AKUD „Kosta Abrašević“ pokazao zavidno umeće

Puna dva sata publika u Centru za kulturu prisustvovala je koncertu AKUD „Kosta Abrašević“, nagradjujući aplauzima svaku od čak 19 izvedenih koreografija.

Proteklog vikenda u Centru za kulturu celovečernji koncert održalo je AKUD „Kosta Abrašević“. Društvo koje postoji tek nešto više od godinu dana uspešno je na scenu izvelo više od sto igrača od kojih je najmladji igrač imao samo 4 godine i nastupio u kategoriji pačića, a najstariji blizu 60 i nastupio u kategoriji rekreativaca.

Devetnaest izvedenih  koreografija omogućili su publici da prošeta Srbijom i upozna se sa njenim folkolorom , ali i okolnim zemljama poput Makedonije , Bugarske i Italije pa su se u Sali smenjivali zvuci dobro poznatih nota nacionalnog folkolora pomenutih zemalja.  Valjevci u Sali mogli su da vide autentičnu nošnju raznih krajeva, ali i da uživaju u različitim stilskim žanrovima od Gradskih igara do ciganske igre  „Crven cvet“.

Najviše pažnje privuklo je izvodjenje Vranjanske svite što je publika nagradila dugim frenetičnim aplauzom.

Ceo koncert upotpunio je svojim nastupom hor „Emanuil“ i orkestar pod vodjstvom Nemanje Stojanovića. Upravo horsko pevanje zajedno sa orkestracijom doprinelo je činjenici da održani koncert bude različit od svega što je do sada vidjeno u nastupima valjevskog folklora. Publika je posebnim aplauzima nagradila sve one koji su doprineli tome da koncert bude uspešan: dirigentu hora Vanji Urošević, gočobiji Aleksandru Daniloviću, našem  Valjevcu koji je ušao u svetsku enciklopediju harmonike i harmonikaša Aleksandru Gavriloviću, umetničkom rukovodiocu Ivanu Pantiću, ali i svim asistentima koji su zaduženi za rad sa igračima.

„Želeli smo da nagradimo publiku za pažnju koju su nam posvetili i za tako značajan odziv na koncert jer su karte bile rasprodate par dana pre samog održavanja. Trudimo se da postignemo što viši  nivo i pokažemo sve ono što znamo i možemo. Zaista se zahvaljujemo Valjevcima koji su u tako velikom broju došli da nas gledaju i ja se pre svega zahvaljujem svakom igraču bez obzira na godine jer su uložili veliki trud i rad kako bi naše društvo dostojno predstavili“, kaže Katarina Ašković predsednik Udruženja .

Kako se na samom koncertu moglo čuti , samo u maju mesecu ovo društvo učestvovalo je na velikom gradskom koncertu u Pirotu, Festivalu dečijeg folklora koji je imao medjunarodni karakter u Lučanima i festivalu kulturno-umetničkih društava koji nose ime Koste Abraševića u Čačku. Igrače ovog društva očekuju i dve turneje u narednom periodu , najpre u Rumuniji, a potom i u Grčkoj.

S.V. foto: Milan Pantelić

2 comments on “AKUD „Kosta Abrašević“ pokazao zavidno umeće

  1. Jova

    Bravo za KUD BRASEVIC.Koncert bio odličan i sala je bila puna a i ti dosta govori. A kao jedan od dokaza da je bilo odlicno je da se koncert svidja i Sanji (Dzalovoj cerki) jer je par Dzalovih koreografija izvedeno na koncertu

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.