Fotoreporteri uredili grob Ljube Popovića

Dvojica valjevskih fotoreportera samoinicijativno su uredili prostor oko groba Ljube Popovića jer je isti bio zarastao u travu I korov. O ovom prostoru niko se zvanično ne stara iako je valjevska javnost u više navrata apelovala da se uredi. Ranijih godina to je radio JKP Vidrak, isključivo pred godišnjicu smrti slikara, u avgustu.

grob pre uredjenja

Nije novina da prostor koji okružuje grob slikara Ljube Popovića zarasta u korov pa je tako bilo I ovih dana sve dok samoinicijativno prostor nisu uredila dvojica valjevskih fotoreportera Milan Pantelić I Dragan Krunić.

“Sve je bilo zaraslo i u popriličnom haosu, vrlo jasno da duže vreme nije održavano, a rastu korova i šiblja pogodovale su i prethodne obilne padavine. U dve reči smo se dogovorili i rano jutro, pre vrućine, organizovali radnu akciju. Bilo je dovoljno sat vremena posla da se ceo prostor oko Ljubinog groba pokosi, korov i šiblje pokupe i sklone, da grob velikana izgleda iole pristojno. Kad već neće nadležni, ima ko hoće. Nije teško biti fin”, poručuju Milan i Dragan.

Milan Pantelić u toku akcije uredjenja

Na prostoru u Brdjanima koji pripada Gradu Valjevu slavni slikar sahranjen je u avgustu 2016. godine nakon što je u gradu oformljena Radna grupa koja je doneela odluku o mestu na kom će slikar biti sahranjen. Kako se kasnije moglo čuti sam prostor trebao je da bude uredjen kao Aleja velikana I Memorijalni park, a kako su se gradjani koji žive u ovoj Mesnoj zajednici pobunili zbog nastanka groblja u nihovj neposrednoj blizini doneta je odluka da najpre bude uradjeno idejno rešenje koje će biti ponudjeno gradjanima kako bi sami mogli da odluče šta je to što bi bilo najbolje za novonastalu situaciju.

Dragan Krunić u toku akcije uredjenja

Oformljena je ponovo Radna grupa koja se time bavila , a prošle godine je kao rešenje predložen rad Nebojše Lole Anić, iskusnog pejzažnog arhitekte i dobrog poznavaoca dela slavnog slikara, koji je Gradu donirao idejno rešenje uređenja celog prostora.
“ Prostor, za koji postoji maketa, prikazuje izgled Ljubinog hrama, koji će biti asocijacija na slikarevu misao i delo. To su njegova ishodišta kao što su stepenište, stub, portal, luk i vrata, koja će, kao i ono što je moglo da se skine sa njegovih platna, ovde biti primenjena” objasnio je tada  Anić, dodajući da je dve godine čekanja da se nešto uradi u Ljubinu čast “mnogo za obraz”.

Tako je prošle godine ponovo uz apel javnosti neverovatnom brzinom postavljena nadgrobna ploča, a aktuelna vlast je obećala da će se sa uredjenjem prostora početi vrlo brzo.

Do tog početka “vrlo brzo” već godinu dana nije došlo, a prostor koji je povremeno korišćen za odlaganje otpada I pečenje prasića  je ponovo zarastao u travu I korov.

uredjeno grobno mesto

Ova činjenica bila je dovoljna da dvojica fotoreportera za trenutak odlože fotoaparate I zasuču rukave pa su isti prostor I uredili.

S.V. Foto: D. Krunić, Milan Pantelić

19 comments on “Fotoreporteri uredili grob Ljube Popovića

  1. Vlada

   Ne ispunjavm uslove da me isti slika! Radi,crne hronike, forenziku i krvne delikte, stoga sve dok disem nisam musterija? Uh laknu mi…

   Reply
   1. bravo

    Ha ha ha, placem… Sad samo Vidrak da pokupi smece i sredi sve dok ministarka ode!

