Obećanja za glas

      8 коментара на Obećanja za glas

Za izbore partije pred birače izlaze sa konkretnim programom rada koji bi trebalo da realizuju u narednom četvorogodišnjem periodu. Srpska napredna stranka koja je ostvarila pobedu na poslednjim izborima iako je pred birače izašla sa prilično uopštenim i vrlo nedefinisanim kratkim programom. Ipak , gradjani Valjeva su smatrali da je taj program ono što je potrebno Valjevu. Sada kada se bliže novi izbori prilika je da se osvrnemo na sve što je predloženo, a uradjeno .

Konferencije za novinare koje su prethodile samim izborima na kojima su govorili budući funkcioneri SNS-a uglavnom su bile kritika tadašnje aktuelne vlasti, a gradjanima je na štandovima deljen propagandni materijal u kom se nalazio program rada. Odnosno razlozi zbog kojih bi gradjani trebali da podrže baš ovu partiju u odnosu na druge učesnike izbora.

Pod naslovom „Ujedinjeni možemo sve 1 Aleksandar Vučić – Srbija pobedjuje“ na jednom od podeljenih lifleta u tri rečenice data je kratka biografija nosioca liste Slobodana Gvozdenovića kao kandidata za gradonačelnika. Nakon toga obrazložen je program :

 1. Privreda- u ovom segmentu istaknuta su tri pravca : osnažiti Krušik uz pomoć Republike, izgraditi put M4, gasovod

U ovom segmentu samo je država osnažila Krušik dok deonica duga 16 km od Popučaka do Nepričave je tek u fazi idejnog projekta. O gasifikaciji nema ni pomena niti je bilo bilo kakve aktivnosti po ovom pitanju koja bi se mogla  smatrala započetim i konkretnim činjenjem.

 • Poljoprivreda- kako je navedeno buduća vlast je obećala da pomogne farmerima i seljacima da ukrupne posed, izgradnju puteva , stimulaciju uzgoja simentalske rase krava, , podršku proizvodjačima voća, udruživanje odnosno formiranje Zadruga.

Od drastičnog povećanja ulaganja u poljoprvrednu nije bilo ništa ipak neko povećanje je reallizovano. Putevi u selima u najvećoj meri su nasipani, a slučaj Valjevske Loznice pokazao je na kvalitet izvedenih nasipanja.  Nije poznato na koji način su poljoprrivrednici ukrupnjavali posede uz pomoć grada, a koliko je poznato oformljena je samo jedna Zadruga.

Poslove poljoprivrede u Valjevu vodi preduzeće Agrorazvoj kojim rukovosi koalicioni partner SNS-a SPS i koje predlaže program rada koji Skupština odnosno koalicija usvaja.

 • Turizam- u kratkim crtama navedeno je da će se raditi na podizanju turističkih potencijala Divčibara, planina, Brankovine, kanjona reke Gradac, Petnička pećina, Tešnjar, Knez Miloševa ulica, Muzej, Kula Nenadovića, stalna postavka Valjevska bolnica.

Rdovi na Divčibarama nisu daleko odmakli, a najveći deo uradjenog finansirala je država Srbija dok je grad finansirao manifestacije i proslave Nove godine . Nije poznato šta je to aktuelna vlast radila po pitanju reke Gradac izuzev gabionske pregrade koja je uzrokovala obrušavanje obale, nelegalna gradnja u priobalju reke cveta, ali gradska vlast ničim nije ni pokušala da to zaustavi, problem saobraćaja pored reke Gradac nije ni rešavan niti razmatran. Petnička pećina nije završena onako kako je to bilo predvidjeno, a same radove pratile su brojne malverzacije na koje je opozicija ukazivala.

U Tešnjaru padaju objekti zbog nebrrige grada Valjeva, a u Knez Milošeevoj ulici nije uradjeno ništa sem što se svakog proleća menjaju ispucale mermerne ploče.

Nije poznato ili bar nije saopšteno da je bilo šta radjeno u vezi prostora Kule dok je krov Muzeja uradjen. Nije jasno na šta se odnosila stavka postavka Valjevska bolnica s obzirrom da je obeležavanje 100 godina ratne bolnice već bilo završeno, postavka smeštena u Arhiv.

 • Kultura- u programu koji su gradjani izabrali navodi se  zadržavanje najvitalnijih kulturnih objekata, Memorijalni kompleks Valjevske bolnice, svetski Hram humanosti u kom je centralno mesto predvidjeno za slikarku Nadeždu Petrović.

Nije ni tada bilo razumljivo na šta se odnosi zadržavanje najvitalnijih kulturnih objekata. Ulaganja u one u lošem stanju nije bilo u prethodnom periodu i nije poznato šta je to trebalo da bude zadržano. Memorajlni kompleks bolnice nije uradjen, a za Hram humanosti nisu čuli čak ni odbornici ove partije koji su u Skupštini grada.

