Svaka čast komšija Bucko !

„Niko ne zaslužuje da bude gladan“, poruka je napisana u izlogu ćevbdžinice Bucko kojom se obaveštavaju oni koji su gladni i nemaju novca da obrok plate, da ga mogu i bez novca dobiti baš na tom mestu.

Kada se pre par godina u Valjevu u jednoj od prodavnica pojavilo obaveštenje da se može kupiti bajat hleb  u pola cene,  redovi su bili ogromni. Kupovao se hleb tvrd kao kamen na veliko. U redovima za ovaj hleb bili su mahom penzioneri i stariji sugradjani, ali i oni koji su do skora verovali da pripadaju nekom srednjem sloju u Srbiji. Par meseci kasnije mnogi su osudili ovakav potez navodeći da ako se zaista htelo pomoći ljudima koji nemaju onda su se trgovci trebali odreći marže za taze i svež hleb, a ne da se prodaje ono što je trebalo baciti.

U Valjevu se ovih dana desilo nešto nesvakidašnje, nešto na šta nismo navikli i što će se teško ponoviti, a kamoli omasoviti. Vlasnik ćevabdžinicee Bucko, preko puta Muzeja, u izlog je stavio obaveštenje:

„Ako ste gladni , a nemate novca, ovde možete dobiti neki obrok.Platićete kada budete imali novca, a i da ne platite – Niko ne zaslužuje da bude gladan! Vratimo veru u ljudskost!“

Ljubazne prodavačice kažu da u potpunosti podržavaju postupak svog gazde kojim se kako kažu vraća nada u ljudskost i pokazuje da još ima dobrih ljudi. Na njima nije lak posao jer upravo one treba da procene kome je takav beplatan obrok neophodan i da uslugu pruže na način da oni koji imaju da plate ne primete i nijednim svojim gestom ne uvrede gladnog čoveka. „Gladnih ljudi ima, ali oni su dosta ponosni i neće to odmah reći, oni su i u tome nekako skromni. Mi nekad čim čovek udje na vrata možemo da procenimo da li mu je potreban besplatan obrok“, pričaju prodavačice.

Ćevabdžinica radi, dobro je posećena i teško će bilo ko uočiti ko je od kupaca dobio besplatan obrok. Ipak kažu ima i onih koji dobrotu vlasnika radnje žele da zloupotrebe. Na svu sreću njih nema mnogo.

Iako je standard Valjevaca iz godine u godinu sve lošiji i oni koji imaju neke prihode teško preživljavaju , broj lica koja se hrane na narodnom kazanu i dalje je 500. Pravila su takva da lice koje bi u svakom pogledu trebalo da dobije jedan besplatan obrok dnevno to ne može ostvariti ukoliko se na njemu recimo vodi neka livada u nekom valjevskom selu koju ne mogu ni prodati, a koja je u najvećem broju slučajeva stečena nasledjem.

Gest i odluka vlasnika ćevabdžinice Bucko utoliko je veća i značajnija , a o pohvali da i ne govorimo. Zahvalnost sigurno stiže od pogleda onog ko je dobio besplatan obrok jer ga nije mogao platiti. U tom pogledu biće zahvalnosti i sreće, nade i zaista vere u ljudskost. I nek im je prijatno.

Gorčina treba da ostane onima koji ne mogu popiti kafu bez bajadere.

8 comments on “Svaka čast komšija Bucko !

 1. Milica

  Bravo za Bucka-vraca veru u ljudsku dobrotu! A posebno BRAVO za poslednju recenicu u tekstu! Ni brdo bajadera ne moze zasladiti otrovanu dusu, ako je uopste konzument ima!

  Reply
 2. Komsija

  Za vikend sam video da Šmeker na staroj autobuskoj deli Cigančićima besplatan doručak! Svaka čast!

  Reply
 3. ŠTA REĆI

  Svaka čast BUCKO,ponovo je Srbin počeo da vraća dušu,koju je odavno izgubio.BRAVO

  Reply
 4. Gavrilo

  Taj sto jede bajadere pitanje je dana kada ce da eksplodira. Covek ne moze da shvati da je svaka vlast prolazna pa i ovo ludilo od jednoumlja. A kada sidje sa vlasti mozda ce postati stalni gost kod Bucka ( ako akcija jos bude trajala). Bojim se da to za njega nece vaziti jer je ljudskost za njega strana i nepoznata rec.

  Reply
 5. Valjevac

  Nisam do sada svraćao kod Bucka, ali ću posle ovoga svakako dolaziti da kupujem klopu tu. Dobre ljude treba podržati.

  Reply
 6. Goran Markovic

  Postovanje za porodicu tj. vlasnika ove zaista ne svakidasnje humanosti.Bravo , bravo..

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.