Bitanska pokretna ambasada boravila u Valjevu

Ambasada Velike Britanije na nekoliko časova juče se privremeno nalazila u Valjevu, u sklopu projekta “PopUp”, pokretne britanske ambasade koja je već predstavljena u Nišu, a ovom prilikom Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, najavio je niz aktivnosti posvećene istorijskim događajima, kulturnim i ekološkim manifestacijama.

„Pokretna ambasada” bila je smeštena u prostoru gradskog muzeja, gde su i izloženi predmeti koji svedoče o događajima i ličnostima zajedničkim za istoriju Velike Britanije i Srbije, da bi u sklopu jučerašnjeg programa u Istorijskom arhivu bila posstavljena spomen table posvećena Bolnici škotskih žena iz Prvog svetskog rata,

“Valjevo je za nas veoma važan grad jer imamo istorijske veze iz perioda Prvog svetskog rata, kada su ovde radile naše bolničarke. Valjevo je i važan regionalni centar a ovo je za mene lepa prilika da upoznam njegove građane. U isto vreme, ovo je prilika da mi predstavimo građanima Valjeva rad britanske ambasade i obeležimo 5. jun kao svetski dan zaštite životne sredine”, rekao je ambsador Kif.

Nakon otvaranja “PopUp” ambasade u muzeju i programa u arhivu, ambasador Kif se sastao sa čelnicima Grada, a onda je posetio Rađevo selo, gde je pet ulica dobilo imena po britanskim lekarkama i bolničarkama, koje su tokom Prvog svetskog rata boravile u humanitarnoj misiji u Srbiji i Valjevskoj ratnoj bolnici.

“Veoma sam zahvalan zbog naziva ulica po našim blničarkama, jer ove hrabre žene spajaju našu istoriju. Tokom Prvog svetskog rata mi smo bili saveznici i delili zajedničke vrednosti, koje su i danas važne, kako za britansko – srpske diplomatske odnose, tako i za saradnju, nastavak i razvoj naših prijateljskih veza”, poručio je ambasador Denis Kif.

Inače, tokom jučerašnjeg programa u sklopu pokretne britanske ambasade imenovan je i “ambasador na jedan dan”, koji je Denisu Kifu bio saradnik u ovim manifestacijama. To je bila Andrea Nenadović, učenica Medicinske škole koja se školuje upavo za medecinsku sestru-vaspitača.

3 comments on “Bitanska pokretna ambasada boravila u Valjevu

  1. Goran Markovic

    Suhoj , naravno da je glupost kada se nista ne ul;aze u Valjevo , nema otvaranja radnih mest a i poboljsanje standarda zivota i sada treba gvozdenovicu da se divimo za ovo veliko delo i da se prica na njihovim portalcicima i VTV …Ma mars bre bagro Valjevska .

    Reply
  2. GANE

    Pa Britanci su najveće zlo na svetu nisu u Valjevo došli da donesu nešto dobro,svaka čast bolničarkama ali ovi…..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.