 • Zdravstvo- u centru ovog programa je ulaganje u Dom zdravlja uz širenje mreže privatnih ordinacija , mreže apoteka, ali i regionalna Hitna služba smeštena u Krušiku.

Grad je u Dom zdravlja zaista ulagao, ali nije poznato na koji način je povećao mrežu privatnih ordinacija , apoteka. Za tri godine dosadašnje vlasti ambulanta u Petnici koju ej uredila prethodna vlast- nije radila ni dana.

 • Školstvo- podržati ŠU u svojim aktivnostima, a akcenat staviti na Tehničku i Poljoprivrednu školu.

Za razumevanje ovog segmenta neophodno je znati da je ŠU resor ministarstva odnosno nije pod ingerencijom lokalne samouprave dakle , u pitanju je i bila floskula . Na koji način je grad pomogao Tehničkoj i Poljoprivrednoj školi takodje nije poznato izuzev u delu finansiranja škola u okviru kog su izdvajanja za sve škole.

 • Sport- odrediti nosioce razvoja sporta i njih finansirati , a ostale putem projekata, stimulisanje nataliteta i subvencije za treće i četvrto dete.

Za tri godine aktuelne vlasti novac iz budžeta sportskim klubovima deljen je po partijskoj liniji i iskazanoj podršci, posebno su bili interesantni gubitaši Metalac i FK Budućnost kao najfinansiraniji klubovi. O efektima finansiranja svedoče rezultati.

Nepoznato je šta su subvencije za treće i četvrto dete.

Dakle, partijski programi trebalo bi da služe da predoče gradjanima pravce razvoja grada i daju opravdane razloge da se neka polititčka opcija podrži. Gradjani su podržali navedeni program , ali je pitanje šta su za to i dobili?

Novi izbori se približavaju pa će osvanuti i nova obećanja , na gradjanima je potom samo da zaokruže broj.

*za potrebe realizacije teksta Vamedia je skeniranjem predizbornog lifleta povećala sam liflet kako bi uopšte bili vidljivi navodi

S.V.  

8 comments on “Obećanja za glas

 1. Vodonoša

  Sve svone laži i političke prevare Mengele je mogao da ostvari samo sa ljudima kao Sirće i Surutka Kaplar i njima slični. A ovoliki kriminal korupciju i nepotiza mogao je da ostvari samo sa lošim radom Tužilaštva. Protestvujemo protiv Mengelea a ne protiv stubova njegove vasti i kriminala. Sam Mengele nije mogao da pojede 30000 bajadera bez pomoći Kaplara i Sirćeta …..

  Reply
 2. Maja

  Zato na sledećim izborima glas ide lokalnim udruženjima koja ne obećavaju puno, a dosledni su i istrajni po pitanju tema kojima se bave od osnivanja!

  Reply
 3. profesor geografije

  Pa šta ste vi očekivali,Radoica Rstić diplomirani ekonomista i da će poput njega Valjevu doneti dobro,čovek koji je došao u Valjevo na vašer ostao i postao policajac.Nema u Valjevu leba još dugo,pogotovo sa ovakvim dođošima iz Tubića,mesta koga nema na geografskoj karti

  Reply
 4. Ana Onamentic

  ne samo to nego parama koje je sponzorisao konstruktivne surutke i sirceta? a 300000 za malog odakle mandraku one informacije pogotovu u samom tekstu gde brani izbacenog i DSa?

  Reply
 5. Mima

  Videste li šta piše, završio Medicinski fakultet sa odličnim uspehom? NIje to osnovna ili srednja škola da ima odličan uspeh!

  Reply
 6. Goran Markovic

  Nema vise verovanja gvozdenovicu to je zapecaceno i sada neka i dalje trazi da se hapse ne istomisljenici i oni koji otkrivaju KRIMINAL u Valjevu misli sto je ,,uspeo,, da jednog casnog i postenog coveka dr Milana Markovic Mitu potisne tamo negde zavrsio posao , pat tada si potpisao politicku smrt. On je najveci LAZOV koga sam ja sreo u zivotu i vis enema prolaza kod naroda mozda u Zanzibaru ali i tamo ne prolaze sa helankam i i cudnovatim pogledom . Jedino moze da ponese one slikenjegovog idola Adolfa Hitlera i da prica sa njim negde u tami i da se lazu.Koji Rstic , hehehe ,,ljudi ode taj jos malo !! Jedino sto moram da priznam gvozdenovicu da je ,,unapredio, Turisticku Inspekciju dovodeci strucnjak kako se retko radja njegovu prijateljicu goricu Bozic BEMAKO ..E to je uspeh zamislite da do sada nije se znalo za tkavog poznavaoca Turizmai zakona ..Zaista sramota da pamet , intiligencija , umesnost postenje nije do sada otkriveno ,Znaci nesto je uspeu .BEMAKO gorica Bozic je cudo.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.