Sećanje na Stevana Filipovića i žrtve Drugog svetskog rata

Predstavnici GO, poslanika i odbornika Socijalističke partije Srbije, ali i brojni članovi stranke, predstavnici boračkih udruženja i predstavnici Komunističke partije  na brdu Vidraku polaganjem venaca na spomenik Stevanu Filipoviću odali su počast narodnom heroju  koji je u Valjevu obešen 1942. godine.

Simbol Valjeva je spomenik Stevanu Filipoviću na brdu Vidraku, rad vajara Vojina Bakića svečano podignut 1960. godine. Povodom 77 godina od smrti narodnog heroja Stevana Filipovića GO SPS-a je organizaovao Dan sećanja na žrtvu Stevana Filipovića, ali i sve ostale žrtve Drugog svetskog rata.

„Danas se sa ponosom sećamo svih žrtava koji su sa ponosom dali živote zbog budućih generacija, zbog Srbije. Srbija se borila protiv zla koje ne sm biti zaboravljeno. SPS je partija koja voli Srbiju i sve njene gradjane i najvernije čuva tradiciju antifašizma. Mi se ponosimo herojskom istorijom Srbije i možemo da kažemo da žrtva naših predaka nije bila uzaludna. Mi danas ne želimo da pravimo bilo koju podelu u našem društvu jer smatramo da nam podele u ovom trenutku nisu potrebne . Srbji je potrebna stabilnost, danas kada na teritoriji naše zemlje neko želi da napravi neku drugu državu“, rekao je Djordje Milićević naordni poslanik i potpredsednik Narodne skupštine, osvrćući se na aktuelna dešavanja u zemlji.  

Pored brojnih gradjana vence je na spomenik Stevanu Filipoviću položila i delegacija Glavnog odbora SPS-a koju su predvodili Snežana Bošković i Predrag Marković, a poruku ispod vešala Stevana Filipovića govorio je Marko Todorović.

„Mnogo je političkih stranaka u Srbiji , ali je jedna Srbija. Nisam ja nikada bio uplašen pa ni danas po pitanju naše partije jer naša ideja ne može da se uništi. Mi smo ponosni na  naše korene, naša boja je crvena , imamo tu crvenu boju jer je to boja krvi, radnika i heroja koji su se borili za radnička prava i slobodu, a drugi crvene zbog sramote. Živela Srbija“, rekao je Milićević okupljenima.

Komunističku partiju predstavljao je Joška Broz, narodni poslanik koji se u govoru osvrnuo na ratno vreme u nekadašnjoj Jugoslaviji. „Mi moramo da branimo ovakve spomenike i sećamo se ovakvih ljudi koji su dali živote za slobodu. Dosta je bilo podela. U Srbiji postoje dve strane, oni koji su za Srbiju i protiv Srbije. Mi danas moramo da se borimo i za Kosovo i za sve ono što je Srbija. Dok je komunista sigurno ovakvi heroji i Srbija neće biti zaboravljeni. Drgo mi je što sam danas ovde i kada su me pitali zašto sam sa socijalistima rekao sam to su naša deca. Pa valjda prvo treba da budemo sa svojom decom, a ne sa nekim sa strane“, rekao je Broz.

Polaganju venaca prisustvovala je i delagacija grada Sočija koja je boravila u Valjevu.

Stevan Steva Filipović rodjen je u Opuzenu 27.januara 1916. godine , odrastao u Mostaru, a za vreme Drugog svetskog rata obreo se u Kragujevcu. Vrlo brzo nakon toga doašao je u Valjevo i postao je jedan od partizana u Valjevskom partizanskom odredu. Četnici su ga uhvatili u reonu Drine , a posle boravka u zatvoru u Šapcu i Loznici poslat je u Valjevo kako bi se nad njim izvršila smrtna kazna vešanjem. Njegova fotografija ispod vešala sa visoko podignutim rukama i pesnicama postala je simbol borbe i slobode. U prirodnoj veličiini ta fotografija nalazi se na zidu zgrade Ujedinjenih nacija .

3 comments on “Sećanje na Stevana Filipovića i žrtve Drugog svetskog rata

  1. što joj ne reče neko

    Au brate mili,koja je ova seljanka u helankama,polaže venac na spomenik.Svašta kod nas ima

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.