    Reply
  2. Bilja

   Jes’ vala bio foto-reporter u Radijo Valjevu i poštar u PExpressu a sade ima i svoju foto-radnju pa može didemo da se uslikamo

   Reply
  1. preventiva

   Sretko,da tebe nije ujeo krpelj,što pre kod lekara,sigurno je lajmska groznica

   Reply
  2. Silan

   Zar je bitno koje su boje koze, kose, ociju, vere, majce? Od kad se gleda ko je koje partije pripadnik, kako znac koje je boje politicke, krv u transfuzionoj boci kad ti zivot visi o koncu?
   Mislio sam da je Valjevo dotaklo dno, izgleda moze jos dublje!

   Reply
 1. Komšija

  Grasku upravu nezanima odavno, tose vidi,a šta radi njegova porodica i prijatelji kojisu se uvek pozivali na njegovo ime..Tomi nije jasno…

  Reply
  1. rajko d. Koprivica

   mislim da su pre svega pokazali da su veliki kao sugradjani, kao komsije kao sagradjani i kao ljudi, da li su demokrate? bilo bi dobro da su sve demokrate onda ovakve, ja bih tad glasao, mada sam glasao za brdjansku inicijativu, koju je predvodio pantelic tada imenom i prezimenom kao i sada.izasao na izbore za te zajednice jer u razgovoru oci u oci je rekkao sve sto je imao i dobio podrsku.ako nastupi ili momci nastupe ponovo kao inicijativa imate glasove iz potoka!
   podseticu da se on prvi borio da se uredi taj jadni grob peticijom sprecio aleju postignut dogovor da deca dobiju igralista ali o sve se oglusila gradska vlast.na kraju ce brdjani postati opstina kako su to momci i obecali,ja se nadam?

   Reply
 2. Istina

  Лепо.
  И шта даље, за седам дана поново акција…
  Ко ће да уреди остале локације са зеленим површинама?
  Значи ли то да нам не требају институције које се баве тим пословима одржавања?
  По мени, оно што је државно и чиме треба да се баве институције које народ плаћа, не треба пипати па нека угинемо у смраду и корову кад смо дивљаци и себични. Свако индивидуално треба да максимално, сходно својим могућностима, уреди своју авлију.
  Па шта нам значи да „Мејина Чесма“ и „Љубин Гроб“ буду уређени у току године само по десетак дана? Шта треба сад друга два човека за седам дана да поново уређују…Ма хајте молим вас, маните се тих комунистичких акција више, док се у држави краду милијарде евра, а ми гушимо у ђубрету и смраду…
  Ово је брука!

  Reply
 3. Istina

  Шта браво, па тако само још више урушавају систем. Нека одржавају своје авлије и нека уживају у смраду и ђубрету које треба да се системски чисти…

  Reply
 4. Milica

  Nije bitno da li je fotoreporter ili nije, bitno je da je uradio nesto dobro, korisno, iz ubedjenja i ljudskosti! A gradski oci, kad bi imali i „lj“ od ljudskosti, stideli bi se do groba zbog svega sto rade ovom gradu i narodu! Samo se pitam kako ce (ako ce) nastaviti da zive u Valjevu kad odu na politicko smetliste? Valjevo je, ipak, mali grad, svi sve znaju i poznaju.

  Reply
 5. Creator

  I kada odu na to politicko smetliste nastavice zivot u Valjevu u koje su krenuli kada su sasli i posli, a nisu stigli … zivimo u najvecem selu u Evropi gde nikoga nista ne dotice i ne zanima osim zasada malina i nasledjivanja pripadajuce imovine …

  Reply
 6. Laza

  Bravo za Krunića i Pantelića, ali mi nije jasno da li Ljuba Popović ima porodicu? Kako mogu njegovi najbliži da dozvole da počiva u šipražju njihov otac, muž, rođak?! Gde je porodica, aman?!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.