Kad te zakon natera da usvojiš nešto što ne misliš

Članovi Gradskog veća su usvojili predlog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost grada Valjeva za period od 2019. do 2021. godine.  Mila Grujičić, predsednica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost je obrazložila ovaj plan kao deo realizacije politike Vlade Srbije, koja se sprovodi na lokalnom nivou. Samo par nedelja ranije u trenutku kada je na sednici Skupštine odbornik Ljubomir Radović zatražio da prestane finansiranje iz budžeta pojedinih potrala bliskih gradonačelniku ukazujući na nasilje koje taj portal vrši nad ženama, Grujičićeva nije osudila nasilje već  je replicirala Radoviću da ne dozvoljava nasilje nad ženama koje , zaključujemo iz njene izjave misli da vrši Radović.

Rodna ravnoprvanost i smanjenje nasilja nad ženama predmet je Lokanog akvionog lana koji će se nakon sednice Veća naći pred gradskim odbornicima. Na sednici Veća plan je obrazložila predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Mila Grujičić. Evo šta je izjavila: 

„Plan je u skladu sa potrebama koje grad ima. Ciljevi koje želimo da ostvarimo su da rodnu ravnopravnost postignemo na svim nivoima, što je bitno za celokupan razvoj društevene zajednice. Ravnopravnost se odnosi na jednak položaj i muškaraca i žena. Cilj je veće učešće pripadnika manje zastupljenog pola, ovog puta žena u politici i u svim drugim oblastima života. Ono što je Grad prepoznao kao vrlo bitno je smanjivanje nasilja nad ženama, decom, naročito u porodicama, formiranjem SOS telefona koje je Grad podržao i finansirao. Pokušaćemo da ovo nasilje svedemo na najmanju moguću meru. Ostale aktivnosti se odnose na ekonomsko osnaživanje žena, na šta je ministarka Slavica Đukić Dejanović stavila akcenat, osnaživanje žena u drugim oblastima, unapređenje zdravlja žena. Mi, kao kreatori ovog plana mislimo da je period od tri godine sasvim dovoljan da se ove aktivnosti i realizuju“, rekla je Mila Grujičić.

 Samo par nedelja ranije Grujičićeva je umesto da osudi nasilje osudila govornika koji je tražio da se prestane sa finansiranjem nasilja iz gradskog budžeta.

Da donošenje ovakvog Akcionog plana u najmanju ruku jeste licemerno i samo puko zadovoljavanje zakonske obaveze lokalne samouprave svedoče brojne situacije u kojima je gradonačelnik Gvozdenović kao prvi čovek grada prednjačio u verbalnom nasilju nad najpre ženama, a potom i prema svim ostalim političkim neistomišljenicima .

Gvozdenović je na gostovanju na Studiu B, za žene novinarke rekao da ne želi da na sednicama Veća sluša štikle ljubavnica moćnika, da su prisutne novinarke u skupštinskoj Sali i na ranijim sednicama Veća sposobne samo da „ubadaju“ sa dva prsta po tastaturi. Za njega su žene bez dece matore nerotkinje, a iz budžeta revnosno plaća portal koji ne samo da  žene naziva pogrdnim imenima već se bavi i nezakonitom fotomontažom, iznošenjem laži.

Kako Vamedia sazaje na sednici Veća o svim ovim navedenim slučajevima nije bilo rasprave pa je za pretpostaviti da kao i Gradonačelnik i Grujičićeva o ženama isto misle i članovi Veća , stim da su njihova opravdanja izrečena telefonskim putem Vamediji bila da oni tu ne mogu ništa jer kako reče jedan od njih: „Kod njih je i nož i pogača!“

Možda u ovom trenutku neko zaista drži nož pod grlom ženama novinarkama u Valjevu, ali je nepobitna činjenica da sve što se u ovom gradu dešava jeste jednom deo istorije ovog grada. A istorija kao istorija uvek jasno oceni i vreme i ljude . Ipak , važnije od licemerja jeste činjenica :

“Ako skuvate ribe iz akvarijuma, dobićete riblju čorbu. Ribe iz čorbe ne možete da vratite u akvarijum. To je istorija.” Z. Djindjić

1 comment on “Kad te zakon natera da usvojiš nešto što ne misliš

  1. Anika

    A hoce li ta ista Mila osuditi ponasanje Slobodana Gvozdenovica prema zenama novinarkama? Gde je bila da javno osudi i one uvredljive fotomonaze koje je kreirao hohstapler i prevarant Majdak, koji je debelo placen nasim parama!!? Kakvo licemerje, pa to je strasno!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.