kao pešačke staze. Inspektor navodi da je još 20. februara upućeno obaveštenje odeljenju nadležnom za tehničku regulaciju, sa opisom stanja, u cilju postavljanja odgovarajuće saobraćajne signalizacije. Ovo obaveštenje Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine primilo je 22.februara“, kaže Petković.

Na opšte iznenadjenje akcija Lokalnog fronta ipak je urodila plodom pa je na pomenutom mestu grad postavio znak kojim se saobraćaj zabranjuje.

„Međutim, koliko god ova pobeda bila bitna i draga, daleko od toga da je potpuna. Znak jeste postavljen, ali je ulaz i dalje širom otvoren. Nesavesni vozači neće imati problem da prođu, kao što su i onu improvizovanu rampu sklonili, tako i na ovaj znak neće obraćati pažnju. Zato, na današnji dan, sevtski dan zaštite životne sredine poručujemo da ćemo se izboriti za prirodne oaze u našem gradu!Takođe, moramo da naglasimo građanima da ovo nije kraj našeg bavljenja parkom Pećina. Naprotiv, ostalo je još mnogo, mnogo nerazjašnjenih stvari. Na prvom mestu svi zajedno moramo istrajati dokle god se na ulazu ne postavi rampa koja će tako i fizički i faktički zaustaviti sve one koji nam svojim vozilima uništavaju park“, kaže Petković.

Aktivisti Lokalnog fronta ističu da trenutno čekaju odgvor grada kako je moguće, ko je dozvolio i postoji li uopšte rešenje za izgradnju stepenica nedaleko od ulaza. Pomenute stepenice vode baš na deo puta na kome se nalazi velika krivina gde uopšte nema pešačkog prelaza.

„Molim vas, ovaj park je prepun dece, posebno u ovo doba godine, nemojmo čekati dok se desi nešto što se ne može ispraviti. Ja prvi ne smem pustiti svoju decu da se slobodno igraju u ovom dragulju Valjeva; kroz glavu mi odmah prolazi slika kako se lopta kotrlja niz te stepenice i dalje ne smem ni da pomislim…Mi te odgovore čekamo, ali budite obavešteni, zna se koji je rok da se odgovori dostave. Ukoliko se oni ispoštuju, mi ćemo prvom prilikom obavestiti javnost o sadržaju odgovora, a u suprotnom, pa ionako se najavljuje promena vremena i da će nas  priroda nagraditi dužim periodom sunčanih i toplih dana, a tada je baš prijatno provesti vreme u parku Pećina. Pa, u tom slučaju, ponovo se vidimo tamo“, poručio je Petković.

13 comments on “Lokalni front i lokalne inspekcije

  1. Pedj@

   Prvo da nestanu botovi kao ti,pa i sama ova vlast,pa lustracija,pa onda korak po korak..

   Reply
  2. Gavrilo

   moze li neko biti bajatiji od tebe ???? S obzirom kako razmisljas zar nisi sebi na vreme poboljsao zivot ?????

   Reply
 1. Lokalni izbori

  Šta je sa ćiprijom u Petnici kod Petničke pećine?
  Gde su cevi a gde je most?

  Reply
 2. Obavestena

  Gde su vam predsednik i potpredsednik udruženja?
  Jedan kupio audia drugi golfa, previše sumljivo!

  Reply
 3. Petopukovcanin

  Vec dvadeset godina postoji ista takva staza par metara posle nove koja je izgradjena, takodje na krivini i takodje bez pesackog prelaza. Zasto se niste do sada njom pozabavili? Dvostruki arsini su cudna stvar!

  Reply
 4. zidar

  pa kada ste napravili rampu od plastičnih cevi.Srbi vole beton,znači da se izlije rampa od prenapregnutog betona

  Reply
 5. Ivan Valjevski

  Svi komentari protiv Lokalnog fronta su sastavljeni u kuhinji SNS. To je toliko očigledno, kako nas narod kaze “vidi se i iz aviona”. Zato puna podrska Lokalnom frontu jer jedino oni, a sada vidimo i DS koju je bivse lokalno rukovodstvo umrtvilo, su objektivni kriticari lokalne vlasti.

  Reply
  1. Valjevo u srcu

   Koji crni Ds ,ti mora da si iz te ekipe MM pa hvalis samog sebe.
   Prijatelju sto se vas iz Ds-a tice vama ni u ludilu glas jer ste vratili sve stare ljude a znamo sta je ta ekip uradila dok su vladali Valjevom.Zamolio bih te da neiznosis kojekakve neistinite price ovde kada celo Valjevo zna ko vam sada rukovodi.Za vas je gospoodin Slobodan bio dar sa neba ali on nije iz te price iz koje ste vi i na sve spremni.Imam prijatelja koji je sada sa vama yamo u “ekipi” pa mi isprica kojekakve gluposti cime se vi bavite.Slobodan je iskren i posten covek to celo Valjevo a i sire zna ,za razliku od vaseg MM sada.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.